Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη;

Ενδιαφέρονται Αμερικανοί επενδυτές για το λιμάνι;

 

Ιδιαίτερα σημαντικό για την γεωπολιτική της Ευρώπης αλλά και για την περιοχή της Βορείου Ελλάδας είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

 

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ κατά την επίσκεψη του στην περιοχή.

 

Δείγμα ότι Αμερικάνοι επενδυτές κοιτούν με πολύ ενδιαφέρον το σημείο για επενδύσεις; Είναι κάτι που θα φανεί στο χρόνο.

 

Ωστόσο ο Αμερικάνος αξιωματούχος τόνισε σε δηλώσεις του,  «Κρίσιμο δεσμό για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη».

 

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο επισκέφθηκε από κοινού με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, Ευάγγελο Κυριαζόπουλο, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε επίσης τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

 

«Χαίρομαι πολύ που είμαι και πάλι εδώ στην Αλεξανδρούπολη και μπορώ να υπογραμμίσω τη σχέση μας με την πόλη, καθώς και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η μελλοντική ιδιωτικοποίηση του λιμανιού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, εκφράζοντας την ελπίδα η ιδιωτικοποίηση «να γίνει με έναν τρόπο που θα την καταστήσει ελκυστική ώστε να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αμερικανικές εταιρείες».

 

Γεωπολιτική σημασία

 

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αμερικανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ, στάθηκε ακόμα στο γεγονός ότι έχει επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη περισσότερες φορές από κάθε άλλο Αμερικανό πρέσβη, γεγονός που αντικατοπτρίζει, όπως σημείωσε, την πολύ κρίσιμη γεωπολιτική σημασία της πόλης ως πύλης για τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«Το καλύτερο σημείο»

 

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει να συνεργαστούν στενά σε αυτή την περιοχή για να προωθήσουμε τα κοινά μας ενδιαφέροντα και να προωθήσουμε την ασφάλεια», τόνισε ο κ.Πάιατ, ενώ αναφέρθηκε και στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

 

«Η συνεργασία της πρεσβείας με την αμερικανική στρατιά στην Ευρώπη και τον ελληνικό Στρατό βοηθάει να εμβαθύνονται οι σχέσεις μας με την Ελλάδα», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως ανυπομονεί για την επόμενη μετακίνηση στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού στο Στεφανοβίκειο.»Συνεργαζόμαστε ως συνεταίροι αλλά και ως σύμμαχοι και η σχέση μας είναι στο καλύτερο σημείο της», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ