Ψηφιακό «κλειδί» για νέες επενδύσεις

Ποια δεδομένα θα περιλαμβάνουν. Tο «χτύπημα» στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά

 

«Θέλω να επενδύσω σ αυτή την περιοχή, αλλά συνεχώς ανακαλύπτω και νέα εμπόδια. Δεν υπάρχει Kτηματολόγιο ακόμη, οι χρήσεις γης δεν είναι ξεκάθαρες σε κάποια σημεία της, ένα κομμάτι ανήκει σε ζώνη Natura 2000, ένα άλλο είναι δασικό, υπάρχουν κτίσματα αυθαίρετα, ένα μικρό ποτάμι και πολλά ακόμη θολά στοιχεία».

 

Πρόκειται για έναν υποθετικό, αλλά και τόσο κοντά στην πραγματικότητα, μονόλογο απόγνωσης και απογοήτευσης ενός υποψήφιου επενδυτή σε κάποια περιοχή της χώρας μας, η οποία διεκδικούσε μέχρι τώρα πανευρωπαϊκά πρωτεία αντιεπιχειρηματικού και αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος. Πολλά όμως αλλάζουν στο επενδυτικό τοπίο με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε  την περασμένη εβδομάδα στη Bουλή, απαντώντας στις αγωνίες των δυνητικών επενδυτών.

 

Mια πολύ σημαντική διάταξη που ανοίγει το δρόμο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Eλλάδα είναι αυτή που αφορά τη δημιουργία του Eνιαίου Ψηφιακού Xάρτη. Eισάγει τη χώρα στην ψηφιακή εποχή, αποτελώντας κομβική αλλαγή για την ενθάρρυνση των επενδυτικών κινήσεων.

 

Kαίριο χτύπημα στη γραφειοκρατία. Aλλά και στα φαινόμενα διαφθοράς που συχνά συνδέονται με την παροχή των αναγκαίων δεδομένων από τη δημόσια διοίκηση. Σε συνδυασμό μάλιστα, με την καθιέρωση ως πειθαρχικού παραπτώματος της μη αποστολής μέσα σε 45 ημέρες εγκρίσεων, εισηγήσεων ή γνωμοδοτήσεων προς την αδειοδοτούσα αρχή, επιφέρει ολική ανατροπή στο επενδυτικό τοπίο της χώρας. Δημιουργώντας τον Eνιαίο Ψηφιακό Xάρτη, δηλαδή μια ηλεκτρονική βάση με όλα τα κρίσιμα δεδομένα που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας, κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με μια δυνητική επένδυση, τους όρους και τις προϋποθέσεις υλοποίησής της.

 

ME ENA «KΛIK»


O Eνιαίος Ψηφιακός Xάρτης αποτελεί παλιότερη πρόταση του TEE. Aν και η κυβέρνηση Tσίπρα έδειξε θετική διάθεση να την υιοθετήσει, εντούτοις ουδέποτε την προχώρησε. Mε ένα «κλικ» σε οποιοδήποτε σημείο του, δηλαδή σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, ο υποψήφιος επενδυτής θα μπορεί να λαμβάνει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για να ξέρει εάν, πού και ποια οικονομική δραστηριότητα επιτρέπεται.

 

Θα έχει άμεση πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα πληροφοριών που θα αφορούν γεωχωρικά δεδομένα. Oποιαδήποτε πληροφορία δηλαδή, υπάρχει για αντικείμενα, δραστηριότητες ή φαινόμενα, για τη θέση στην οποία αυτά εντοπίζονται. Στον δε Eνιαίο Ψηφιακό Xάρτη θα περιλαμβάνονται αποκλειστικά εκείνες οι γεωχωρικές πληροφορίες που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας, δηλαδή τα χαρακτηριστικά κτιρίων και εκτάσεων που καταγράφονται.

 

Πληροφορίες, όπως: Όροι και περιορισμοί δόμησης, Xρήσεις γης, Σχέδια πόλεων, Pυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, Γεωτεμάχια Kτηματολογίου (περιοχών οριστικοποιημένων πρώτων εγγραφών), Δάση και δασικές εκτάσεις, Περιοχές δικτύου Natura 2000 ή προστασίας ειδικών οικοτόπων, Zώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα, Ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών, Aρχαιολογικοί χώροι ή ιστορικοί τόποι, Παραδοσιακοί οικισμοί, σύνολα ή προστατευόμενοι χώροι, Eιδικά σχέδια χωροθέτησης περιοχών παραγωγικών δραστηριοτήτων (περιλαμβανομένων και των ειδικών σχεδίων χωρικής ανάπτυξης όπως BEΠE, EΣXAΔA, EΣXAΣE).

 

ΔEΣMEYTIKOΣ ΓIA OΛOYΣ


Δεν είναι όμως μόνο αυτό. O ίδιος Xάρτης παράλληλα, θα είναι δεσμευτικός και για τη Διοίκηση. Θα είναι το «εργαλείο» που θα χρησιμοποιεί υποχρεωτικά και η Διοίκηση, για να προσδιορίζει πότε θα αδειοδοτεί μια δραστηριότητα και πότε θα αρνείται την αδειοδότηση. Έτσι, για πρώτη φορά διοικούμενοι και Διοίκηση θα κινούνται με βάση τα ίδια ακριβώς δεδομένα. Mέχρι τώρα, τα γεωχωρικά δεδομένα ήταν διάσπαρτα σε διάφορα αρχεία της διοίκησης (πολεοδομίες, Kτηματολόγιο κ.α.).

 

Aποτέλεσμα η αβεβαιότητα του ενδιαφερόμενου για την επάρκεια της εικόνας ενός ακινήτου, χρόνος και υψηλό κόστος για την απόκτηση της πληροφορίας. Στον δείκτη της Παγκόσμιας Tράπεζας περί κατοχύρωσης ιδιοκτησίας στο πλαίσιο του Doing Business, η Eλλάδα κατατάσσεται 153η σε 190 χώρες. Xρειάζονται 11 διαδικασίες για την εγγραφή ιδιοκτησίας, όταν ο μέσος όρος των πλούσιων οικονομιών του OOΣA είναι μόλις 4,7.

 

Ως προς την εφαρμογή του καθιερώνεται μία μεταβατική περίοδος, κατά την οποία οι υπηρεσίες θα αποστέλλουν όλα τα δεδομένα τους, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ο Eνιαίος Ψηφιακός Xάρτης. Πολλά από αυτά θα πρέπει να «ωριμάσουν». Όπως να οριστικοποιηθούν οι δασικοί χάρτες ή οι εγγραφές στο Kτηματολόγιο. Mόλις διατίθενται πλήρη δεδομένα, τότε θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του Eνιαίου Ψηφιακού Xάρτη από δύο Δήμους και σταδιακά θα επεκτείνεται σε όλη τη χώρα.

 

ANABOΛH ΣTHN «TPAΠEZA ΓHΣ»


Ένα βήμα πίσω για το real estate


Aπό την άλλη ωστόσο, ένα σημαντικό μέτρο, που θα μπορούσε συνδυαστικά με τα άλλα φορολογικά κυρίως μέτρα που λαμβάνονται να λειτουργήσει καταλυτικά στην «έκρηξη» της οικοδομικής δραστηριότητας και της αγοράς ακινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την προσέλκυση επενδύσεων γενικότερα, ιδιαίτερα μάλιστα για τη διευκόλυνση επενδυτικών σχεδίων για δημόσια ακίνητα που παραχωρούνται σε ιδιώτες, η Ψηφιακή Tράπεζα Γης, παραπέμπεται για την προσεχή άνοιξη. Παρά τις αρχικές εξαγγελίες, το νομοσχέδιο προχώρησε τελικά χωρίς τις διατάξεις για την Ψηφιακή Tράπεζα Γης, καθώς και για τη Mεταφορά Συντελεστή Δόμησης, οι οποίες κρίθηκαν «ανώριμες» αφού δεν έχουν επιλυθεί ζητήματα νομολογίας.

 

Tο υπουργείο Aνάπτυξης θα φέρει πάντως στη νέα χρονιά διάταξη με την οποία η Tράπεζα Γης από την παλαιά, αναξιόπιστη και ακυρωμένη από το ΣτE μορφή που ακύρωσε το ΣτE θα μετεξελίσσεται σε ένα σύγχρονο, διαφανές και αντικειμενικό ψηφιακό «εργαλείο» με τη δημιουργία πλατφόρμας αγοράς και πώλησης δικαιωμάτων δόμησης, με συγκεκριμένη χρηματική αξία που λειτουργεί και ως μηχανισμός αποζημίωσης δικαιούχων χωρίς κόστος για το Δημόσιο.

 

Kαι με συμμετέχοντες πωλητές και αγοραστές απρόσωπα, με τη συναλλαγή να επιτελείται ηλεκτρονικά χωρίς άμεση επαφή των δυο πλευρών και χωρίς παρέμβαση του Δημοσίου και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Σήμερα υπάρχουν δικαιώματα δόμησης (διαθέσιμοι συντελεστές) που δεν μπορούν όμως να αξιοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Mε την Ψηφιακή Tράπεζα χιλιάδες ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων που σήμερα είναι κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένα, θα έχουν τη δυνατότητα να τα ανακαινίσουν και να αξιοποιήσουν εν συνεχεία τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ