Προϋπολογισμός 2020: Νέο μέρισμα και παρεμβάσεις 1,181 δισ.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2020, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,73%, ποσοστό το οποίο δημιουργεί έναν δημοσιονομικό χώρο ύψους 436 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δοθούν ως μέρισμα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

 

Το Οικονομικό επιτελείο διατηρεί τις προβλέψεις για ανάπτυξης 2% για φέτος, ενώ το 2020 ανεβάζει τον πήχη στο 2,8%, ενώ η ανεργία υποχωρεί στο 14% από το 15,9%.

 

Τα μέτρα βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος υπολογίζονται σε 1,189 δισ. ευρώ.

 

Οι αναπτυξιακές και Κοινωνικές Παρεμβάσεις του 2020 περιλαμβάνουν ανά πεδίο:

 

Οικογένεια και Υπογεννητικότητα


· Χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών.

 

· Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

 

Φυσικά Πρόσωπα


· Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

 

· Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

 

Επιχειρήσεις


· Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

 

· Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

 

Οικοδομική Δραστηριότητα


·Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

 

· Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

 

Η επιστολή προς τη Βουλή


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην επιστολή που συνοδεύει το κείμενο του προϋπολογισμού υποστηρίζει ότι «θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας των τελευταίων ετών, δηλαδή το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρεί την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια σταθερά στην τελευταία θέση, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από πλευράς επενδύσεων και στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ανεργίας».

 

«Με τον Προϋπολογισμό του 2020 επιδιώκεται η όσο το δυνατόν εγγύτερη επίτευξη του στόχου του πλεονάσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξήγητη και αναιτιολόγητη υπέρβαση που παρατηρήθηκε την περίοδο 2016-2018. Περίοδο κατά την οποία αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές του επίσημου τομέα και επιπλέον των πάσης φύσεως έκτακτων επιδομάτων».

 

«Ο Προϋπολογισμός του 2020 λαμβάνει ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και του εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης προβλέπει την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ενίσχυση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους και τον τερματισμό της υποεκτέλεσης που το χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ