Πρώτη κατοικία: Σε ενιαίο πλαίσιο οι ρυθμίσεις οφειλών

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους οικονομικά αδύναμους

 

Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο όπου θα ενταχθούν οι ρυθμίσεις οφειλών προκειμένου να λειτουργήσει ως ομπρέλα προστασίας για την πρώτη κατοικία, επιχειρεί να εξετάσει η κυβέρνηση.

 

Η προστασία άλλωστε των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση που κινείται προς την κατεύθυνση ώστε οι περισσότεροι από 31.000 δανειολήπτες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, και όσοι ακόμη ενδιαφέρονται, να ολοκληρώσουν την αίτησή τους με το πάτημα ενός κουμπιού και χωρίς τα προσκόμματα που υπήρχαν πριν ψηφιστούν οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

 

Για το σκοπό αυτό, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πρόκειται να αποστείλει, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ενημέρωση σε όλους τους δανειολήπτες που μπήκαν στην πλατφόρμα αλλά διέκοψαν την υποβολή της αίτησης, ότι πλέον μπορούν να την προχωρήσουν απρόσκοπτα.

 

Μάχη ωστόσο θα κληθεί να δώσει η κυβέρνηση όχι μόνο με τον χρόνο αλλά και με τους Θεσμούς σχετικά με την παράταση της ισχύος του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Με δεδομένο το προηγούμενο του νόμου Κατσέλη, η θέση των “Θεσμών” δεν διαφοροποιείται από αυτήν που διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Το ΔΝΤ σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η Ελλάδα εισήγαγε πρώτα το 2009, moratorium πλειστηριασμών με όριο προστασίας τις 200.000 ευρώ. Το 2010 το όριο ανέβηκε στις 300.000 αντικειμενική αξία ακινήτου και ψηφίστηκε επίσης ο νόμος Κατσέλη.

 

Μέχρι το 2016, πάνω από 200.000 άτομα, σχεδόν το 2% του πληθυσμού της Ελλάδας, είχαν κάνει αίτηση στο νόμο Κατσέλη για προστασία της πρώτης κατοικίας, “παγώνοντας” με την υποβολή της αίτησης κάθε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης και απολαμβάνοντας ασυλία ετών, στη διάρκεια των οποίων δεν κατέβαλαν ούτε μία ελάχιστη δόση για το δάνειό τους, επισημαίνει το ΔΝΤ. Οι εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη ξεπερνούσαν τις 100.000 μέχρι το β΄ τρίμηνο 2019.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ