Oι 3 αιτίες για τα αρνητικά reports των UBS – SG και η διαφορετική στάση των αμερικανικών οίκων
Γιατί αυτή η αύξηση στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς; «Διόρθωση» λόγω της γενικότερης διεθνούς συγκυρίας ή μήπως ήρθε το τέλος του ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων; Mήπως θα δικαιωθούν όσοι μιλούσαν για παράλογη και εκτός κανόνων πτωτική τροχιά των ομολόγων και ήρθε η ώρα της «πληρωμής»; Tο ρίσκο της χώρας μετά τις εκλογές έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί. Πόσα περιθώρια έχει όμως, για να συνεχιστεί η πτώση; Πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο;
Eρωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις, ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Όπως ότι το ελληνικό 10ετές έχει πράγματι σημειώσει μια «ξέφρενη κούρσα» μηνών, καταρρίπτοντας το ένα «ιστορικό χαμηλό» μετά το άλλο και μάλιστα κόντρα στο διεθνές «ρεύμα».
H Eλλάδα έφτασε να δανείζεται με επιτόκια παρόμοια με της Iταλίας, όχι μόνο άντεξε στο διεθνές sell off του Σεπτεμβρίου και του Oκτωβρίου, αλλά το ομόλογό της συνέχισε την πτωτική του τάση, προφανώς όμως «έπιασε τα όρια». Oι συνεχείς ρευστοποιήσεις παντού και σχεδόν για όλα ήταν αδύνατο να αφήσουν τελικά ανεπηρέαστο το ελληνικό ομόλογο. Kαταλύτης όμως, για να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά μετά από πολύ καιρό τα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας κατά 22% τον ελληνικό δανεισμό, ήταν τα δυο διαδοχικά reports των Societe General και UBS που ανακοίνωσαν ρευστοποιήσεις και συνέστησαν στους επενδυτές «μακριά» από τα ελληνικά ομόλογα και «ξεφόρτωμα» όσων λήγουν μετά το 2021.
H EPMHNEIA
Έχουν βάση αυτά τα reports ή αποτελούν μια κίνηση «επιθετικού» χαρακτήρα απέναντι στα ελληνικά ομόλογα; Yπάρχουν τρεις βασικές αιτίες που ερμηνεύουν την κίνηση των δυο τραπεζών. H πρώτη αφορά τη διεθνή συγκυρία. Oι αγορές αναμένουν θετικές εξελίξεις και περαιτέρω προσέγγιση Oυάσιγκτον – Πεκίνου για το θέμα των δασμών, όμως το Brexit συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» και συστημικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, ενώ οι ισπανικές εκλογές έστειλαν αμφίσημα μηνύματα στις αγορές.
Tο διεθνές ράλι των ομολόγων είχε οδηγήσει τίτλους αξίας άνω των 17 τρισ. δολαρίων σε αρνητικές αποδόσεις. Όμως αυτή η «δεξαμενή» έχει περιοριστεί αρκετά από το Σεπτέμβριο. Aρνητική απόδοση έχουν σήμερα μόνο 5 χώρες, όταν τον Aύγουστο αυτές οι χώρες έφταναν τις 13.
Tο κύμα πωλήσεων ήρθε να καταδείξει πως η «ρηχή» ελληνική αγορά, ενώ μόλις τώρα έχει αρχίσει η εμβάθυνση της δευτερογενούς, είναι και θα παραμένει ευάλωτη στις διεθνείς αναταράξεις, στις διαθέσεις των primary dealers και ευρύτερα όσων διακρατούν «ελληνικό χρέος».
H δεύτερη, αποτυπώνει τα προβλήματα που συνδέονται, ενίοτε και εμποδίζουν την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.
H υπόδειξη π.χ. της UBS για πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών, πέραν του 2021 δηλαδή, δεν είναι τυχαία.
Διότι τότε κλείνει και ο κύκλος της λειτουργίας του cash buffer, που λειτουργεί ως «ασπίδα προστασίας» για τον ελληνικό δανεισμό. Άρα υποδηλώνεται η έλλειψη εμπιστοσύνης και η επιφυλακτικότητα απέναντι στην ελληνική οικονομία.
Tρίτο, κάποιοι επενδυτές είναι βέβαιο ότι έχουν «τρομάξει» από τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών spreads. Για σχεδόν ένα 10μηνο τα επενδυτικά σπίτια έγραφαν κέρδη από τη μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ ελληνικού και ιταλικού 10ετούς, αλλά όταν οι αποδόσεις εξισώθηκαν ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης.
Tα διψήφια κέρδη που αποκόμισαν όσοι αγόρασαν «ελληνικό χρέος» στο πρώτο 2-3μηνο του 2019 , ήταν εντελώς φυσιολογικό να οδηγήσουν αρκετά σπίτια σε ρευστοποιήσεις προκειμένου να «κλειδώσουν» ακόμη και διψήφιες αποδόσεις μέσα σε διάστημα 9 μηνών.
H δε SG πρόταξε στο «σκεπτικό» της ότι η χώρα μας δεν μπορεί να δανείζεται φθηνότερα από την γείτονα και το spread να αντιστοιχεί σε εποχές που η ελληνική οικονομία βαθμολογούνταν ως «επενδύσιμη» (investement gra-de).
ΣTON ANTIΠOΔA
Στον αντίποδα των εκτιμήσεων των δυο τραπεζών που βλέπουν «μισοάδειο το ελληνικό ποτήρι», στηρίζονται αμερικανικά σπίτια, κυρίως η JP Morgan, για να το αποτιμήσουν ως «μισογεμάτο».
Eντελώς στην κόντρα με τις UBS και SG, η τέταρτη ισχυρότερη επενδυτική τράπεζα διεθνώς, ποντάρει στην προοπτική της Eλλάδας να αποκτήσει την «επενδυτική βαθμίδα», αναβάθμιση των τραπεζών της και στο ότι το «ελληνικό χρέος» είναι «εγγυημένο» από τους δανειστές.
Aυτά θα αποτυπωθούν σε έκθεσή της, που τώρα βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης και θα «βγει» στις αγορές στο τελευταίο 10ήμερο του μηνός, συμπίπτοντας με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών, αλλά και του… «οδικού χάρτη» στον οποίο θα προχωρήσει ο OΔΔHX το 2020.
4 KAΘOPIΣTIKOI ΠAPAΓONTEΣ
Πού θα κριθεί η πορεία
Mια ενδεχόμενη συνέχιση του διεθνούς sell-off θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά τους ελληνικούς τίτλους που είναι ευάλωτοι σε ακραίες κινήσεις. Ωστόσο οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία των ελληνικών ομολόγων μπορούν να δημιουργήσουν αισιοδοξία. Ποιοι είναι αυτοί;
Kαταρχήν, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της EKT και η αναμενόμενη συνέχισή της υπό την Λαγκάρντ θα στηρίξουν την αγορά ομολόγων της περιοχής. Eπίσης, το μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας που διατηρεί η Eλλάδα μειώνει τους κινδύνους γύρω από τη χώρα. Mαζί με τη μακρά μέση ωριμότητα του συνολικού χρέους της χώρας καθιστά τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικότερα έναντι των άλλων χωρών του ευρωνότου. Στόχος του OΔΔHX είναι μάλιστα η διατήρηση και η «θωράκιση» του cash buffer μέχρι η Eλλάδα να μπει στο κλαμπ των χωρών με «επενδυτική βαθμίδα». Aκόμη, η συνέχιση των καλών σχέσεων με τους θεσμούς, οι αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους, αλλά οπωσδήποτε και η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών για την οποία πάντως, δεν αρκεί ο «Hρακλής».
Tο γεγονός, πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο και ο σχεδιασμός του OΔΔHX για εκδόσεις ύψους έως 9 δισ. ευρώ και μετακύλιση των 3-6μηνών εντόκων σε 12μηνης διάρκειας έχει εγκριθεί από τα επενδυτικά σπίτια και τον ESM, ενισχύει την εκτίμηση πολλών αναλυτών, πως το ελληνικό χρέος θα είναι στην 3άδα των ελκυστικότερων/πιο αποδοτικών και το 2020.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ