Ανατροπή μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγµατική την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήµατος
Σε δοµική αλλαγή του συστήµατος υπολογισµού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. µη µισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και αγρότες, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, µετά την απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγµατική την επιβολή εισφοράς 20% επί του εισοδήµατος.
Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, ο αρµόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης προωθεί την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδηµα και τη θεσµοθέτηση 4 έως 5 κλάσεων µε νοµοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους.
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν συζητηθεί, η επικρατέστερη προβλέπει την αύξηση της κατώτατης εισφοράς (πρώτη ασφαλιστική κατηγορία), που σήµερα ανέρχεται στα 185,18 ευρώ τον µήνα, στα 220-230 ευρώ και στη συνέχεια θα δηµιουργηθούν οι επόµενες µε κλιµακωτά υψηλότερα ποσά.
Οι κατηγορίες θα είναι ελεύθερης επιλογής, σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, αλλά το ύψος των καταβαλλόµενων εισφορών δεν θα συνδέεται ούτε µε τα έτη ασφάλισης ούτε µε το ύψος του εισοδήµατος. Η διαµόρφωση των νέων ποσών των ασφαλιστικών εισφορών θα συνδεθεί µε τις επικείµενες εκπτώσεις στη φορολογία.
Ακόµη και αν την επόµενη χρονιά αυξηθούν οι εισφορές των µη µισθωτών έως και 30 ευρώ, δηλαδή 360 ευρώ ετησίως, είναι σαφές ότι από τη νέα φορολογική κλίµακα που προωθείται θα είναι τελικά ωφεληµένοι. Κι αυτό γιατί, σύµφωνα µε το επικρατέστερο σενάριο, για τη συγκεκριµένη κατηγορία πολιτών µε ετήσιο εισόδηµα έως 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής θα µειωθεί στο 9%, από 22% που είναι σήµερα. Αρα, η αύξηση των εισφορών υπερκαλύπτεται από τη µείωση των φόρων.