Στο στόχαστρο των Θεσμών 120 δόσεις και φορολογικό

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφουν οι Θεσμοί

 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα προαπαιτούμενα για την τέταρτη αξιολόγηση, οι 120 δόσεις και το φορολογικό, καθώς ξεκινάει σήμερα Δευτέρα ο νέος κύκλος συναντήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

 

Το πρώτο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι όπου στο τραπέζι των συζητήσεων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ανοίξει τη βεντάλια όλων των θεμάτων γύρω από τον προϋπολογισμό του 2020 .

 

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, και όπως αναφέρει το in.gr, οι μειώσεις των φόρων στα χαμηλά εισοδήματα, στα κέρδη των επιχειρήσεων και στα μερίσματα, μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα ανέλθουν το 2020 σε 1,2 δισ. ευρώ. Οι θεσμοί θα επιδιώξουν να επιβεβαιώσουν το σχετικό μέγεθος και να διαπιστώσουν το κατά πόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για τις σχετικές παρεμβάσεις.

 

Στο επίκεντρο βρίσκεται ωστόσο μια μακρά λίστα προαπαιτούμενων, καθώς η τρίτη αξιολόγηση πρακτικά άφησε πολλές ουρές ελέω της προεκλογικής περιόδου, θέματα που είχαν πάρει παράταση για το Σεπτέμβριο και βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο τραπέζι των τεχνικών κλιμακίων.

 

Οι 120 δόσεις και η πάγια ρύθμιση


Αναλυτικότερα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθούν οι ρυθμίσεις, αφενός το σχέδιο αναμόρφωσης της πάγιας ρύθμισης για οφειλές στην Εφορία, αφετέρου η πορεία ρύθμισης των 120 δόσεων με τους θεσμούς να παραμένουν επιφυλακτικοί σε ενδεχόμενο παράτασης.

 

Την ίδια στιγμή θα επιδιωχθεί η λύση για την πάγια ρύθμιση οφειλών, καθώς αν και τα τεχνικά κλιμάκια έκαναν πίσω στην απαίτηση τους για περιουσιακά κριτήρια, επιμένουν στην επιβολή εξοντωτικών όρων για όσους χάσουν τη ρύθμιση και θελήσουν να ξαναμπούν.

 

Με τη σημερινή της μορφή η ρύθμιση επιτρέπει έως 12 μηνιαίες δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές και έως 24 δόσεις για έκτακτες οφειλές, όπως είναι για παράδειγμα τα φορολογικά πρόστιμα και ο φόρος κληρονομιάς.

 

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει τον διπλασιασμό του αριθμού των δόσεων προκειμένου για τακτικές οφειλές να αυξηθεί στις 24 και για έκτακτες οφειλές στις 48. Ωστόσο, η δυνατότητα για περισσότερες από τις υφιστάμενες δόσεις θα δίνεται μόνο με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Θα πρέπει δηλαδή ο οφειλέτης να αποδεικνύει ότι πράγματι δεν μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή του σε έως 12 ή 24 δόσεις.

 

Το φορολογικό νομοσχέδιο


Τα τεχνικά κλιμάκια ενημερώθηκαν για το φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δίμηνο του έτους και στο οποίο θα προβλέπονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη φορολογική κλίμακα όσο και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με ή χωρίς παιδιά.

 

Τα τεχνικά κλιμάκια φέρονται να δέχθηκαν την εν λόγω αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και τα ελληνικά επιχειρήματα πως το δημοσιονομικό κόστος δεν θα είναι απαγορευτικό.

 

Σημειώνεται πως η νέα φορολογική κλίμακα με την οποία θα φορολογηθούν το 2020 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ.

 

Επί τάπητος θα τεθεί και η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών υπό το φως των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους και εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

 

Το πλεόνασμα


Οι θεσμοί θα «ξεσκονίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% φέτος, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.

 

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και το 2020 θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ και θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τις μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το επόμενο έτος.

 

Η ετυμηγορία των θεσμών αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου ενώ στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ