Ποιο είναι το σημείο… παγίδα για τους οφειλέτες;
Η νέα πάγια ρύθμιση, η οποία σχεδιάζεται να περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, έχει περισσότερες από τις σημερινές δόσεις (12-24), αλλά θα αφορά μόνο χρέη τα οποία θα γεννηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά και επιπλέον θα κοστίζει ακριβότερα σε επιτόκιο, σε συνάρτηση με το πλήθος των δόσεων.
Σύμφωνα με τους έως σήμερα σχεδιασμούς, η νέα ρύθμιση αναφορικά με τις τακτικές οφειλές, όπως για παράδειγμα ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή φόρο εισοδήματος, θα δίνει τη δυνατότητα έως και 24 δόσεων, έναντι 12 δόσεων σήμερα.
Για σπάσιμο οφειλής σε 12 μηνιαίες δόσεις όπως σήμερα δεν θα αλλάξει κάτι. Όσοι όμως θέλουν να πληρώσουν τους φόρους τους σε περισσότερες δόσεις από 12 φτάνοντας έως και τις 24, θα «τιμωρούνται» με υψηλότερο επιτόκιο.
Αρμόδιος παράγοντας εκτιμά ότι το πέναλτι του επιτοκίου θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο στην επιλογή περισσοτέρων δόσεων, αφού συνολικά η εξόφληση της οφειλής θα κοστίζει ακριβότερα. Αν για παράδειγμα οφειλή 1.000 ευρώ σε 12 δόσεις επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%, η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως για 24 δόσεις η επιβάρυνση είναι 8%, τότε μόνο η πρώτη χρονιά θα κοστίζει 80 ευρώ…
Για τις έκτακτες οφειλές, όπως για παράδειγμα ο φόρος κληρονομιάς ή ο φόρος ο οποίος βεβαιώνεται μετά από έλεγχο, οι δόσεις αυξάνονται από 24 σήμερα σε 48. Στο μέτωπο αυτό, όμως, καθιερώνονται και εισοδηματικά κριτήρια και το πλήθος των μέγιστων δόσεων θα καθορίζεται σε συνάρτηση με τη φοροδοτική ικανότητα του οφειλέτη. Η ελάχιστη μηνιαία δόση παραμένει αμετάβλητη, όπως σήμερα, στα 15 ευρώ.