Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σημειώνοντας ότι οι κύριες παγκόσμιες οικονομίες δείχνουν και πάλι σημάδια επιβράδυνσης, σε μια στιγμή που επανέρχονται οι ανησυχίες για μια νέα ύφεση έπειτα από εκείνη του 2008-2009.
Σε ανακοίνωσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο, έκαναν την εμφάνισή τους “ισχυρότερα σημάδια αντιστροφής των κύκλων ανάπτυξης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Ρωσία”.
Το κλίμα επιδείνωσης είναι γενικευμένο στις κύριες παγκόσμιες οικονομίες, υπογραμμίζει ο οργανισμός.
“Οι (δείκτες) CLI για τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, την Κίνα και την Ινδία συνεχίζουν να δείχνουν επιβραδύνσεις της οικονομικής δραστηριότητας”, σχολιάζει.
Για τις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, καθώς και για τις οικονομίες της Ομάδας των Επτά (G7), ο δείκτης CLI μειώθηκε τον Ιούνιο για τρίτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Πάντα με βάση αυτό τον δείκτη, η ζώνη του ευρώ και η Κίνα βρίσκονταν τον Ιούνιο σε φάση “επιβράδυνσης”, ενώ οι ΗΠΑ εμφάνιζαν μια “πιθανή κορύφωση” της τάσης αυτής.
Ο δείκτης Composite Leading Indicator (CLI) έχει σχεδιαστεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ώστε να παρέχει έγκαιρα ενδείξεις για τις μεταβολές του κύκλου επιχειρηματικής δραστηριότητας, τις διακυμάνσεις της παραγωγής και της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, σε διάστημα 6-9 μηνών. Στόχος του είναι να αποκρυπτογραφηθεί η τάση του οικονομικού κύκλου.
Η ανακοίνωση αυτή του διεθνούς οργανισμού συνέπεσε με μια ταραγμένη ημέρα στα παγκόσμια χρηματιστήρια μετά την ιστορική απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.