Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά την δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το φορολογικό νομοσχέδιο που μπήκε το βράδυ της Πέμπτης σε δημόσια διαβούλευση ενσωματώνει αρκετές από τις προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων, ενώ εμπεριέχει και κίνητρα για επενδύσεις.
Παράλληλα, με τις ρυθμίσεις του, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια για την περαιτέρω διενέργεια συναλλαγών με ηλεκτρονικό τρόπο, γεγονός που εκτιμούμε ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καλωσορίζουμε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24%, καθώς και τη μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%, όπως βέβαια και τις ρυθμίσεις που προβλέπουν ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και παροχές υπέρ των εργαζομένων.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα για να οδηγηθούμε σε μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει σε χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή στο 20%, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, σε μια γενική μείωση του ΦΠΑ, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση που φέτος δεν συμπεριελήφθησαν στην ευνοϊκή ρύθμιση, καθώς και στην κατάργηση της προκαταβολής φόρου από τις επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις αυτές των Επιμελητηρίων, σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνουν τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, αλλά θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να συνεκτιμηθούν και να καθιερωθούν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα φυσικά πρόσωπα, σαφώς θα υπάρξει μία μείωση της φορολογίας, αλλά θεωρούμε ότι ιδιαίτερα για τα μεσαία εισοδήματα, θα έπρεπε η μείωση των φορολογικών συντελεστών να μην περιορίζονταν μόλις στη μία εκατοστιαία μονάδα.
Σε κάθε περίπτωση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν σημαντικά οφέλη, όπως άλλωστε και γενικότερα η ελληνική οικονομία.
Η Επιμελητηριακή Κοινότητα θα δώσει αναλυτικότερα τις προτάσεις της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε. Με γνώμονα πάντα ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».