«Επιστρέφει η αριστεία στην επιχειρηματικότητα και στην κοινωνία. Επιστρέφει η ελεύθερη η οικονομία στην Ελλάδα και μαζί με αυτήν και η επιχειρηματικότητα», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας τον «κομβικό ρόλο» που θα διαδραματίσουν ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις, για να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση το στοίχημα που έχει βάλει, και την επόμενη 4ετία η Θεσσαλονίκη να είναι μια καινούρια πόλη.
Μιλώντας από το βήμα της αποψινής τελετής απονομής των πρώτων αριστείων επιχειρηματικότητας που απένειμε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας ότι «ηττήθηκαν οι ιδέες της αριστεράς που γευτήκαμε όλοι μας, για λίγο ευτυχώς, για τεσσεράμισι χρόνια», σημείωσε πως «επιτέλους ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από την ιδεολογική μιζέρια των τελευταίων χρόνων». Αναφερόμενος στη στροφή στο «αυτονόητο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε τις αντιδράσεις που υπήρξαν όταν δημιουργούταν ο ιδιωτικός αερομεταφορέας της Aegean, την εποχή που όπως είπε «ο φορολογούμενος πλήρωνε ακριβά τις ζημίες της κρατικής τότε, ‘Ολυμπιακής και Αεροπορίας’».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε εκείνους τους επιχειρηματίες που αισχροκερδούν, λέγοντας «αυτούς δεν τους θέλουμε και πρέπει να απομακρυνθούν. Την ίδια στιγμή όμως, πρέπει να τιμάμε την καλή επιχειρηματικότητα».
Ο ίδιος εξήρε το έργο που παράγεται στο ΕΕΘ, τόσο από τον πρόεδρό του, Μιχάλη Ζορπίδη, όσο και από τους ανθρώπους του και εξέφρασε την ευχή του να καταστεί θεσμός η απονομή αριστείων επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Εκφράζοντας τη χαρά του για τη «φιλική στροφή προς την επιχειρηματικότητα που έκανε και θα συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη», ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου σημείωσε πως «επιτέλους έλαβε τέλος η εποχή της αριστεράς, στη διάρκεια της οποίας η επιχειρηματικότητα θεωρούταν ως κάτι κακό».
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Οικονομικών του ΑΠΘ, Ευγενία Πετρίδου, επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων, αναφέρθηκε στο πώς λειτούργησε η Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, η οποία βοήθησε το ΕΕΘ για να ολοκληρώσει με επιστημονικό τρόπο και αδιάβλητες διαδικασίες, την αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων.
Στην έναρξη της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο πρόεδρος της Aegean Airlines, Ευτύχης Βασιλάκης, με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη, να τονίζει «το Επιμελητήριο αποφάσισε να τιμήσει την εταιρεία, με ειδική τιμητική διάκριση θέλοντας να την ευχαριστήσει και να την συγχαρεί για τη συμβολή της στον μεγάλο αγώνα όλων μας, να γίνει η Θεσσαλονίκη μας σημαντικός τουριστικός προορισμός». Ο κ. Βασιλάκης, παραλαβάνοντας το βραβείο έκανε αναφορά στη Θεσσαλονίκη που «μας έμαθε να πετάμε στο εξωτερικό, παίρνοντας την κληρονομιά της Cronus» και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΕΘ, τους είπε «ξέρω ότι περιμένετε περισσότερα από εμάς. Με τα καινούρια αεροπλάνα και τον εκσυγχρονισμό του ¨’Μακεδονία’ θα τα πετύχουμε» .
Η βραδιά επεφύλασσε και μια έκπληξη στον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μιχάλη Ζορπίδη: Ο αντιπρόεδρος της αναπτυξιακής εταιρείας του ΕΕΘ, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, έδωσε ειδική πλακέτα στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, λαμβάνοντάς το, τόνισε πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των επαγγελματιών.
Σημειώνεται ότι τα αριστεία επιχειρηματικότητας απονεμήθηκαν σε 18 επιχειρήσεις – μέλη του ΕΕΘ και σε τρία επαγγελματικά σωματεία, σε σύνολο 87 συμμετεχόντων επιχειρήσεων και 15 σωματείων.
Ο δημοσιογραφικός κόσμος ψήφισε για το media award – και από έξι επιχειρήσεις έδωσε την ειδική διάκριση στην επιχείρηση «Μπαντής» – Παρασκευαστήριο και Κατάστημα Παραδοσιακής Μπουγάτσας, με τον Φίλιππο Μπαντή να παραλαμβάνει το βραβείο από τον παλαίμαχο δημοσιογράφο, Νίκο Δημαρά.
Οι βραβεύσεις ανά κατηγορία και μέγεθος
Αστικής Επιχειρηματικότητας
Στην κατηγορία αυτή διαγωνίστηκαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Στόχος του βραβείου ήταν να προβληθεί η προσπάθεια των επιχειρηματιών που επιχειρούν εντός Θεσσαλονίκης. Η επίδοση των βραβείων έγινε από τον υφυπουργό Εσωτερικών – αρμόδιο για την Μακεδονία και την Θράκη Θεόδωρο Καράογλου.
Μεγάλη επιχείρηση
Η εταιρεία συμβούλων Lever ΑΕ, του ομίλου «Σαμαράς και Συνεργάτες» βραβεύτηκε επειδή κατόρθωσε να παρουσιάσει μία σημαντική αύξηση της δραστηριότητας της και μάλιστα μέσα σε καιρό κρίσης. Το αντικείμενο της είναι σημαντικό επειδή με το έργο της βοηθά άλλες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, καθώς με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρέχει, απορροφώνται ευρωπαϊκά προγράμματα και προωθούνται επενδύσεις, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες και μόχλευση κεφαλαίων.
Μεσαία επιχείρηση
«Ενημέρωση – Αθανάσιος Παπαδόπουλος και ΣΙΑ ΟΕ».
Η «Ενημέρωση» ενημερώνει φορείς και επιχειρήσεις για το τι γράφεται στον Τύπο γι’ αυτούς αλλά και για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. Βραβεύτηκε γιατί κατόρθωσε να εγκολπώσει καινοτόμο τεχνολογία στον απαιτητικό χώρο των ΜΜΕ και του Διαδικτύου.
Μικρή επιχείρηση
«Ευστάθιος Ευθυμιάδης και ΣΙΑ, ΕΕ». Είναι εταιρία ταχυμεταφορών. Κέρδισε το βραβείο γιατί κατόρθωσε μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να αναπυχθεί και να φτιάξει ένα σημαντικό δίκτυο επιχειρήσεων και φορέων, που προσφέρει τις υπηρεσίες της.
Κατηγορία Περιφερειακής Επιχειρηματικότητας
Η κατηγορία αφορά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός του αστικού ιστού, εκτός δηλαδή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το βραβείο αποφασίστηκε με στόχο να προβληθούν και να τιμηθούν οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να αναπτυχθούν στις δύσκολες συνθήκες της περιφέρειας του νομού Θεσσαλονίκης.
Μεγάλη επιχείρηση
Χρήστος Τσομπανίδης – χωματουργικά έργα. Του απονεμήθηκε βραβείο, καθώς κατάφερε να ενισχύσει τον κύκλο των εργασιών της, το προσωπικό της αλλά και τη δραστηριότητα της, τον τελευταίο χρόνο.
Μεσαία επιχείρηση
Deli Textile. Η εταιρία δραστηριοποιείται στο χώρο του Design και της παραγωγής κουρτινών, υφασμάτων και εξοπλισμού σκίασης. Διακρίνεται για το οικολογικό προφίλ της, καθώς χρησιμοποιεί για όλα τα έντυπα της μόνο ανακυκλωμένο χαρτί, που προέρχεται από βιομάζα πατάτας. Προωθεί σταθερά τα υλικά, που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Μικρή επιχείρηση
Ο Σακονίδης Δημήτρης για την εταιρία «Χτύπα το» βραβεύτηκε, καθώς είναι ο μοναδικός με έδρα στη Θεσσαλονίκη κόμβος ηλεκτρονικού εμπορίου για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Κατηγορία: Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά επιχειρήσεις που ανήκουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τουλάχιστον σε γυναίκες. Στόχος του είναι να προβάλει και να τιμήσει τη γυναίκα- επιχειρηματία και τον δύσκολο ρόλο της, που συνήθως «τρέχει» παράλληλα με τις άλλες ιδιότητες της, της συζύγου και της μητέρας.
Την επίδοση έκαναν τρεις γυναίκες: η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Ευγενία Πετρίδου, επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης και η κυρία Χρύσα Γεωργιάδου- Γρανούζη, πρόεδρος της επιτροπής γυναικείας επιχειρηματικότητας του ΕΕΘ.
Μεγάλη επιχείρηση
Φροντιστήρια Μπαχαράκη και Συνεργάτες Δυτικής Θεσσαλονίκης. Κέρδισε το βραβείο επειδή η εταιρία κατόρθωσε, συνεχίζοντας ένα ιστορικό όνομα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, να επεκτείνει τη δραστηριότητα της και εκτός του κέντρου, όπου δραστηριοποιείται από το 1957, στη Θέρμη και τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο δίκτυο στο Ίντερνετ για την ενημέρωση των γονέων, την υποστήριξη των μαθητών αλλά και την καλύτερη οργάνωση του προσωπικού της.
Μεσαία επιχείρηση
Η Εσθέτικα- Μωυσόγλου ΟΕ είναι κέντρο αισθητικής και της απονεμήθηκε βραβείο γιατί διακρίθηκε στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών αλλά και για την κοινωνική ευαισθησία του, καθώς έχει διοργανώσει ειδικά προγράμματα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.
Μικρή επιχείρηση
Μαρία Μπαξεβάνου. Η κυρία Μαρία Μπαξεβάνου διατηρεί το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο υποστήριξης χαρισματικών παιδιών. Με πρωτοπορειακές εφαρμογές στους τομείς της τέχνης, της αυτοβοήθειας και του group therapy, βοηθά παράλληλα γονείς και ειδικές ομάδες στο να ξεπεράσουν διαταραχές συμπεριφοράς και δυσκολίες προσαρμογής.
Κατηγορία Νεανικής Επιχειρηματικότητας
Το βραβείο θεσμοθετήθηκε για να προβληθούν και να τιμηθούν επιχειρήσεις που ανήκουν σε νέους, κάτω των 40 ετών, τουλάχιστον κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους. Με τον τρόπο αυτό το ΕΕΘ επιθυμεί να προβάλει «το ορθό πρότυπο για τον νέα άνθρωπο και να αναδείξει την αντίθεση με αυτό που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για το βόλεμα, το ρουσφέτι ή μία θέση στο Δημόσιο». Τα βραβεία απένειμε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, καθώς ΕΕΘ και δήμος Καλαμαριάς «τρέχουν» μαζί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου», και ο κ. Χρήστος Κάτσιος, γενικός διευθυντής της Ασφαλιστικής Εταιρίας Groupama, που είναι ο χρυσός χορηγός των Αριστείων Επιχειρηματικότητας.
Μεγάλη επιχείρηση
Η Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης ΑΕ – “Warehouse 7» διαθέτει ένα γυμναστήριο. Αλλά όχι ένα απλό ή κλασικό γυμναστήριο. Κέρδισε το βραβείο γιατί ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάστηκε και οργανώθηκε παραπέμπει σε ένα χώρο στον οποίο κάποιος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του, αλλάζοντας το σώμα και τη διάθεση του.
Μεσαία επιχείρηση
«Ρέτζιο Θεσσαλονίκη- Προσέγγιση». Πρόκειται για μία επιχείρηση Παιδικού Σταθμού. Κατέκτησε το βραβείο για τις πρωτοποριακές και καινοτόμους μεθόδους που εφαρμόζει στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών και τη φιλοσοφία κοινωνικοποίησης τους.
Μικρή επιχείρηση
Βαρβαρίδης Σταύρος. Το κεντρικό σλόγκαν της επιχείρησης «Decological» τα λέει όλα. Η επιχείρηση κερδίζει το βραβείο επειδή κατορθώνει να ισορροπεί με πολύ αποτελεσματικό τρόπο ανάμεσα στο Design και την Οικολογία.
Κατηγορία Τουριστικής Επιχειρηματικότητας
Το βραβείο αυτό θεσμοθετήθηκε για να προβληθούν και να τιμηθούν οι επιχειρήσεις που υπηρετούν έναν από τους βασικούς στόχους της Θεσσαλονίκης: την προσέλκυση επισκεπτών στην πόλη. Το ΕΕΘ, με το βραβείο αυτό, συνεχίζει τις πρωτοβουλίες του για την αναβάθμιση του τουριστικού προφίλ της Θεσσαλονίκης.
Για την κατηγορία της μεγάλης επιχείρησης η «Ότο ΑΕ» – Απόστολος Συμεωνίδης απέσπασε το βραβείο. Είναι εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων.
Για την κατηγορία της μεσαίας επιχείρησης κέρδισε το Thessaloníki Convention Bureeau. H συμβολή του στην αύξηση της επισκεψιμότητας της Θεσσαλονίκης είναι τεράστια, και για το λόγο αυτό βραβεύτηκε.
Για την κατηγορία της μικρής επιχείρησης κέρδισε η Γκολογκίνας Κίμων και Έλλη ΟΕ. Συλλέγει έργα τέχνης, αντικείμενα και εξοπλισμό που έχουν σχεδιαστεί εμπνευσμένα από την ελληνική, μυθολογία και τον ελληνικό πολιτισμό.
Κατηγορία δημιουργικής επιχειρηματικότητας
Με το βραβείο αυτό το ΕΕΘ τίμησε την έμπνευση. Για την κατηγορία της μεγάλης επιχείρησης βραβεύτηκε η Άιντμαν 3.0 ΑΕ. Είναι η πρώτη σε κύκλο εργασιών διαφημιστική εταιρία της Βόρειας Ελλάδας και 7η στη χώρα.
Για την κατηγορία της μεσαίας επιχείρησης «Χατζηγρηγορίου και ΣΙΑ – Οξιτζεν 2 ADV». Βρίσκεται δυναμικά στο χώρο της διαφήμισης ενώ για την κατηγορία της μικρής επιχείρησης η «Βαρουξάκης Γιώργος».
Κατηγορία ομαδικής επιχειρηματικότητας
Σκοπός του βραβείου αυτού ήταν να προβληθεί και να τιμηθεί η δουλειά που γίνεται στα επαγγελματικά σωματεία. Για την κατηγορία του μεγαλύτερου σε αριθμού μελών σωματείου βραβεύτηκε η «Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών νομού Θεσσαλονίκης».
Ως αωματείο με βάση τη μεσαία δυναμικότητα βραβεύτηκε ο «Εμπορικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου» ενώ με βάση τη μικρή δυναμικότητα βραβεύτηκε η «Ένωση Εστιατόρων – Ψητοπωλών και καφέ μπαρ νομού Θεσσαλονίκης».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Χρυσός χορηγός των αριστείων επιχειρηματικότητας, ήταν η ασφαλιστική εταιρία Groupama και υποστηρικτής της εκδήλωσης, η Τράπεζα Πειραιώς.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ