Αγωνία για τις προβλέψεις της Κομισιόν
Αγώνα δρόμου για να συμπληρώσει τα τελευταία κομμάτια του παζλ της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης κάνει η κυβέρνηση, καθώς απομένουν πλέον μόλις 15 ημέρες ώσπου να δημοσιευθεί η σχετική έκθεση των ευρωπαϊκών θεσμών. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει τη μεθαυριανή παρουσίαση των Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπου θα φανεί πόσο απέχουν οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020 από την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8%.
Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συζητηθούν την ίδια ημέρα στο Eurogroup, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες χωρίς ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα στην ατζέντα του.
Η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας έχει αυξημένη βαρύτητα, αφενός επειδή συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και αφετέρου επειδή θα περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA), η οποία θα θέσει το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Μία από τις βασικές παραμέτρους του DSA είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το πακέτο φοροελαφρύνσεων και άλλων θετικών μέτρων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ που θα εφαρμοστούν το 2020 θα τονώσει την ανάπτυξη κατά 0,5%-0,6%. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι είναι συγκρατημένοι.
Όπως ανέφεραν στο newmoney.gr καλά πληροφορημένες πηγές, «η πρόβλεψη που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με το 2,8% στο οποίο στηρίζεται ο προϋπολογισμός του 2020. Οι θεσμοί προτιμούν να παραμείνουν συντηρητικοί στην παρούσα φάση και, εάν τα πράγματα εξελιχθούν καλύτερα, να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω τις προβλέψεις τους αργότερα (π.χ. τον Φεβρουάριο στις χειμερινές προβλέψεις ή τον Μάιο στις εαρινές)».
Υπενθυμίζεται ότι στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, τον περασμένο Ιούνιο, η Κομισιόν έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος. Την ίδια πρόβλεψη έκανε για το 2020 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, για το 2019 έβαλε χαμηλότερα τον πήχη, στο 2%, ταυτιζόμενο με τον προϋπολογισμό του 2020.