Με τι χρήματα θα γίνει η αποπληρωμή
Άμεσες και έμμεσες αναμένεται να είναι για την Ελλάδα οι θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν τελικά από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
Ήδη οι αντιδράσεις της αγοράς είναι θετικές με τη μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Η κυβέρνηση δρομολόγησε επισήμως τη σχετική διαδικασία μέσω των επιστολών που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στον προκάτοχό του, EFSF. Σε αυτές ο κ. Σταϊκούρας ζητεί να εγκριθεί το αίτημα για κατ’ εξαίρεση (waiver) πρόωρη εξόφληση του ακριβότερου τμήματος των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ.
Πρόκειται για 2,9 δισ. ευρώ, τα οποία λήγουν από τις 3 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 18 Ιανουαρίου του 2021 και βαρύνονται με υψηλό ετήσιο επιτόκιο ύψους 4,91%, την ώρα που το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκονται κάτω από το 1,6%. Από την εν λόγω διαφορά επιτοκίου προκύπτουν κέρδη ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο. Η αποπληρωμή θα γίνει με χρήματα που συγκέντρωσε η χώρα μας στο «μαξιλάρι» διαθεσίμων μέσω των φετινών εκδόσεων ομολόγων.
Πέρα από την περαιτέρω συμπίεση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την εξοικονόμηση των 70 εκατ. ευρώ, η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ σύμφωνα με το protothema.gr. έχει, όπως δήλωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας, ιδιαίτερη σημασία, διότι:
– «Ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας». Η Ελλάδα εκπέμπει στις αγορές και στους θεσμούς το μήνυμα ότι είναι πλέον σε θέση να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και να εξοικονομεί πόρους. Με την κίνηση αυτή ακολουθεί το επιτυχές παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, που είχαν εξοφλήσει πρόωρα τις δανειακές υποχρεώσεις τους προς το ΔΝΤ.
– «Βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους». Η ραγδαία αποκλιμάκωση της απόδοσης των ελληνικών κρατικών τίτλων και η διαφορά επιτοκίου σε σύγκριση με το επιτόκιο στο οποίο είχαν βασίσει οι Ευρωπαίοι τους υπολογισμούς τους για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους.
Εκτιμάται πως μόνο για τον λόγο αυτό οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν περιοριστεί κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ, εξοικονομώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο. Αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης για να μειωθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.
– «Επιτυγχάνει σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες».
Το ΔΝΤ έχει δανείσει τη χώρα μας σε «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» (SDR), και όχι σε ευρώ. Πρόκειται για μια μονάδα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ΔΝΤ και ορισμένοι άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Η αξία των SDR προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γιέν και η στερλίνα.
Έτσι, ο δανεισμός από το Ταμείο ενέχει σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων (hedging).
– Αναμένεται να έχει «έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας». Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και η πλήρης άρση των capital controls που προηγήθηκε αποτελούν δύο σημαντικές εξελίξεις για το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα.