«Eπέλαση» στις υποδομές- Ποια έργα βάζουν σε προτεραιότητα
O Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, το έχει περιγράψει, λίγο καιρό πριν: Το περιβάλλον στην Ελλάδα μοιάζει τώρα να είναι πιο πρόσφορο από ποτέ για επενδυτές από τις ΗΠΑ. Ίσως αυτό, δεν ήταν τυχαίο, μιας και τις τελευταίες ημέρες, ομάδα Αμερικανών επενδυτών, υπό την καθοδήγηση συμπατριώτη τους με μακρά εμπειρία στη διαχείριση γιγαντιαίων περιουσιακών assets, νέων τεχνολογιών και επενδύσεων, ξεδιπλώνει ένα σχέδιο για τη χώρα μας: Πρόκειται για ένα σχέδιο επενδύσεων το οποίο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο και σε Έλληνες παίκτες για συνεργασίες στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα.
Ο λόγος για τον Richard Swart, έναν Αμερικανό moneymaker, ο οποίος φαίνεται ότι έχει διαβλέψει στη χώρα μας μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και γι αυτό, έχει «επιστρατεύσει» μια ομάδα επενδυτών που ετοιμάζεται να κάνει bidding για την ανάληψη μεγάλων έργων υποδομών στη χώρα, με τις ευλογίες του Λευκού Οίκου, καθώς με αυτό τον τρόπο, επισφραγίζεται η παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, αλλά και επιβεβαιώνεται αυτή η «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ- Ελλάδας, για την οποία είχε μιλήσει ο M. Pompeo.
Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και το ενδιαφέρον της επενδυτικής “dream team” που έχει συγκροτήσει ο Swart επικεντρώνεται σε έργα- «πυλώνες», όπως είναι η ανάπτυξη οδικών δικτύων, τα λιμάνια, Logistics Centers, Μεταφορές (σιδηροδρομικές κ.α.), επίλυση υδροδοτικού ζητήματος των νησιών, γεωργία-αγροτική καινοτομία, ηλεκτρική ενέργεια. Το σχέδιο δεν αφορά μια επιθετική επενδυτική επέλαση, αλλά και την αναζήτηση συνεργειών με Έλληνες επιχειρηματίες για την ανάπτυξη των έργων που «θα μείνουν στους Έλληνες», όπως διατείνονται οι επενδυτές, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις διαβουλεύσεις.
Ήδη για το θέμα των μεγάλων έργων, Έλληνας ισχυρός «παίκτης» στον κλάδο των κατασκευών, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους Aμερικανούς επενδυτές. Aυτή όταν ολοκληρωθεί θα ανοίξει το δρόμο για γιγαντιαίες συνέργειες, μετοχική συνεργασία και σημαντική αλλαγή στο status των εργολάβων.
Γίγαντες
Για να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη «κάθοδος» των Αμερικανών επενδυτών, ίσως η καλύτερη οδός θα ήταν να δούμε το μέγεθος του ανθρώπου που συντονίζει την προσπάθειά τους.
Ο Swart, κάθε άλλο παρά τυχαίος είναι, αφού ανήκει στους «μάγους» της Silicon Valley, τους νέους σε ηλικία επιχειρηματίες οι οποίοι έκαναν το boom στις νέες τεχνολογίες και εξαπλώθηκαν σε όλους τους τομείς. Ίσως να είναι ενδεικτικό ότι πρόκειται για έναν εκ των ιδρυτών του Silicon Valley Blockchain Technology που διαχειρίζεται assets (κυρίως crypto) περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Είναι μέλος του ΔΣ και σύμβουλος σε πολλές φίρμες τεχνολογίας και πλατφόρμες εναλλακτικής επένδυσης. Και ενώ σήμερα είναι σύμβουλος στην CrowdSmart.io, η οποία ασχολείται με την Τεχνητή Νοημοσύνη που φτιάχνει startups και εκπροσωπεί περίπου 1 δισ. δολάρια σε επενδυτές, μέλος του ΔΣ και σύμβουλος σε πολλές φίρμες τεχνολογίας και πλατφόρμες εναλλακτικής επένδυσης.
Ακόμα σημαντικότερη βέβαια, είναι η εμπειρία του σε διεθνή projects, αλλά και η δικτύωσή του με τους ισχυρότερους του πλανήτη. Θα αρκούσε και μόνο η εμπειρία που έχει αποκομίσει από τη συνεργασία του, ως σύμβουλος, στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation (στο οποίο έχει μεταβιβάσει όλη του την περιουσία ο Gates και στο οποίο ηγείται ο ίδιος με τη σύζυγό του), αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού εργάζεται με αρκετά ακόμα ονομαστά ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Rockefeller, think tanks, funds και μεγάλες εταιρίες.
Η δε προϋπηρεσία του στη Goldman Sachs και σε αμέτρητες εταιρίες και οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ του έχουν δώσει το απαραίτητο knowhow για την διαχείριση assets, αλλά και τη γνώση του διεθνούς γίγνεσθαι για την αναζήτηση νέων επενδυτικών παραδείσων.
Τα έργα
Τα λεφτά, λοιπόν, υπάρχουν. Η θέληση επίσης. Το περιβάλλον. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, έχει δώσει από καιρού το «σύνθημα», δηλώνοντας (από το βήμα του SE Energy Forum 2019) πεπεισμένος ότι «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα». Ο κ. Pyatt έχει περιγράψει το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τη βούλησή της για συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, κάνοντας ειδική μνεία στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, τις υποδομές και τις μεταφορές, αλλά και στους τομείς της υγείας και του τουρισμού, καθώς και στους αναδυόμενους τομείς που στηρίζονται στην καινοτομία και τη γνώση. Έτσι, έστειλε το μήνυμα ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος από ποτέ για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τους Αμερικάνους επενδυτές και για τις εταιρικές σχέσεις με την Ελλάδα καθώς προοδεύει».
Υπογράμμισε μάλιστα: «Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι καλύτερα σε ό,τι αφορά το υποστηρικτικό μήνυμα που θα περάσουμε». Ούτως ή άλλως, το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί μετ’ επιτάσεως στο πεδίο Μεταφορές- Logistics, στον Τουρισμό (αύξηση απευθείας πτήσεων και Σικάγο από του χρόνου), στην Καινοτομία και τον Αγροτοδιατροφικό τομέα.
Τώρα, οι Αμερικανοί αναμένουν περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος με την επίλυση θεμάτων αδειοδότησης καζίνο, τα projects υποδομών (π.χ. Λιμάνι Αλεξανδρούπολης) αλλά και την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου.
TA… PILES OF MONEY ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Γιατί επιλέγουν τη χώρα μας
Στο ερώτημα του… επιφυλακτικού, για τον λόγο για τον οποίο οι Αμερικανοί «στοχεύουν» την Ελλάδα για επενδύσεις, η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στην καθοδήγηση του Λευκού Οίκου για την επισφράγιση της νέας εποχής καλών σχέσεων, αλλά και σε ένα καθαρά οικονομικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στις τάξεις των Αμερικανών -κυρίως- επενδυτών. Πρόκειται για τα “piles of money”, τους «σωρούς από χρήματα», δηλαδή, που συσσωρεύουν τα αμερικανικά επενδυτικά funds, τα οποία διαβλέπουν έναν κορεσμό στις επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν, σε σταθερή βάση, κέρδη και δραστηριότητες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Berkshire Hathaway, του κολοσσού που διαχειρίζεται ο «μάχος της Oμάχα», Warren Buffet. Στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Berkshire έχει απόθεμα ρευστού ύψους 122 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ρεκόρ, το οποίο αποδεικνύει αυτό που διατείνεται ο Buffet την τελευταία διετία, ότι αδυνατεί να βρει ευκαιρίες για να επενδύσει. Για τους επενδυτές που θέλουν να αποφύγουν τις startups και τα παθήματα τύπου… Softbank (σχετ. ρεπορτάζ στις σελ. 44-45) η μόνη λύση είναι η χρηματοδότηση έργων υποδομών.
Όμως, με την κατάσταση να ενέχει γεωπολιτικά και οικονομικά ρίσκα σχεδόν παντού, η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, αρχίζει να μοιάζει με έναν από τους τελευταίους «παραδείσους» στους οποίους μπορεί να κάνει κανείς επενδύσεις δισεκατομμυρίων…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ