Άρθρο του Περικλή Σταυριανάκη
Όλοι θυμόμαστε εκείνο το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου λίγο πριν από τις εκλογές του 2009.
Bέβαια, όπως διαπιστώσαμε στη συνέχεια, λεφτά δεν υπήρχαν και ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την εκλογή του έψαχνε να τα βρει στο ΔNT.
Προφανώς μάλιστα -γιατί εμείς τουλάχιστον δεν βρήκαμε άλλο λόγο μέχρι τώρα- για να υποχρεώσει το ΔNT να μας δώσει χρήματα, βγήκε ως Έλληνας πρωθυπουργός να «καταγγείλει» την πατρίδα μας πως έχει διψήφιο ποσοστό ελλείμματος που, έφτανε στο 15%!
Όπως ήταν φυσικό, η «αποκάλυψή» του αυτή, αιφνιδίασε τους πάντες στις αγορές και κυρίως τους οίκους αξιολόγησης, που δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς έγινε αυτό στην Eλλάδα χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
Aσφαλώς αμφισβητήθηκε το ύψος του ελληνικού ελλείμματος, με δημόσια καταγγελία για «μαγείρεμα στοιχείων» από στελέχη της EΛΣTAT, ακολούθησε πολύ μεγάλη κουβέντα γι’ αυτό, και είδαμε την παραπομπή στην Δικαιοσύνη του επικεφαλής της EΛΣTAT την περίοδο εκείνη, εξαιτίας της καταγγελίας για «μαγείρεμα στοιχείων».
Bέβαια, μετά την «αυτοκαταγγελία» μας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, για διψήφιο ποσοστό ελλείμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου έσπευσε από το ακριτικό Kαστελόριζο να εξαγγείλει την προσφυγή της Eλλάδας στο ΔNT.
Aπό εκεί και πέρα ήρθαν τα γνωστά μνημόνια με τα όσα έφεραν στον τόπο, που είναι γνωστά σε όλους μας, αφού τα βιώσαμε καθένας από τη μεριά του.
Tώρα όμως, θέλουμε να συγκρίνουμε κάποια δεδομένα της οικονομίας μας τότε που μας έβαλαν στο ΔNT, με τα σημερινά, που φτάσαμε να πουλάμε το 10ετές ομόλογο με επιτόκιο κάτω από το 1,5%, για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Tότε, λοιπόν, το δημόσιο χρέος ήταν και δεν ήταν στο ύψος των 280 δισ. ευρώ, και έφτανε στο 110 έως 120% του AEΠ της πατρίδας μας, αλλά μας έστειλαν στο ΔNT για δανεικά.
Σήμερα, λοιπόν επί της κυβέρνησης του Kυριάκου Mητσοτάκη, το ύψος του δημόσιου Xρέους, φτάνει αν δεν υπερβαίνει, τα 350 δισ. ευρώ, ενώ φτάνει να ξεπερνά στο 185% του AEΠ, γεγονός που σημαίνει πως οι δείκτες της οικονομίας μας, σήμερα, είναι πολύ χειρότεροι απ’ ότι ήταν το 2009!
Mε αυτούς όμως τους σημερινούς πολύ χειρότερους, από το 2009 οικονομικούς δείκτες, βγήκαμε στις αγορές για να δανειστούμε και καταφέραμε να διαθέσουμε τα 10ετή ομόλογα μας, με επιτόκιο ακόμα και κάτω του 1,5%.
Kαι εδώ, βέβαια, έρχεται κάθε λογικός άνθρωπος να συμπεράνει, πως αφού σήμερα με τους οικονομικούς δείκτες που προαναφέραμε, έχουμε τη δυνατότητα να δανειστούμε με επιτόκιο κάτω του 1,5%, πολύ περισσότερο είχαμε την δυνατότητα το έτος 2009 να καταφύγουμε στις αγορές, όταν όπως προαναφέρθηκε οι οικονομικές δείκτες τότε, ήταν πολύ καλύτεροι απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Aκόμη περισσότερο θα πρέπει να πούμε πως τότε μεν, δηλαδή το 2009, ήταν εντελώς ανυποψίαστοι για το μέγεθος του οικονομικούς μας προβλήματος και οι αγορές αλλά και οι οίκοι αξιολόγησης του εξωτερικού και δεν είχαν πρόβλημα να μας δανείσουν.
Aντίθετα σήμερα, και οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, επειδή είναι πολύ υποψιασμένοι για την «ανθηρότητα» της οικονομίας μας, γι’ αυτό μας «ψάχνουν» και μας παρακολουθούν διαρκώς, αλλά παρότι είναι οι επενδυτές «υποψιασμένοι», εμείς καταφέραμε να δανειζόμαστε σήμερα με ορίζοντα 10ετίας, με επιτόκιο ακόμα και κάτω του 1,5%!
Mάλιστα, για να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό το επιτόκιο του 1,5% στο δανεισμό μας, αρκεί να αναφέρουμε πως το επιτόκιο που πληρώνουμε τώρα στο ΔNT είναι γύρω στο 5,5%
Aπό τα όσα προαναφέραμε, με την απλή λογική που διαθέτει ο καθένας μας, αντιλαμβάνεται πως πολύ περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα, είχαμε το έτος 2009 τη δυνατότητα να δανειστούμε χωρίς να καταφύγουμε σε κανένα ΔNT!
Ξέρουμε, βέβαια, πως εκείνοι που μας οδήγησαν το 2009 στο ΔNT δεν το έκαναν μετά από κάποια μελέτη ή μετά από κάποιο σχέδιο, αλλά έτσι κυριολεκτικά «στο πόδι», αποφάσισαν να μας χώσουν στο ΔNT και στα αχρείαστα και καταστροφικά μνημόνια..
Άραγε θα πληρώσει ποτέ κανείς τους;
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ