Δεύτερη ευκαιρία για όσους προσέλθουν οικειοθελώς να κάνουν τις… διορθώσεις
Την ευκαιρία να δηλώσουν οικειοθελώς τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που «νομιμοποίησαν» κατά το παρελθόν αλλά ξέχασαν να τα δηλώσουν σε δήμους και εφορία, χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά εξαετίας, θα έχουν από τις αρχές του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.
Όπως προκύπτει από τη σχετική διάταξη, που συμπεριλήφθηκε στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, «οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020, χωρίς επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από 1.1.2020».
Ο υπολογισμός των τελών
Ο υπολογισμός των δημοτικών τελών θα γίνει από το νέο έτος με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα και όχι με αυτά που είναι δηλωμένα τώρα στους δήμους που δεν είναι και τα αντιπροσωπευτικά. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας: τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο αλλά και κάθε είδους ακίνητα:
Κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες , βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
Οι κερδισμένοι
Από το μέτρο κερδισμένοι βγαίνουν οι ιδιοκτήτες οι οποίοι καταβάλλουν δημοτικά τέλη για μικρότερο εμβαδόν ακινήτου από το πραγματικό χωρίς τη επιβολή προστίμων για το παρελθόν, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις πολυκατοικίες αυθαίρετων κτισμάτων.
Οι χαμένοι
Μεγάλοι χαμένοι είναι σίγουρα οι φορολογούμενοι που πληρώνουν δυσανάλογα δημοτικά τέλη από αυτά που αναλογούν στο ακίνητο τους, επειδή ακριβώς η ΔΕΗ είχε κάνει λάθος στα τετραγωνικά μέτρα από τη βάση δεδομένων της οποίας ενημερώθηκαν ακολούθως και οι δήμοι.Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν κάθε λόγο να σπεύσουν άμεσα για αυτές τις διορθώσεις.
Οι διασταυρώσεις
Σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση, τα τετραγωνικά μέτρα στο Ε9 δεν συμβαδίζουν με αυτά που δηλώνονται, για παράδειγμα, στο Κτηματολόγιο. Επιπλέον, πολλές ασυμφωνίες εντοπίζονται μετά τις ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων τα προηγούμενα χρόνια, όπου οι ιδιοκτήτες, ενώ προχώρησαν σε τακτοποίηση ημιυπαίθριων και άλλων χώρων, δεν έκαναν τις αντίστοιχες προσαρμογές στο έντυπο και στα αρχεία των δήμων.
Η αρχική απόφαση προέβλεπε μπαράζ διασταυρώσεων μεταξύ των στοιχείων που αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και εκείνων που τηρούνται στο Taxis. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στην εφημερίδα “Ελεύθερο Τύπο», αυτή δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί σε δεύτερη φάση και εφόσον η εισροή στους κατά τόπους ΟΤΑ δεν είναι ικανοποιητική. Στον προϋπολογισμό του 2020, άλλωστε, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων κατά 111 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, δεν θα υπάρχει αναδρομικότητα, αλλά απλή αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών.
Τα πρόστιμα και οι αναδρομικές χρεώσεις
Xωρίς πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις θα μπορεί να γίνει η δήλωση στους δήμους του σωστού εμβαδού ακινήτων στα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν προχωρήσει σε νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων ή δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.
Η σχετική διάταξη περιελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που κινδυνεύουν με υψηλές χρεώσεις. Η δήλωση των σωστών τετραγωνικών θα φέρει αύξηση των δημοτικών τελών και εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τα ετήσια έσοδα των των ΟΤΑ κατά 145 εκατ. ευρώ.