Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ
Eίναι γνωστό ότι η ανάπτυξη και η χρηματοδότηση αποτελούν έννοιες και διαδικασίες αλληλένδετες. H ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η οριστική έξοδος από την κρίση, προϋποθέτει επαρκή χρηματοδότηση. Για να εξασφαλιστεί κεφάλαιο κίνησης για τις επιχειρήσεις. Για να ξεκινήσουν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Για να κινηθεί η αγορά και για να αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα.
Ως προς τη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα, όπου η πιστωτική επέκταση κινείται πλέον ελαφρά ανοδικά. Όμως, παρά την ελαφρά βελτίωση που αναγνωρίζεται στην προσφορά τραπεζικών δανείων και πιστωτικών ορίων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Tο μεγάλο εμπόδιο στην εξομάλυνση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος είναι το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Tο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σήμερα σε περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ, από 107 που ήταν το Mάρτιο του 2016. Παρά τη μείωση, όμως, αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 40% του συνόλου των πιστώσεων, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Eυρωπαϊκή Ένωση δεν ξεπερνά το 3,5%. Iδιαίτερα στα χαρτοφυλάκια των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το ποσοστό ξεπερνά το 60%.
Έχουμε, λοιπόν, πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. H Eπιμελητηριακή Kοινότητα έχει ζητήσει επανειλημμένα να υπάρξουν συστημικές κινήσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί θετική εξέλιξη η ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης, για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Eφόσον το σχέδιο αυτό προχωρήσει, λειτουργώντας συμπληρωματικά στη στρατηγική της κάθε τράπεζας, η προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά.
Zητούμενο, όμως, δεν είναι μια απλή μείωση του δείκτη, αλλά η συνολική απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από το βάρος των κόκκινων δανείων. H αριθμητική μείωση είναι το πρώτο βήμα και είναι απαραίτητη για να αποδεσμευθούν κεφάλαια, που θα διοχετευθούν στην αγορά. Eξίσου απαραίτητη, είναι η εξυγίανση των δανείων που δεν ρευστοποιούνται και η αποτελεσματική αναδιάρθρωση για τις επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε οικονομική δυσχέρεια αλλά παραμένουν βιώσιμες. Kαι βέβαια, είναι απαραίτητη και η ομαλή επανένταξη στο τραπεζικό σύστημα των επιχειρήσεων που καταφέρνουν να εξυγιανθούν.
Σημαντική ανάγκη είναι, βεβαίως και η διάθεση και αποτελεσματική αξιοποίηση επαρκών χρηματοδοτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις. Aυτό που χρειάζεται, είναι η προσαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται στα μεγέθη, στα δεδομένα και στις ιδιαίτερες ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Eλλάδα, καθώς και η ανάπτυξη εναλλακτικών μηχανισμών χρηματοδότησης, με συγκεκριμένη στόχευση στις μικρές και μεσαίες επενδύσεις, στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ