Το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων επεκτείνεται
Το μέτρο της υποχρεωτικής συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων επεκτείνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες, γεγονός που σημαίνει ότι και αυτοί, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καλούνται από το επόμενο έτος να παρουσιάζουν στην εφορία πληρωμές ίσες με το 30% του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», το εν λόγω σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσεται στο «πακέτο» των αντιμέτρων που έχουν ήδη ληφθεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί από την υλοποίηση των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Η ενίσχυση, άλλωστε, με τον εν λόγω τρόπο των εισπράξεων του Δημοσίου συνέβαλε στο να αμβλυνθούν εν μέρει και οι όποιες αντιρρήσεις είχαν οι θεσμοί, αφού κινείται στο πλαίσιο των παγίων απαιτήσεών τους για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική διάταξη θα περιληφθεί, όπως και όλα τα άλλα μέτρα – αντίμετρα, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού τον Νοέμβριο.
Υποχρεωτική η συλλογή αποδείξεων
Από τη στιγμή που τεθεί σε εφαρμογή το νέο μέτρο, τότε για περισσότερους από 650.000 αυτοαπασχολούμενους θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς, αφού θα εφαρμοστεί και γι’ αυτούς υποχρεωτικά το μέτρο των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών για το 30% του εισοδήματός τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες δεν έχουν αφορολόγητο όριο, με αποτέλεσμα να πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών και κάτοικοι μικρών χωριών και απομακρυσμένων νησιών εξαιρούνται από τις e-αποδείξεις.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι και σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση με την παρουσίαση συγκεκριμένων δαπανών.
Πλέον, όμως, από το επόμενο έτος θα πρέπει να παρουσιάζουν και ηλεκτρονικές δαπάνες στο ύψος του 30% του εισοδήματός τους.
Σκέψεις για νέο συντελεστή
Στη διαφορά μεταξύ των ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται το γνωστό «πέναλτι» φόρου με συντελεστή που δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί από το 22% που ισχύει σήμερα.
Ειδικότερα, εξετάζεται όπως και ο ανωτέρω συντελεστής – «πέναλτι» αλλάξει, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να μειωθεί στο 20% ή να αυξηθεί ακόμη και στο 25%, ώστε το μέτρο να καταστεί αυστηρότερο και να «απομακρύνει» από τους φορολογούμενους τυχόν σκέψεις να μη ζητούν αποδείξεις.
Κι αυτό γιατί όλοι γνωρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι για να προκύψουν τα επιδιωκόμενα πρόσθετα έσοδα μόνο η επιβολή μιας «ακριβής» ποινής μπορεί να «κινητοποιήσει» τους φορολογούμενους και να ζητούν όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, ο συνδυασμός της αύξησης των απαιτούμενων αποδείξεων, σε συνάρτηση με την απειλή ποινής φόρου με συντελεστή 20% ή 25%, καθιστά ασύμφορη για τους φορολογούμενους τη «συναλλαγή» στον ΦΠΑ.
Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες και δείχνουν ότι φορολογούμενοι με εισόδημα 10.000 ευρώ δήλωσαν φέτος κατά μέσο όρο δαπάνες ύψους 4.400 ευρώ ή το 44% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα, όταν είχαν υποχρέωση να δηλώσουν δαπάνες 1.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογούμενους.