Αξιολόγηση: Οι Θεσμοί δεν βλέπουν δημοσιονομικό κενό

Τουλάχιστον για το 2019

 

Ξεκίνησαν οι επαφές για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν ότι «μέσες-άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019».

 

Συγκεκριμένα, κυβερνητικά στελέχη και επικεφαλής των θεσμών που συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης έκαναν μια πρώτη προσέγγιση  στα στοιχεία για τον Προϋπολογισμό.

 

Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε μια αρχική συμφωνία ότι «μέσες-άκρες δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019».

 

Οι επαφές μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και των επικεφαλής των θεσμών για την αξιολόγηση θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη.

 

Στόχος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 4 Δεκεμβρίου

 

Στόχος, όπως ανέφεραν πηγές του οικονομικού επιτελείου, είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως «θα θέλαμε να ολοκληρωθεί όσο γίνεται νωρίτερα».

 

«Ήταν καλές οι συναντήσεις, προφανώς δεν θα ολοκληρωθεί κάτι έως την Τετάρτη», προσέθεταν οι ίδιοι αξιωματούχοι. Διευκρίνισαν, δε, ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι «να τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα και να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις».

 

Σύμφωνα με τις πηγές του οικονομικού επιτελείου, οι θεσμοί και η κυβέρνηση τείνουν στην κοινή εκτίμηση πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2019, αλλά είναι νωρίς για τον προϋπολογισμό του 2020.

 

Έως σήμερα δεν έχουν διατυπωθεί ασφαλείς εκτιμήσεις και για την αύξηση του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως «το 2020 θα είναι καλύτερο από το 2019», λόγω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

 

Η ρύθμιση των 120 δόσεων


Σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το ενδεχόμενο παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, αλλά και για την πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει μια νέα πάγια ρύθμιση, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι αυτά συζητούνται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και όχι με τους επικεφαλής.

 

Σε ερώτηση δε, αναφορικά με τη χρήση των κερδών από ελληνικά ομόλογα, αλλά και την επιδιωκόμενη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε πως «η κυβέρνηση θέτει τα θέματα αυτά στον κατάλληλο χρόνο και χώρο». Επιπλέον, συμπλήρωσε πως «τα θέτουμε εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και με τη σειρά που πρέπει».

 

Σημειώνεται ότι σήμερα υπήρξαν επαφές και με τους αρμόδιους υπουργούς για ενεργειακά θέματα, καθώς και για αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τα δύο υπουργεία.

 

Αύριο, Τρίτη, οι επαφές θα αφορούν σε δομικά δημοσιονομικά (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές), υγεία, εργασιακά και χρηματοπιστωτικά θέματα. Την Τετάρτη, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενέργεια, τις αποκρατικοποιήσεις, την ψηφιακή πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.

 

Επαφές διεξάγονται παράλληλα και με το κλιμάκιο του ΔΝΤ που θα βρίσκεται στην Αθήνα έως την Παρασκευή, για να συντάξει την έκθεση για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ