Κρίσιμες είναι οι τρείς επόμενες εβδομάδες για τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης καθώς θα πρέπει να δρομολογήσουν πειστικές δράσεις που θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τις αγορές από το να τριτώσει το κακό της διάσωσης -μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία- και με την Πορτογαλία.
Λίγο πριν κλείσουν οι υπηρεσίες των Βρυξελλών, για τις διακοπές των Χριστουγέννων, διπλωματικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι θα Συμβούλιο των υπουργών που θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ικανό να διαχειριστεί την κρίση από τώρα μέχρι και την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης το 2013.
Οι ανακοινώσεις επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους δεν φαίνεται να έχουν εκτονώσει τις πιέσεις καθώς αφενός οι πολιτικές αντιρρήσεις στην Γερμανία και αφετέρου η διατήρηση της αβεβαιότητας για το τι θα γίνει με το κομμάτι του χρέους που δεν αφορά τα 110 δισ. ευρώ, δεν καθησυχάζουν τις αγορές.
Από την άλλη δεν ενθουσιάσει κανέναν η επάνοδος της Κίνας στο οικονομικό προσκήνιο καθώς η ανακοίνωση στήριξης από την Κίνα, συνοδεύτηκαν με σχόλια σύμφωνα με τα οποία η Ε.Ε. με τα μέτρα που παίρνει απειλεί να μετατρέψει την κρίση της από μία παροδική σε χρόνια ασθένεια…
Οι αντιδράσεις είναι ισχυρές και προέρχονται από το εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης όπου τόσο η πλειοψηφία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος όσο και οι φιλελεύθεροι δεν έχουν καμία πρόθεση να δεχθούν το γαλλικό σχέδιο για τη σταδιακή «απαλλοτρίωση» της εθνικής κυριαρχίας στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής.
Γάλλοι διπλωμάτες πάντως επιμένουν ότι το πρώτο δίμηνο του 2011 και οι αντιδράσεις των αγορών θα «πείσουν» τους Γερμανούς -όχι χωρίς ανταλλάγματα- να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αρχίσουν να συζητούν την «οικονομική διακυβέρνηση» σαν πλατφόρμα συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης του χρέους στην ευρωζώνη.