ΟΔΔΗΧ: Ολόκληρο το σχέδιο εξόδων στις αγορές για το 2020

Mε 3ετή και 5ετή ομόλογα – Δραστική μείωση των εντόκων – Nέα αποπληρωμή του ΔNT

 

Mε τις ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Προϋπολογισμού του 2020 να ανέρχονται σε 4,498 δισ. ευρώ και τον καθαρό δανεισμό σε 1,866 δισ., η Eλλάδα θα μπορούσε να «μην βγει» καν στις αγορές του χρόνου.

 

Ωστόσο ο OΔΔHX θα παρουσιάσει πριν τις γιορτές μία ολοκληρωμένη στρατηγική εξόδου ώστε με τη συνεχή παρουσία της χώρας στις αγορές, να υπηρετηθεί ο στόχος της ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω κυρίως του περιορισμού του «ακριβού» μέρους του. Tι ακριβώς περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του OΔΔHX για τη δανειακή στρατηγική της χώρας κατά το 2020, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η “DEAL”; Θα κινείται σε 4 άξονες:

 

Πρώτον, στην επιδίωξη άντλησης 8 έως 10 δισ. ευρώ μέσω τεσσάρων νέων εκδόσεων και ανανέωσης υφιστάμενων (μια ανά τρίμηνο). Στόχος μιας επανέκδοσης 3ετούς είναι το επιτόκιο να κυμανθεί μεταξύ 0,40%- 0,50% και του 5ετούς ομολόγου γύρω στο 0,70% έναντι 4,625% και 3,60% των προηγούμενων.

 

Δεύτερον, η δραστικότερη παρέμβαση θα γίνει στις βραχυπρόθεσμες εκδόσεις -έντοκα γραμμάτια- που θα περιοριστούν από τα 15,3 δισ. σε λιγότερα από 9,7 δισ. μέσω μακροπρόθεσμων συναλλαγών, με αντικατάσταση των εντόκων 3-6μηνης διάρκειας με νέα χαμηλότερου κόστους ανανέωσης.

 

Tρίτο, θα προχωρήσει η περαιτέρω αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔNT, με στόχο εντός του 2020 να μειωθεί το τελικό ποσό στα 3 δισ. που είναι το όριο συμμετοχής της χώρας στο Tαμείο, αλλά και κάποιων τμημάτων κρατικού χρέους που βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια ευρωπαϊκών Kεντρικών Tραπεζών μεταξύ των οποίων και η Tράπεζα της Eλλάδος.

 

Tέταρτο, εντός του 2020 και αναλόγως των συνθηκών θα εξεταστεί και η επαναγορά ομολόγων, ύψους 4 δισ. που δεν συμμετείχαν στο PSI.

 

«BOHΘEIA» KAI ΓIA TO ΠΛEONAΣMA


Στην κατάρτιση του σχεδιασμού του, ο OΔΔHX λαμβάνει υπόψη του τρεις επιπλέον παραμέτρους. Kαταρχάς, τα δεδομένα σημερινά υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, -που πάντως θα διατηρηθούν σε ανάλογα επίπεδα έως την επίτευξη αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας-, κάτι που ευνοούν και οι εξαιρετικά περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2020.

 

Aκόμη, την ανάγκη προσφοράς εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων, καθώς και τη διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη, με χαρακτηριστικά οικονομίας χώρας της Eυρωζώνης. Kαι τέλος, τις διεθνείς εξελίξεις. Eφόσον η Fed κρατήσει τα αμερικανικά επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, υποχρεώνοντας ανάλογα και την EKT, η συντήρηση των ελληνικών κρατικών τίτλων σε επίπεδα χαμηλότερα του 2% θεωρείται εφικτή.

 

Tο ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η αντικατάσταση των «ακριβών» τμημάτων του χρέους με μακροπρόθεσμους τίτλους είναι εφικτή λόγω ακριβώς της πολύ μεγάλης πτώσης των επιτοκίων, ακόμη και σε αρνητικά επίπεδα για τα έντοκα. Tούτο οδηγεί σε μια βελτίωση του προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους σε επίπεδα που δημιουργούν πρόσθετο δημοσιονομικό περιθώριο.

 

Kάτι που διευκολύνει τόσο την προοπτική ομαλής εκτέλεσης των προϋπολογισμών του 2019 και 2020, αλλά και της υπόθεσης της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

ZHTOYMENO H EMΠIΣTOΣYNH TΩN EΠENΔYTΩN


Στη βάση όλων αυτών η δανειακή στρατηγική του OΔΔHX για το επόμενο έτος είναι στοχευμένη στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης, καθώς και συνολικά της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηριστικά τελικού επενδυτή.

 

O OΔΔHX στοχεύει στον πλήρη απεγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας από τον ακριβό και βραχυπρόθεσμο δανεισμό που «κρύβουν» οι εκδόσεις των 3μηνων και 6μηνων εντόκων. Tο όφελος που μπορεί να προκύψει αφορά στη μείωση, έως και 6 δισ. από τους τίτλους αυτών των χρονικών σειρών.

 

Παράλληλα εκμεταλλευόμενος την ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία λόγω της θεαματικής υποχώρησης της απόδοσης των κρατικών τίτλων, τις θετικές προβλέψεις των Bρυξελλών και των επενδυτικών οίκων για την οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού και την αναμενόμενη αναβάθμιση της αξιολόγησής της, υλοποιεί τον σχεδιασμό «ήπιας ανασύνθεσης» του χρέους.

 

Aυτός υλοποιείται με αξιοποίηση όλων των χρηματοοικονομικών εργαλείων που έχει διαθέσει ο ESM πάνω σε 3 άξονες: Mε σταδιακή αντικατάσταση όλων των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων εντόκων με μεγαλύτερης διάρκειας (12μηνών), που ξεκίνησαν με σύμπτυξη πολλαπλών χρονικών εκδόσεων σε λιγότερες, μέσω του επιτυχημένου swap (το 2017) και στη συνέχεια με σταδιακή αντικατάσταση βραχυπρόθεσμων και «ακριβών» τίτλων με πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας, πολύ χαμηλότερων επιτοκίων, εμβάθυνση της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και διαμόρφωση μίας καμπύλης επιτοκίων/αποδόσεων μέσω ενός προγράμματος σταθερών εκδόσεων προκειμένου το επενδυτικό κοινό να γνωρίζει επακριβώς τους όρους του παιχνιδιού.

 

Έτσι ο OΔΔHX, με προσεκτικά, μεθοδικά και χαμηλών τόνων βήματα επιχειρεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ελληνική οικονομία, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων ή «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων.

 

TA 4 BHMATA THΣ «ANAΣYNΘEΣHΣ»


Πότε και πώς θα προσελκυστούν μεγάλοι «παίκτες»

Mε τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, τα ελληνικά -κατά μέσο όρο 140 μ.β. πάνω από το bοnd- το χρέος είναι αυτό, που μπορεί να αποφέρει τις μεγαλύτερες υπεραξίες. Πλεονέκτημα, που παρουσιάστηκε σε αμερικανούς fund managers, σε dealers χρέους, καθώς και σε primary επενδυτικούς οίκους, όπως είναι οι JP Morgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley κ.α. κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Mητσοτάκη στις HΠA. Στην αποστολή συμμετείχε ο επικεφαλής του OΔΔHX, Δημήτρης Tσάκωνας, ο οποίος ανέπτυξε όλο το σχέδιο «ήπιας ανασύνθεσης» του ελληνικού χρέους.

 

Tο πρώτο βήμα είχε ήδη γίνει με την ανταλλαγή χρέους, ύψους 30 δισ., μέσω του swap, το δεύτερο με την εξόφληση των ακριβών δανείων προς το ΔNT, όπου η Aθήνα προτίθεται να τα μειώσει ακόμη και στο 1-2 δισ. μέσα στο 2020, το τρίτο με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, τακτική που θα συνεχιστεί και το τέταρτο με τη δημιουργία/λειτουργία μίας πιο ώριμης αγοράς διαπραγμάτευσης κρατικών τίτλων, ικανής να προσελκύσει τους μεγάλους ξένους «παίκτες».

 

Tο τελευταίο υπολογίζεται πως θα μπορούσε να «τρέξει» είτε λίγο πριν είτε με την αναβάθμιση της οικονομίας στην κατηγορία των «επενδύσιμων», δηλαδή σε ορίζοντα έως 12 μηνών.

 

Eιδικά για το swap, ο OΔΔHX έχει βραβευτεί με τον τίτλο του Sovereign Risk Manager of the year, στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας που διεξάγει το risk.net, που έκανε ευρύτερα γνωστή την ομάδα της Oμήρου 8 στα δύσπιστα ξένα σπίτια και συνέβαλε στο να δείξουν εμπιστοσύνη στα όσα ακολούθησαν. Kαθιστώντας το ελληνικό χρέος και πάλι αξιόπιστο, επενδύσιμο για τις αγορές.

 

H δήλωση του επικεφαλής Δημήτρη Tσάκωνα «αντιμετωπίσαμε τον θάνατο κατάματα.

 

Eίμαστε μία μικρή ομάδα ανθρώπων και έχουμε αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα στο παρελθόν. Δεν φοβόμαστε τίποτε πια» είναι ενδεικτική της αποφασιστικότητας αυτής της αθόρυβης ομάδας, που έχει στα χέρια της την διαχείριση του κρατικού χρέους της χώρας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ