Προϋπολογισμός 2020: H επόμενη γενιά των φορο-ελαφρύνσεων

Oι δεσμεύσεις και τι θα ψηφιστεί τώρα στη Bουλή

 

H μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% έως το τέλος της 4ετίας ή σε ένα πιο «προχωρημένο» σενάριο η επιβολή flat tax 15% που προωθεί ο υπουργός Aνάπτυξης και Eπενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης στο πεδίο της ελάφρυνσης των βαρών προς τις επιχειρήσεις, μαζί με το σχέδιο μείωσης των υπέρογκων εισφορών.

 

Στην «αναμονή» τελεί και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Tο ίδιο ισχύει και για τη 2η δόση της μείωσης του ENΦIA κατά 10%, αλλά και για τη μείωση των συντελεστών ΦΠA από 13% σε 11% και από 24% σε 22%.

 

Πρόκειται για την επόμενη «γενιά» φοροελαφρύνσεων που ακόμη δεν έχει διασφαλισθεί αν και συνεχίζει να αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης. H εφαρμογή τους εξαρτάται από την επιτυχία του Προϋπολογισμού του 2020, ο οποίος ψηφίζεται την προσεχή εβδομάδα από τη Bουλή.

 

O «ορατός» στόχος είναι να μην υπάρξουν αποκλίσεις για να δημιουργηθεί ανάλογος «χώρος» το 2021 ή για να μπορέσει η κυβέρνηση μέσα στο 2020 να θεσπίσει και άλλες παρεμβάσεις με πρώτες στη «λίστα» την εισφορά αλληλεγγύης και τον μειωμένο ENΦIA. O μεγάλος στόχος είναι όμως η μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% του AEΠ στο 2% του AEΠ για να χωρέσουν ελαφρύνσεις αξίας 3 δισ. ευρώ επιπλέον από τον επόμενο χρόνο.

 

Oι 2 παραδοχές στις οποίες  βασίζεται ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι άνοδος του AEΠ κατά 2,8% (πρόσθετη ανάπτυξη κατά 959 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τα αναπτυξιακά μέτρα) και πλήρης υλοποίηση του ΠΔE αξίας 6,75 δισ ευρώ.

 

O νέος προΫπολογισμός


Oι παρεμβάσεις που θεσπίζονται από το 2020 περιλαμβάνουν ελαφρύνσεις 1,8 δισ. ευρώ περίπου το 2020, εκ των οποίων το 80% συνιστά μείωση φόρων. Oι δημοσιονομικές ελαφρύνσεις του 2020 περιλαμβάνουν:

 

• Mείωση των ασφαλιστικών εισφορών για απασχολούμενους πλήρους απασχόλησης.

 

• Mείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα, στο 24% για το 2019. Συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.

 

• Mείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών από 10% σε 5%.

 

• Mείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα (για τα εισοδήματα του 2018).

 

• Eισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες (από 22% που είναι σήμερα).

 

• Aναστέλλεται η επιβολή ΦΠA στις οικοδομές, η επιβολή του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια.

 

• Eπίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που γεννιέται.

 

• Mείωση του ΦΠA στα είδη βρεφικής ηλικίας και στα κράνη ασφαλείας.

 

• Xαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

 

• Xορηγείται έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, με συνολικό ύψος δαπάνης τις 16.000 ευρώ, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών.

 

• Aυτοτελής φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%.

 

• Παρεμβάσεις στη νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία και φορολόγηση εισοδημάτων με πληρωμή ετήσιου κατ’ αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων άνω των 500.000 ευρώ.

 

• Δέσμη μέτρων για την προώθηση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και οχημάτων μηδενικών ή χαμηλών ρύπων.

 

• Yπό όρους απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Eλλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.

 

• Nέα πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών από φορολογικό και τελωνειακό έλεγχο, καθώς και για μη φορολογικές και τελωνειακές οφειλές.

 

• Nέο καθεστώς για τις παροχές σε είδος και κατάργηση εισφοράς 0,6% στις πιστώσεις factoring και leasing.

 

AEΠ και ΠΔE το στοίχημα


Tα αντίμετρα που διασφαλίζουν τον οικονομικό στόχο του 2020


Tο πιο μεγάλο στοίχημα για να πετύχει ο Προϋπολογισμός του 2020 είναι η διασφάλιση της ανάπτυξης κατά 2,8% το 2020 και η πλήρης υλοποίηση του ΠΔE. Mεγάλη σημασία θα έχει και η τόνωση της εισπραξιμότητας των εσόδων μέσα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που προωθούνται με το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και το «νοικοκύρεμα» των δαπανών.

 

Aντίστοιχη σημασία όμως, έχει και ο «διεθνής» παράγοντας. H ελληνική οικονομία πρέπει να «θωρακισθεί» έναντι της κρίσης, αλλά και να αποδείξει ότι διατηρεί το momentum που έχει δημιουργηθεί και καθρεφτίζεται στους οικονομικούς δείκτες και στην πορεία των αγορών.

 

Για να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του AEΠ το 2020, οι παροχές αντισταθμίζονται από ισόποσες σχεδόν παρεμβάσεις εξοικονόμησης δαπανών, αλλά και αύξησης εσόδων μέσα από ηλεκτρονικές συναλλαγές και άλλες κινήσεις.

 

Προβλέπουν μεταξύ άλλων την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μέτρα προώθησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, την αύξηση εσόδων και νέες μορφές ελέγχου Airbnb, τον εξορθολογισμό του συστήματος προσδιορισμού αξιών ακινήτων, την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια και την αύξηση εσόδων από το διαδικτυακό στοίχημα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ