Τη διμερή συνεργασία με την Κίνα σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και της ναυτιλίας, πρόκειται να βελτιώσει η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
Ωστόσο, το λιμάνει του Πειραιά αναμένεται να αποτελέσει πυλώνα και πρότυπο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI).
Η Ελλάδα θεωρεί την Κίνα φίλη και στρατηγικό εταίρο, και η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ελλάδα τον Νοέμβριο δείχνει ότι οι δύο πλευρές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά και άλλους τομείς, δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα) και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
“Η παρουσία του Προέδρου Σι είχε τη μέγιστη σημασία σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές μας σχέσεις και σε ό,τι αφορά τη στρατηγική μας συνεργασία”, δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης. “Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για συνεργασία αλλά το πιο στρατηγικό κομμάτι της συνεργασίας μας είναι φυσικά το λιμάνι του Πειραιά”, δήλωσε. “Το λιμάνι του Πειραιά ανέκαθεν ήταν στρατηγικός πυλώνας της συνεργασίας μας και η Ελλάδα και η Κίνα είναι δεσμευμένες στο να μεταμορφώσουν το λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τρία κορυφαία λιμάνια εμπορευματοκιβωτίων σε όλη την Ευρώπη”.
Εξηγώντας για ποιο λόγο χρησιμοποίησε τη λέξη “φίλη” περιγράφοντας την Κίνα, ο υπουργός δήλωσε ότι “φίλος είναι κάποιος που σέβεσαι, κάποιος που σε σέβεται, κάποιος τον οποίο εμπιστεύεσαι και με τον οποίο έχεις μια ειλικρινή (σχέση)”. “Ένας φίλος δεν είναι εταίρος, δεν είναι αρχηγός ούτε ακόλουθος. Πάντα με αμοιβαίο σεβασμό: έτσι βλέπουμε τους φίλους στην Ελλάδα, και με αυτή τη θέση αντιμετωπίζουμε όλες τις επενδύσεις με καλές προθέσεις αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα”, πρόσθεσε.
Λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψη του προέδρου Σι στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές ενέκριναν το νέο master plan του Κινέζου επενδυτή, συμπεριλαμβανομένων επενδύσεων που ξεπερνούν τα 620 εκατ. ευρώ, που θα μεταμορφώσουν το Λιμάνι του Πειραιά σε ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά λιμάνια σε ό,τι αφορά τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων, σημείωσε ο Πλακιωτάκης.
“Είμαστε δεσμευμένοι στην Πρωτοβουλία Belt and Road, το λιμάνι του Πειραιά είναι το καλύτερο παράδειγμα, αντιπροσωπεύοντας στην πραγματικότητα τις εξαιρετικές μας σχέσεις και τη δέσμευσή μας σε ό,τι αφορά αυτή τη στρατηγική”, δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης.
Ο Έλληνας υπουργός πιστεύει ότι “αυτή είναι μια στρατηγική συνεργασία από την οποία και οι δύο χώρες θα έχουν θετικά αποτελέσματα”, ελπίζοντας ότι “αυτή η σχέση και η συνεργασία σε όλες αυτούς τους τομείς θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο”.
Ο τομέας της ναυτιλίας έχει σημαντικό ρόλο στη συνεργασία Κίνας-Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής θέσης των ελληνικών λιμένων, σημείωσε ο υπουργός.