3,5% του ΑΕΠ
Την πεποίθησή του ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2020 θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ παρουσίασε σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βιβλίο του ΕSM, «Διαφύλαξη του ευρώ σε περιόδους κρίσης. Η εσωτερική ιστορία του ESM», μια καταγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στη δημιουργία του ESM, αλλά και του έργου του κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, ο Κλ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί «μεγάλο κομμάτι» του βιβλίου, καθώς ήταν «μεγάλο κομμάτι» και της ιστορίας του ESM. Όπως είπε, η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από τα δύο τρίτα των κεφαλαίων που εκταμίευσε ο ESM (περισσότερα από 200 δισ. από συνολικά 295 δισ. σε όλες τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα), ενώ επισήμανε και ότι η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες από ένα. «Αλλά η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα τον προηγούμενο Αύγουστο και ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές» είπε, χαρακτηρίζοντας «επιτυχή» την έξοδο αυτή.
Αναφερόμενος στη νέα κυβέρνηση, ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει «αλλαγή πολιτικής» και ότι «η πρόσβαση στις αγορές έχει βελτιωθεί περαιτέρω».
Τώρα, συνέχισε, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε «στενή επαφή» και σε «καλή συνεργασία» με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της επόμενης έκθεσής τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP). «Μένει να εξετάσουμε τον προϋπολογισμό για το 2020, αλλά η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή δέσμευση για την εκπλήρωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα είναι εφικτό» κατέληξε ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ημέρες μετά την ελληνική αναβάθμιση από τον S&P, αλλά και την επομένη της έγκρισης του ESM για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και τη χθεσινή επισήμανση Ρέγκλινγκ ότι η απόφαση αυτή είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ESM, αφού μεταξύ άλλων θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.