Να επιταχυνθεί η στήριξη της Ελλάδας άμεσα ζητά η πλειοψηφία των βουλετών του κυβερνόντος κόμματος στη Γαλλία. Μάλιστα τη θέληση αυτή των βουλευτών δημοσιεύει σε ρεπορτάζ της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Φιγκαρό».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος UMP εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο να συγκληθεί εντός του Αυγούστου, κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ώστε να επικυρωθεί το ταχύτερο δυνατό η ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου, σχετικά με το σχέδιο στήριξης στην Ελλάδα ».
Ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος είχε αποφασίσει τον προγραμματισμό έκτακτης συνεδρίασης στις αρχές Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που αρκετοί βουλευτές εκτιμούν ότι είναι πολύ αργά, εξαιτίας του πιεστικού κινδύνου διάδοσης της κρίσης του χρέους αυτή τη στιγμή.
Στο ρεπορτάζ της «Φιγκαρό» επισημαίνεται ότι, ήδη, υπήρχε σκέψη για έκτακτη σύγκληση της Βουλής τέλη Ιουλίου, με αρχές Αυγούστου, η οποία, όμως, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί λόγω του ότι το γαλλικό υπουργείο οικονομικών, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχαν προετοιμασθεί.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται ο συντάκτης, «τα σχετικά κείμενα προς συζήτηση μελετώνται ήδη » ώστε να είναι έτοιμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
«Η πτώση των χρηματαγορών συνεχίζεται»
Σε άλλο άρθρο και με τίτλο «Η πτώση των χρηματαγορών συνεχίζεται », η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την παρέμβαση της ΕΚΤ, οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τις διαφωνίες στους κόλπους της Ευρώπης και για τον αντίκτυπο των μέτρων λιτότητας στην οικονομία των κρατών.
Μακροπρόθεσμα, η απόκλιση των επιτοκίων δανεισμού, μεταξύ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, λέει η “Φιγκαρό”, δεν πρόκειται να περιοριστεί, μέσω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ, αλλά μόνο μέσω των οικονομικών μεταρρυθμίσεων των πλέον αδύναμων κρατών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και σε δημοσιονομικά έσοδα.
Σχετικά με την Ιταλία επισημαίνεται ότι τίθεται «de facto» υπό επιτήρηση από την ΕΚΤ. Ο Ζαν Κλώντ Τρισέ και ο διάδοχός του στην προεδρία της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απέστειλαν την περασμένη Παρασκευή, κοινή επιστολή προς τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοινώντας τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΚΤ για την απόκτηση ιταλικών κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.