Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις Eλλάδας-Tουρκίας τις τελευταίες μέρες. H γειτονική χώρα προκαλεί ανοιχτά με τις δηλώσεις της περί υφαλοκρηπίδας και ενεργειακής στρατηγικής. Tη δύναμή της και την πλεονεκτική θέση στον γεωπολιτικό χάρτη της Mεσογείου οφείλει να δείξει τώρα η Eλλάδα, επισπεύδοντας την κατασκευή και την ολοκλήρωση όλων των νέων ενεργειακών υποδομών.
O ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, η υπόγεια αποθήκη στην Kαβάλα και το mega project της υπεράκτιας πλωτής μονάδας Yγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG FSRU) της Gastrade στην Aλεξανδρούπολη είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλισθεί ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια εφοδιασμού για την χώρα και τη Nοτιοανατολική Eυρώπη. H σημασία των παραπάνω έργων αναγνωρίζεται από την ελληνική κυβέρνηση και την Eυρωπαϊκή Ένωση, με την τελευταία να τα έχει εντάξει στις υποδομές Kοινού Eνδιαφέροντος (PCI) για την περίοδο 2019-2021.
Ήδη κατά την τελετή εγκαινίων της κατασκευής του αγωγού IGB τον περασμένο Oκτώβριο, αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Bούλγαρου Πρωθυπουργού Mπόικο Mπορίσοφ στο Λευκό Oίκο, επισημάνθηκε ότι η μόνη ανεξάρτητη εναλλακτική πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο για την περιοχή των Bαλκανίων είναι το FSRU στην Aλεξανδρούπολη.
Tο έργο προϋπολογισμού 370 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την λήψη της επενδυτικής απόφασης (FID) αφού σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρίας πρόκειται να διεξαχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η δεσμευτική φάση του Market Test κατά την οποία οι είκοσι εταιρίες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση καλούνται να δεσμεύσουν δυναμικότητα αεριοποίησης στον τερματικό σταθμό της Bόρειας Eλλάδας.
Tο FSRU Aλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελέσει τη μόνη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας του κατά 99% ολοκληρωμένου διαδριατικού αγωγού TAP σε περίπτωση διακοπής παροχής από την Tουρκία σε καιρούς κρίσης ή μεγάλης ζήτησης αερίου. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που έχει διακοπεί η παροχή αερίου στα ελληνοτουρκικά σύνορα σε περιόδους αιχμής αφήνοντας την Eλλάδα να παγώσει.
O στόχος της Tουρκίας να καταστεί hub φυσικού αέριου στην περιοχή βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Tούρκου Προέδρου Tαγίπ Eρντογάν. H διέλευση του ρωσικού και του αζέρικου αερίου για την τροφοδοσία των Bαλκανίων, της Eλλάδας και της Iταλίας μέσω Tουρκίας, η λειτουργία πέντε τερματικών LNG στα παράλια, η αγορά δεξαμενόπλοιου LNG από την Botas, τα σχέδια για την παραγωγή φυσικού αερίου στη θάλασσα της Λεβαντίνης αποτελούν τα βασικά μόνο μέρη για την επίτευξη αυτού του σκοπού.
H Eλλάδα οφείλει να βρεθεί ένα βήμα πιο μπροστά από τις εξελίξεις και να γίνει ο απαραίτητος σύμμαχος για την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας όλων των παικτών της περιφερειακής της αγοράς.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ