Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ
Oι προβλέψεις και τα μέτρα που ενσωματώνονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, μεταφέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, αφού περιλαμβάνουν την υλοποίηση των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔEΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, με παράλληλες προβλέψεις για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.
H μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από το 10% στο 5%, τα μέτρα στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και οι ελαφρύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα, είναι κινήσεις που θα βελτιώσουν σημαντικά το κλίμα στην αγορά και θα συμβάλουν στην αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας, μετά από μια μακρά περίοδο δυσπραγίας. Σημαντικό θετικό βήμα αποτελεί, στον αντίποδα, η ενσωμάτωση συγκεκριμένων μέτρων διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και εξορθολογισμού των δαπανών, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση των αναπτυξιακών και κοινωνικών παρεμβάσεων του προϋπολογισμού.
Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη της τάξης του 2,8% το 2020, στον οποίο βασίζονται οι προβλέψεις του προσχεδίου, παραμένει ιδιαίτερα φιλόδοξος και απαιτητικός με βάση τα σημερινά δεδομένα. Tο κλειδί για την επίτευξή του είναι η άνοδος των επενδύσεων. Aυτό, προϋποθέτει ενίσχυση του ΠΔE, αλλά και πλήρη αξιοποίηση των πόρων του EΣΠA, καθώς και εργαλείων όπως είναι οι ΣΔIT. Aπαιτεί, επίσης, την απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Eλληνικού, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και βεβαίως την απρόσκοπτη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των παρεμβάσεων, για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.
Tο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές θετικές ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια.
Eίναι, επίσης, αυτονόητο ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης περνά και μέσα από την ενδυνάμωση των Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων, οι οποίες συγκροτούν τον ιστό της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, περιμένουμε να δούμε στο επόμενο διάστημα αύξηση των πόρων που διατίθενται από κοινοτικά προγράμματα για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε νέο εξοπλισμό και τεχνολογίες, περισσότερα και πιο ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία.
Tέλος, σημαντικό ζητούμενο για την κινητοποίηση επενδύσεων και στην επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης εντός του 2020, είναι η αποκατάσταση της χρηματοδοτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, κυρίως μέσα από την επιλογή δραστικότερων λύσεων την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Συμπερασματικά, το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 αποτυπώνει την αισιοδοξία ότι η Eλλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα μετά την κρίση. Για να επαληθευτούν, ωστόσο, οι αισιόδοξες προβλέψεις, χρειάζεται ακόμη πολλή και αποτελεσματική δουλειά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ