O γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας το 2020 ενώ εκτιμάει ότι η βιωσιμότητα του χρέους έχει βοηθηθεί από τα μέτρα της κυβέρνησης.
Βελτιώνονται περαιτέρω οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά σε ένα περιβάλλον πρωτοφανώς χαμηλών επιτοκίων, σημειώνει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.
Η οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης κοντά στο 2,3% για το επόμενο έτος – από περίπου 1,8% φέτος και 1,9% το 2018 – μεγαλύτερη από τη μέση ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (1,1%), κι αυτό παρά τις δυσμενείς παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, τονίζει η Scope.
Η προσφάτως αποκτηθείσα ικανότητα της Ελλάδας να δανείζεται φτηνά – η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει πέσει περίπου στο 1,4%, ελάχιστα υψηλότερα από το 1,3% της Ιταλίας – συμβάλλει στη αναθεώρηση επί τα βελτίω του outlook βιωσιμότητας του μεγάλου δημοσίου χρέους, συνεχίζει η Scope.
Το αισιόδοξο μακροπρόθεσμο σενάριο να “βλέπει” το χρέος να μειώνεται στο 60% του ΑΕΠ της χώρας το 2055, έναντι 181,1% το 2018.
Τα μέτρα που βοηθούν στη βιωσιμότητα του χρέους
«Υποστηρίζουμε, ωστόσο, ότι η αύξηση της παραγωγής αποτελεί το κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, γι’ αυτό και τα πρόσφατα μέτρα μάς δημιουργούν εμπιστοσύνη», προσθέτει ο Suwalski.
Αυτά περιλαμβάνουν:
1) τη μείωση της γραφειοκρατίας,
2) φορολογικά κίνητρα για ξένους επενδυτές και
3) την επανέναρξη της “βαλτωμένης” διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενδυνάμωση των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.
Οι στόχοι και οι προβλέψεις
Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο για πλεόνασμα του προϋπολογισμού περίπου στο 3,7% του ΑΕΠ το 2019, το πέμπτο συναπτό έτος κατά το οποίο θα υπερβεί τον δημοσιονομικό της στόχο, ενισχυμένη από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, που οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες τουριστικές δαπάνες, συνεχίζει η Scope.
Αντισταθμίζονται έτσι οι αναδρομικές πληρωμές στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους. H Scope προβλέπει πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης στο 1,3% του ΑΕΠ το 2019, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ο οποίος θα διαμορφωθεί σε έλλειμμα 0,9% του ΑΕΠ.