Τη διαβεβαίωση πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, εάν αποσυρθούν οι επενδυτές , έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
Οι ανακοινώσεις αυτού του σαββατοκύριακου από την Ιταλία και την Ισπανία δημοσιονομικών μέτρων “επέτρεψαν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να θεωρήσει ότι, βαδίζοντας προς την σωστή κατεύθυνση, είναι δικαιολογημένη η παροχή βοήθειας”, δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την επανάληψη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο εφαρμόσθηκε το φθινόπωρο 2010 για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών δυσχερειών της Ελλάδας, αλλά παρέμενε ανενεργό τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν η επανάληψη του προγράμματος αφορά την αγορά ισπανικών και ιταλικών κρατικών τίτλων.
“Υπάρχει μία ένταση στον τομέα του δημοσίου χρέους, έχουμε μία υποχρέωση, έναν στόχο να φθάσουμε σε ένα αποδεκτό επίπεδο ελλείμματος”, τόνισε ο Φρανσουά Μπαρουέν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί απόρροια της μεγάλης κρίσης του 2008/2009 που υποχρέωσε τα κράτη, για να διασωθεί η παγκόσμια οικονομία, να αναλάβουν το βάρος του χρέους των ιδιωτών.
“Με αυτόν τον τρόπο σώσαμε τις τράπεζες.., τα ιδρύματα που επέτρεπαν στις επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις και να βρίσκουν χρήματα για χρηματοδοτούν την ανάπτυξή τους και στους ιδιώτες να διατηρήσουν τις οικονομίες τους”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι δεν υπάρχει “καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου”.
Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον Standard & Poors, απάντησε: “Δεν μπορούμε να δώσουμε σημασία στην απόφαση ενός οίκου αξιολόγησης μεταξύ άλλων”.
Επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί που παρουσιάσθηκαν από τον οίκο αξιολόγησης πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιφυλακτικότητα, “και ως προς αυτό πρέπει να πάρουμε τις αποστάσεις μας και να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας”, ο Φρανσουά Μπαρουέν κατέληξε: “Πρέπει να είμαστε λιγότερο εξαρτημένοι (από τους οίκους αυτούς). Αλλά δεν χρησιμεύει σε τίποτε να επιτιθέμεθα στους οίκους αξιολόγησης”.
Διαβάστε επίσης: “Ναι” ΕΚΤ στην αγορά ιταλικών και ισπανικών ομολόγων