Πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου σχετικά με την προετοιμασία δράσεων που αφορούν σε “clusters” θα διενεργήσει τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Στο πλαίσιο αυτό υπάγεται και η υλοποίηση της ιδέας για τη δημιουργία των ”υπαίθριων Mall” με τη συνεργασία εμπορικών συλλόγων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε εμπορικές περιοχές, αρχής γενομένης από το δήμο της Αθήνας και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές όπως είναι η Κηφισιά και η Γλυφάδα.
Ο λόγος της κρατικής παρέμβασης στο θέμα, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, εστιάζεται στο ότι επί σειρά ετών στη χώρα μας η νοοτροπία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι συνθήκες ανταγωνισμού και γενικότερα ο τρόπος ανάπτυξης των επιχειρήσεων δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη τέτοιων δομών με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πολύ συχνά το φαινόμενο του κατακερματισμού της αγοράς με ανεξέλεγκτη λειτουργία πολλών, μικρού μεγέθους και υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, επιχειρήσεων.
Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, που βιώνει σήμερα η αγορά, το ενδεχόμενο του λουκέτου είναι πλέον ορατό για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στελέχη του υπουργείου σημειώνουν ότι καθίσταται αναγκαίο να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν συλλογικές πρωτοβουλίες δημιουργίας επιχειρηματικών σχηματισμών με σαφή στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας ή φαινόμενων μόχλευσης (leverage effect) σε διακριτές λειτουργίες μιας επιχείρησης (μείωση λειτουργικού κόστους, συλλογική διαχείριση αποβλήτων, κοινή δεξαμενή επιλογής προσωπικού κλπ).
Η υποστήριξη προβλέπεται να έρθει από την οικονομική ενίσχυση που δίνει η συγκεκριμένη δράση και από τη δημιουργία ενός φορέα που προβλέπεται να λειτουργήσει πανελλαδικά με σκοπό να βοηθήσει και να προετοιμάσει τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες για τέτοιες συνεργασίες. Παράλληλα ο φορέας θα συμβάλλει και στη βελτίωση της εικόνας της περιοχής και της συνεργασίας των επιχειρήσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με το ευρύτερο δίκτυο.
Σημειώνεται ότι τέτοιες ομαδοποιήσεις ή διασυνδέσεις όπως τα clusters είναι διαδεδομένα στις αναπτυγμένες χώρες αλλά δεν αρκεί μόνο η κρατική παρέμβαση για να γίνουν εκ του μηδενός. Προκειμένου να διασφαλίζεται ο ρόλος τους και η βιωσιμότητα τους πρέπει να δημιουργούνται αυθόρμητα και σε αυτό το σημείο το υπουργείο έχει ζητήσει τη συνδρομή των ίδιων των εμπορικών συλλόγων και από κοινού επιδιώκεται αυτή η προσπάθεια διότι οι τοπικοί επιχειρηματίες θα αποκτήσουν συγκριτικό πλεονέκτημα από τη συνέργεια διαφόρων παραγόντων που αναπτύσσονται στην περιφέρειά τους.
Ο ανάδοχος λοιπόν στο διαγωνισμό που διενεργεί το υπουργείο καλείται να εκπονήσει μια έρευνα – μελέτη για την προετοιμασία της δράσης, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει προτάσεις πολιτικών και εργαλείων για την επιτυχή λειτουργία τέτοιων σχηματισμών όπως ειδικές φορολογικές πολιτικές (πχ δημιουργία χαμηλής επιχειρηματικής φορολογικής ζώνης) ή ρυθμίσεις στον εργασιακό νόμο (πχ πολιτικές προώθησης της ευελιξίας στην εργασία) επιχορηγήσεις για εκπαίδευση και ειδίκευση, πολιτικές υλοποίησης ηλεκτρονικών υποδομών, θα φτιάξει τον οδηγό δράσης του προγράμματος και θα προσδιορίσει τη δράση του φορέα που θα αναλάβει να εξοικειώσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες με τέτοιες δομές και θα προετοιμάσει και τη συνεργασία τους με τους ΟΤΑ.
Η δαπάνη του διαγωνισμού θα διεξαχθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 στο κτίριο του υπουργείου επί της πλατείας Κάνιγγος ανέρχεται σε 60.270 ευρώ και οι σφραγισμένες προσφορές των ενδιαφερομένων πρέπει να έχουν υποβληθεί έως και την προηγούμενη μέρα, 7 Σεπτεμβρίου 2011.
Η σχετική πράξη περιλαμβάνεται στα έργα συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ”Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα”.