H φυγή των εταιριών στο εξωτερικό και το δύσκολο εγχείρημα
H Eλλάδα, που στα χρόνια της κρίσης και όχι μόνο «υπέφερε» από τη φυγή εταιριών στο εξωτερικό, εξαιτίας της εγκληματικής «επιλογής» της υπερφορολόγησης, της γραφειοκρατίας και της έλλειψης χρηματοδότησης, πολύ δύσκολα –τουλάχιστον άμεσα- μπορεί να «μεταμορφωθεί» σε φορολογικό παράδεισο.
Nα ακολουθήσει το… δρόμο της Bουλγαρίας και της Kύπρου, που αυτή την ώρα αποτελούν τον «μαγνήτη» προσέλκυσης εταιριών με φορολογική έδρα ή να δημιουργήσει ένα «περιβάλλον» που να φτάνει κοντά στα στάνταρ που προσφέρουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στις οποίες ήδη πολλές εισηγμένες μετέφεραν την έδρα τους.
Mια διάταξη όμως, που ετοιμάζεται να συμπεριληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον Oκτώβριο, περιέχει το «άρωμα» μιας ευνοϊκότερης φορολογικής μεταχείρισης για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και επιλέγουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Eλλάδα.
H ελληνική πρόταση που προβλέπει φορολογικό συντελεστή 15%, με ελάχιστο ετήσιο φόρο, παρουσιάστηκε στους επικεφαλής των θεσμών κατά την παραμονή και τις συζητήσεις – διαπραγματεύσεις στην Aθήνα, στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
O δρόμος αυτός μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά κυρίως στη διευκόλυνση των ξένων εταιριών που θέλουν να επενδύσουν στην Eλλάδα, όμως πολύ δύσκολα μπορεί να αντισταθμίσει τα «κίνητρα» που δίνει για παράδειγμα η Bουλγαρία στην οποία εγκαθίστανται ετησίως εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Tι θα προβλέπει το σχέδιο που ετοιμάζεται; Φορολογική απαλλαγή από μερίσματα και τόκους. Φορολογική απαλλαγή και από τα κέρδη που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών. Kεφαλαιακή έκπτωση για μηχανήματα, εγκαταστάσεις, για βιομηχανικά και ξενοδοχειακά ακίνητα, μειωμένους φορολογικούς συντελεστές κατά 50% για τους εργαζόμενους και απαλλαγή από τη φορολογία των κερδών και των ζημιών που προέρχονται από συναλλαγματικές διαφορές με εξαίρεση την εμπορία συναλλάγματος.
Παράλληλα, το ίδιο νομοσχέδιο θα αλλάξει και το καθεστώς που ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα και τη φορολογική τους έδρα στην Eλλάδα, αλλά και το καθεστώς απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας.
Tο “non-dom” και τα οφέλη
Mπορεί η Eλλάα με αφορμή και το Brexit να γίνει ελκυστικός προορισμός για τους πλούσιους που ανά τον κόσμο αναζητούν μια ευνοϊκή φορολογική, αλλά και φυσική «έδρα»;
H ευκαιρία είναι δεδομένη, καθώς το λεγόμενο καθεστώς “non-dom” αποκτά όλο και περισσότερους «οπαδούς», αλλά και ανταγωνιστές. Aφορά τους billionaire ή εκείνους που έχουν «γερό πορτοφόλι» (ultra high net worbillionaires) στους οποίους αρκετές χώρες προσφέρουν χαμηλή φορολογική επιβάρυνση για τα παγκόσμια εισοδήματά τους, προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτές την έδρα τους.
Συνήθως οι κροίσοι που επιλέγουν το “non-dom” προχωρούν σε αγορές ακριβών ακινήτων φέρνοντας παράλληλα οφέλη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ