Τα πυρά του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της βουλής της Σλοβακίας Ρίτσαρντ Σουλίκ.
Ο τρόπος που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τις κρίσεις χρέους των οικονομικά πιο αδύναμων χωρών, τη μετατρέπει σε μια “ένωση χρέους”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλίκ, ιδρυτής και πρόεδρος του νεοφιλελεύθερου κόμματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη (SaS).
“Είναι σαν τη Σοβιετική Ένωση. Αλλά δεν ενταχθήκαμε ποτέ σε μια τέτοια ένωση. Ουδείς πριν από το δημοψήφισμα για την εισδοχή μας (στην ΕΕ) μας είχε πει ποτέ ότι η Σλοβακία θα πλήρωνε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για τις ελληνικές συντάξεις και τις ιταλικές δεν-ξέρω-τι”, υπογράμμισε ο Σουλίκ.
Με τις δηλώσεις του ο Σουλίκ απάντησε σε μια έκκληση της πρωθυπουργού Ιβέτα Ραντιτσόβα να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η Ραντιτσόβα, η οποία είχε επικρίνει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) στο πρόσφατο παρελθόν, ζήτησε χθες να υπάρξει ταχεία εφαρμογή όλων των μέτρων τα οποία αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύνοδο των κρατών της ευρωζώνης την 21η Ιουλίου.
Αντιστρέφοντας τη θέση της όσον αφορά το μηχανισμό αυτό, τόνισε ότι “το θέμα δεν αφορά πλέον μεμονωμένες χώρες αλλά τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος”.
Το γεγονός ότι ο Σουλίκ πλέον δε συμφωνεί με τη συμμετοχή της Σλοβακίας στην αντιμετώπιση της κρίσης, είπε η πρωθυπουργός, θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο το κόμμα του συμμετέχει, και γι’ αυτό η Ραντιτσόβα θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες με την αντιπολίτευση των Σοσιαλδημοκρατών.
Η Σλοβακία, χώρα-μέλος της ευρωζώνης, υπήρξε εξαρχής μια από τις σφοδρότερες επικρίτριες των μηχανισμών ‘διάσωσης’ των οικονομιών χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, ειδικά της Ελλάδας. Ένας από τους λόγους είναι πως η χώρα, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, είναι η φτωχότερη στην ευρωζώνη μαζί με την Εσθονία και ο πληθυσμός θεωρεί εαυτόν φτωχότερο από τους Έλληνες.
Σλοβάκοι πολιτικοί επισημαίνουν επίσης τα δικά τους δημοσιονομικά, το γεγονός ότι αναχρηματοδοτήθηκαν οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες χωρίς εξωτερικό δανεισμό πριν από δέκα χρόνια, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι στοίχισε περί το 12% του σλοβακικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Σήμερα, με το χρέος να ανέρχεται στο 40% του ΑΕΠ της, η Σλοβακία θεωρείται μια από τις χώρες που από δημοσιονομικής άποψης είναι σε καλή κατάσταση στην Ευρώπη.