Ανεβάζει ταχύτητα η αγορά ακινήτων

Μετά από δέκα χρόνια αδράνειας και βαθιάς κρίσης η αγορά ακινήτων ανεβάζει ταχύτητα με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Οι αυξήσεις των τιμών παρατηρήθηκαν έντονα το πρώτο εξάμηνο του 2019, ωστόσο καλύπτουν ακόμη μόνο ένα τμήμα των μεγάλων απωλειών του δείκτη από το 2008 και μετά.

 

Σύμφωνα με την μελέτη της Alpha Bank, σε σχέση με την παλαιότητα των διαμερισμάτων, η αύξηση των τιμών ήταν οριακά μεγαλύτερη στα νέα διαμερίσματα (μέχρι 5 έτη), κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, έναντι αύξησης κατά 7,6% στα παλαιά διαμερίσματα (άνω των 5 ετών).

 

Σημειώνεται ότι και στις δύο αυτές κατηγορίες παρατηρείται άνοδος τιμών, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση.

 

«Η αγορά των ακινήτων αφυπνίστηκε από το λήθαργο της κρίσης, αλλά έχουμε μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

 

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Ρεβύθης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας, αναφέρει ότι η αγορά φέτος θα κάνει ρεκόρ αγοραπωλησιών, εκτιμώντας ότι ο τζίρος που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες πωλούμενων κατοικιών θα είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

 

Οι φοροελαφρύνσεις ανεβάζουν τις τιμές

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της μελέτης, η ανοδική πορεία των τιμών των οικιστικών ακινήτων οφείλεται, μεταξύ άλλων δομικών παραγόντων, στην προεξόφληση από την πλευρά των αγοραστών μίας μονίμως ελαφρύτερης φορολογικής μεταχείρισης της ακίνητης περιουσίας, μετά την πρόσφατη μεταβολή του φορολογικού πλαισίου και μίας βιώσιμης αύξησης του διαθεσίμου εισοδήματος στο μέλλον, καθώς ενδυναμώνεται η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

 

Η επίπτωση της αναζωογόνησης της αγοράς ακινήτων επί του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας ενδέχεται επίσης να είναι ισχυρή μέσω των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση κατά 19,5% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

 

Οι επενδύσεις πάντως σε κατοικίες – παρά το γεγονός ότι σταδιακά ανακάμπτουν από το πρώτο τρίμηνο του 2018 και έπειτα σημειώνοντας θετικές ετήσιες μεταβολές – απέχουν σημαντικά από τα επίπεδα του 2007. Συγκεκριμένα, το 2007 έφθαναν περί το 11% του ΑΕΠ και κατέρρευσαν στο 0,7% το 2018.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ