Ποιες οι προϋποθέσεις που αναμένεται να προστεθούν στο επάγγελμα
Μια πολύ σημαντική για τον χώρο του Real Estate συνάντηση πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος των Μεσιτών Αθήνας-Αττικής Λευτέρες Ποταμιάνος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, συναντήθηκαν με τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη με ένα μοναδικό αίτημα.
Να προστεθούν στο επάγγελμα του μεσίτη ορισμένες προϋποθέσεις. Υποχρεωτικά μαθήματα και εξέταση για όσους θέλουν να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα ώστε να μην υπάρχουν «αλεξιπτωτιστές» που σε πολλές περιπτώσεις ενώ διαχειρίζονται περιουσίες εκατομμυρίων δεν έχουν ούτε τις στοιχειώδεις γνώσεις γύρω από τα μεσιτικά.
Στόχος είναι οι μεσίτες να είναι πλήρως καταρτισμένοι γύρω από το αντικείμενό τους και να μην είναι απλά απόφοιτοι Λυκείου που απλά έκαναν έναρξη επαγγέλματος στην εφορία. Να έχουν δε καθαρό ποινικό μητρώο και να μην έχουν δικαστικές εκρεμμότητες.
Όπως επεσήμανε σχετικά ο Λευτέρης Ποταμιάνος στο news.gr, το Real Estate «είναι πυλώνας της οικονομίας και αναμφίβολα κάποιος που ασκεί ένα επάγγελμα όπως αυτό δεν μπορεί να είναι κάποιος χωρίς σχετικές γνώσεις.
Ο υπουργός αμέσως αντέδρασε και είπε ότι το αίτημα είναι σωστό και πως θα προχωρήσει προς την υλοποίηση. Θα περιμένουμε να δούμε. Του δώσαμε και μια δικιά μας γνωμάτευση σαν σύλλογος και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα».
Η κίνηση αυτή όπως γίνεται αντιληπτό θα αλλάξει άρδην το επάγγελμα του μεσίτη. Το υπουργείο εξετάζει το αίτημα των μεσιτών με το νομικό του επιτελείο. Το μοναδικό θέμα που έθεσε από την πλευρά του ο υπουργός ήταν να μην προσκρούει στα ελεύθερα επαγγέλματα αλλά άμεσα οι μεσίτες του εξήγησαν πως και οι ασφαλιστές που είναι ελευθεροεπαγγελαματίες έχουν εξετάσεις και ως εκ τούτου δεν ζητούν κάτι περίεργο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τους μεσίτες την δική τους νομική γνωμάτευση την οποία του παρείχαν την επόμενη της συνάντησης και πλέον το όλο ζήτημα εναπόκειται στον υπουργό και το επιτελείο του.
Το πλαίσιο που έχουν έτοιμο στο σύλλογο μεσιτών έχει να κάνει με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο e-learning, στο οποίο υπάρχει η ύλη των μαθημάτων προς εξέταση από τους υποψήφιους μεσίτες.
Μαθήματα που διδάσκονται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο σε όσους θέλουν να γίνουν μεσίτες, όπως «Αρχές Μεσιτικής Επιστήμης», πρακτικές εκτιμητικής και διαχείρησης ακινήτων, που διδάσκονται από καθηγητές πανεπιστημίων. Πρόκειται για 4μηνη φοίτηση στην παρούσα φάση. Αυτά που θα θεσμοθετηθούν από κάποιο δημόσιο φορέα στη Ελλάδα που θα οριστεί ενδεχομένως να είναι ελαφρώς διαφορετικά αλλά οι μεσίτες από την πλευρά τους κατέθεσαν τις προτάσεις τους και η ύλη θα καθοριστεί από κοινού.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των Μεσιτών η φοίτηση με το πλαίσιο που θα θέσει το κράτος μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομη, απλά το 4μηνο είναι αυτό που ισχύει στα standards του συλλόγου και αυτό πρότειναν. «Σίγουρα θα πρέπει να διαβάσει κάποια ύλη και να δώσει κάποιες εξετάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ποταμιάνος.
Στο ερώτημα που θα βρίσκει κανείς την ύλη η απάντηση ήταν πως πιθανότατα θα υπάρξει κάποια διαβούλευση με το υπουργείο και όλα αυτά θα συμφωνηθούν.
Το ζητούμενο για τον συλλογο μεσιτών είναι να μπει το θέμα στην διαδικασία της νομοθέτησης και συγκεκριμένα στην τροπολογία του ήδη υπάρχοντος νόμου 4072/12 που διέπει το επάγγελμα των μεσιτών.