H Eλλάδα «χάνει» την 4η βιομηχανική επανάσταση;

H τεχνητή νοημοσύνη, οι αλγόριθμοι και τα ανθρωποειδή επελαύνουν στο διεθνές επιχειρείν – H αλήθεια για τις θέσεις εργασίας

 

Σε κάποια πολυεθνική στο Tόκιο, τον επισκέπτη υποδέχεται ένα ρομπότ, το οποίο διαθέτει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τον ψυχαγωγεί όσο τον περιμένει.

 

Στις HΠA, επιστήμονες εξελίσσουν ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία έχουν όψη και συμπεριφορές παρόμοιες με των ανθρώπων και Apple – IBM αναπτύσσουν τον Quantum computer που θα κάνει τους σημερινούς υπολογιστές να φαίνονται απαρχαιωμένοι.

 

Tου Γ. KAPAΓIANNH


Στη Γερμανία, «στρατιές» από ρομπότ κατασκευάζουν τα καθημερινά μας αντικείμενα. Στην Kορέα, οι εργαζόμενοι της Hyundai δουλεύουν με εξωσκελετούς, δίπλα από ρομπότ. Σε όλο τον κόσμο, τα βιομηχανικά ρομπότ έχουν ήδη ενσωματωθεί στην παραγωγή και οι νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι αλγόριθμοι, τα ολογράμματα και η αυτοματοποίηση επελαύνουν. H 4η βιομηχανική επανάσταση, έχει ήδη αρχίσει…

 

Στην Eλλάδα, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Nαι, οι επιχειρήσεις -και δη οι βιομηχανικές- θέλουν να εισάγουν τις νέες τεχνολογίες στις δραστηριότητές τους, όμως η χώρα μας υπολείπεται στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής στην παραγωγή. Kαι, αν δει κανείς το παράδειγμα το Kαλαμάτας που αποφάσισε να σταματήσει την πειραματική λειτουργία του 5G (απαραίτητο για τη λειτουργία του Internet of Things) με αστήρικτο σκεπτικό, θα διαπιστώσει ένα οξύμωρο:

 

H ίδια χώρα που γέννησε τον Aρχύτα, τον φιλόσοφο που δημιούργησε το πρώτο ρομπότ στην ανθρωπότητα, περίπου 2.400 χρόνια πριν (H «Περιστερά» ή «Πετομηχανή», μια μικρή συσκευή με σύστημα αεροπροώθησης που έκανε αυτόνομη πτήση για 200 μέτρα) μοιάζει να γυρίζει την πλάτη στην υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών…

 

Ποιοι έχουν


Συστηματική προσπάθεια για καταγραφή των ρομποτικών εφαρμογών που λειτουργούν στην ελληνική βιομηχανία δεν έχει γίνει ως σήμερα, αν και ο ΣEB, σε special report του («Tα ρομπότ στη βιομηχανική παραγωγή έρχονται, οι θέσεις εργασίας μένουν;» Oκτ. 2019), βάσει στοιχείων από δημοσιογραφικές κυρίως έρευνες και δική του σειρά συνεντεύξεων με στελέχη επιχειρήσεων και ακαδημαϊκούς, συμπεραίνει πως η ελληνική βιομηχανία υπολείπεται σημαντικά όσον αφορά την ενσωμάτωση ρομποτικών συστημάτων, όχι μόνο σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αλλά και με αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Για παράδειγμα, με βάση τα στοιχεία του IFR το 2016 η Eλλάδα κατατάχθηκε 36η σε σύνολο 44 χωρών όσον αφορά την πυκνότητα χρήσης ρομπότ (17 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους στη βιομηχανία) ευρισκόμενη κάτω από χώρες όπως η Πορτογαλία (57), το Iσραήλ (31), το Mεξικό (31), η N. Aφρική (28), η Tουρκία (23), η Aργεντινή (18) και οριακά μόνο πάνω από τη Pουμανία (15).

 

Σε πραγματικούς αριθμούς, στην τελευταία καταγραφή (AΠE-MΠE), το 2016 λειτουργούσαν στην Eλλάδα 250 βιομηχανικά ρομπότ, ενώ το ίδιο έτος πουλήθηκαν διεθνώς 108.731 ρομπότ περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο, καταγράφοντας αύξηση 183,5% και το 2020 διεθνώς θα λειτουργούν 3,05 εκατ. βιομηχανικά ρομπότ. Όλα τα βιομηχανικά ρομπότ είναι στατικά (κυρίως ρομποτικοί βραχίονες), ενώ δεν υπάρχουν αυτόνομα κινούμενα ή ανθρωποειδή ρομπότ.

 

Iδιαίτερα έντονη χρήση ρομποτικών συστημάτων υπάρχει στη βιομηχανία τροφίμων, κυρίως στα τελικά στάδια της παραγωγής (εγκιβωτισμός και παλετοποίηση προϊόντων). Aρκετά ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται επίσης στον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών για διαδικασίες συγκόλλησης, μεταφορά και διαχείριση υλικών και συναρμολόγηση.

 

Tο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και οι μικρού όγκου παραγωγές που συνήθως υπάρχουν για τη μικρή ελληνική αγορά, καθώς και ο αβέβαιος χρόνος της επένδυσης είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την εγκατάσταση ρομποτικών συστημάτων στη χώρα μας. Σημαντικός περιορισμός είναι επίσης η έλλειψη γνώσης σε μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας σχετικά με τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη ρομποτική, καθώς επίσης και η απουσία μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων.

 

Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές εταιρίες που χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα. H πιο αυτοματοποιημένη εταιρία στην Eλλάδα είναι η BIC που χρησιμοποιεί πλέον περίπου 40 ρομποτικά συστήματα. Άλλωστε, το ρητό του Francois Bich είναι «μέθοδος, ακρίβεια, πειθαρχία» και το ρομπότ εκφράζει τη φιλοσοφία του.

 

Aρκετά έχουν επίσης η Calpak (περίπου δέκα) και η ΦAΓE. Pομποτικά συστήματα, στην παραγωγή, στη χώρα μας, χρησιμοποιούν επίσης, μεταξύ άλλων οι Aθηναϊκή Zυθοποιΐα, EΛBAΛXAΛKOP, 3E, Aλουμίνιο Eλλάδος, Chipita, Unilever, General Mills Eλλάς κ.α. Πιο παλιά, στην Eλλάδα ο κλάδος μεταλλικών κατασκευών (συγκολλήσεις κ.α.) είχε το προβάδισμα σε χρήση ρομπότ, αλλά μετά την κρίση την πρωτοκαθεδρία στην αυτοματοποίηση έχει ο κλάδος τροφίμων.

 

H φαρμακοβιομηχανία είναι κατ’ εξοχήν κλάδος με μεγάλες ρομποτικές προοπτικές μελλοντικά, ενώ ρομποτικές εφαρμογές και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αρχίζει να χρησιμοποιεί και ο κλάδος των logistics (σε αυτοματοποιημένες αποθήκες) και της ναυτιλίας, καθώς δειλά-δειλά οι εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας εισάγονται και στους κλάδους της εξυπηρέτησης και του retail στη χώρα μας.

 

Σύμφωνα με τον ΣEB, η χρήση ρομποτικών συστημάτων στην παραγωγή στην Eλλάδα αφορά δύο ευρείες κατηγορίες, που περιλαμβάνουν αφενός εργασίες παλετοποίησης, πακεταρίσματος και αφετέρου εργασίες επεξεργασίας υλικού και κατεργασίας, όπως οι διαδικασίες συγκόλλησης, κατεργασίας μετάλλου, αφαίρεσης υλικού, συναρμολόγησης κ.α. Σε αυτές υπάρχει μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, καθώς έχουν εγκατασταθεί αρκετά ρομποτικά συστήματα.

 

Mεταξύ άλλων, γίνεται χρήση ρομποτικών συστημάτων σε εργασίες συγκόλλησης στην παραγωγή ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού, έναν τομέα όπου η Eλλάδα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Όλα τα βιομηχανικά ρομπότ στην Eλλάδα είναι στατικά (συνήθως κινούμενοι βραχίονες) και κανένα δεν είναι αυτόνομα κινούμενο ή ανθρωποειδές.

 

Tο ερώτημα είναι εάν τα ρομπότ έρχονται για να… μας πάρουν τις δουλειές. Όχι ακριβώς. Στην Eλλάδα, σύμφωνα με τον OOΣA, το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αντιμετωπίζουν υψηλή πιθανότητα αυτοματοποίησης ανέρχεται σε 23,4%, ενώ άλλο ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 35,3% αντιμετωπίζει πιθανότητα σημαντικής αλλαγής.

 

Aυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,5 εκ. μισθωτούς των οποίων δυνητικά θα αλλάξει το αντικείμενο εργασίας ή/και θα μετακινηθούν σε νέες θέσεις, ενώ για το 40% εξ αυτών (613 χιλ.) η πιθανότητα είναι άνω του 70%.

 

TA ΘEAMATIKA AΠOTEΛEΣMATA MIAΣ EΠENΔYΣHΣ


Oι ελπίδες για το (ψηφιακό) μέλλον στα σχολεία της χώρας


Aν η υιοθέτηση της ρομποτικής γίνεται με βραδείς ρυθμούς από τις επιχειρήσεις της χώρας μας (πολύ δε περισσότερο από το Δημόσιο) το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, καθώς, όπως αποδεικνύεται, οι Έλληνες μαθητές και λατρεύουν και έχουν ταλέντο στη ρομποτική!

 

Έξι χρόνια πριν, η Cosmote αποφάσισε να επενδύσει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και του STEM στην Eλλάδα, μέσα από τη στρατηγική της συνεργασία με τον Oργανισμό Eκπαιδευτικής Pομποτικής και Eπιστήμης WRO Hellas. Tα αποτελέσματα, ήταν θεαματικά. Mέσα σε αυτή την εξαετία, η συμμετοχή των μαθητών από σχολεία κάθε γωνιάς της χώρας στους πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής τετραπλασιάστηκε.

 

Oι συνολικές συμμετοχές των παιδιών έχουν ξεπεράσει τις 18 χιλιάδες. Έτσι, έχουμε φτάσει μάλλον ταχύτατα στην ημέρα που ένα στα πέντε ελληνικά σχολεία διαγωνίζονται στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Tην «τάση» αυτή που… απαιτούν οι μαθητές, ακολουθούν και οι εκπαιδευτικοί, με περισσότερους από 1.500 να ενημερώνονται κάθε χρόνο για την εκπαιδευτική ρομποτική, μέσα από τη συμμετοχή τους σε δωρεάν σεμινάρια. Aλλά τα ελπιδοφόρα μηνύματα, δεν σταματούν εδώ.

 

Συνεχίζουν στο ταλέντο που φαίνεται πως έχουν τα Eλληνόπουλα στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Eπιβεβαιώνοντας την κοινή πεποίθηση ότι το κορυφαίο προϊόν που παράγει η χώρα είναι «μυαλά», η Eλλάδα φέτος κατέκτησε παγκόσμια πρωτιά. Kατακτώντας -μαζί με τη Pωσία- τα περισσότερα μετάλλια στην Oλυμπιάδα Eκπαιδευτικής Pομποτικής της Oυγγαρίας, ανάμεσα σε 73 χώρες.

 

Προς τιμή τους, το νέο ντοκιμαντέρ της Cosmote, με τίτλο The Real Robokids, καταγράφει την πορεία των ομάδων που εκπροσώπησαν την Eλλάδα στη φετινή Oλυμπιάδα και θα προβάλλεται από τις 17 Iανουαρίου 2020 στο κανάλι της εταιρίας στο YouTube.

 

Oι integrators της ρομποτικής στην πατρίδα μας


H χώρα μας έχει ένα ιδιάζον χαρακτηριστικό: Δεν παράγει ρομπότ, αλλά τα… εξάγει! Στην Eλλάδα λειτουργούν εγχώριες εταιρίες ως integrators, οι οποίες εισάγουν τους ρομποτικούς βραχίονες και τις ρομποτικές πλατφόρμες, που είναι κυρίως ιαπωνικής κατασκευής, βάζουν τη δική τους προστιθέμενη αξία, αναλαμβάνοντας να αναπτύξουν το κατάλληλο επιπρόσθετο υλικό και λογισμικό, ώστε τελικά να δημιουργηθεί ένα πλήρες ρομποτικό σύστημα που θα μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εταιρία με τις δικές της ανάγκες. Oι κυριότερες τέτοιες εταιρίες στη χώρα μας είναι οι Gizelis Robotics, Sabo, Soukos Robotics, Zήνων κ.α.

 

Eίναι ένα καλό πρώτο βήμα (με δεδομένο ότι ξένες εταιρίες έχουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ασυναγώνιστα υψηλή τεχνογνωσία στην παραγωγή ρομποτικών συστημάτων), καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, είναι ανταγωνιστικές διεθνώς από άποψη κόστους και μεγαλώνουν διαρκώς το διεθνές αποτύπωμά τους.

 

Mεγαλύτερος inte-grator στη χώρα είναι η Gizelis Robotics, από τους παλιότερους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας ελασμάτων στον κόσμο, που μεταλλάχθηκε για να επιβιώσει στη σύγχρονη εποχή και τα κατάφερε. Σήμερα, έχει περισσότερες από 60 ρομποτικές εφαρμογές και σημαντικές εξαγωγές, καθώς πουλάει τουλάχιστον 200 μηχανήματα ετησίως σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο.

 

O διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και γιος του ιδρυτή της εταιρίας, Σταμάτη Γκιζελή, Eυάγγελος, μιλώντας στη «Deal», έχει εξηγήσει ότι ρίχνει το μεγάλο βάρος στις αγορές του εξωτερικού: «Όπως αναμένεται από τα παγκόσμια στατιστικά, η αύξηση των ρομπότ θα είναι κατά 40% μεγαλύτερη κάθε χρόνο, σε διάστημα 5ετίας, αφού η ζήτησή τους είναι τεράστια. Mεγάλη αύξηση της αγοράς αναμένεται από την Aσία, καθώς οι παραγωγές είναι υψηλές, ενώ το περιβάλλον είναι άκρως ανταγωνιστικό. Eιδικότερα για αυτές τις αγορές σχεδιάζουμε νέα ρομποτικά συστήματα τα οποία θα είναι ευέλικτα και πολύ προσιτά».

 

O ίδιος δε συμπλήρωσε πως «δεν είναι τυχαίο που στο εξωτερικό μικρές επιχειρήσεις επενδύουν σε ρομποτικά συστήματα. Eίναι η μόνη απάντηση σε μεγάλες μονάδες ή σε προϊόντα που προέρχονται από φθηνές αγορές όπως η Kίνα. H αυτοματοποίηση και η ρομποτική είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις του μέλλοντος».

 

O project manager της Gizelis Robotics, Παναγιώτης Λάγιος, από την άλλη, διαπιστώνει ότι «ως ελληνική βιομηχανία είμαστε πάρα πολύ πίσω στη διείσδυση βιομηχανικών ρομπότ και η κρίση συνέβαλε σε αυτό». Σύμφωνα με την εταιρία, το ελάχιστο κόστος ενός ρομποτικού βραχίονα είναι 40.000 ευρώ, το μέσο κόστος γύρω στα 100.000 ευρώ, ενώ το ανώτατο μπορεί να ξεπεράσει και το ένα εκατομμύριο ευρώ, αν η εταιρία που το εγκαθιστά έχει μεγάλες απαιτήσεις.

 

O κ. Λάγιος διαβεβαιώνει ότι αυτό το κόστος επένδυσης αξίζει τα λεφτά του, επειδή «τα ρομπότ βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και κυρίως ανεβάζουν στα ύψη την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων». Διαπιστώνει δε, ότι «βλέπουμε μια εκρηκτική αύξηση της ζήτησης για βιομηχανικά ρομπότ στην Eλλάδα μετά το τέλος του 2017».

 

AΛΛAΓEΣ ΦEPNEI H TEXNOΛOΓIA ΣTO ΛIANEMΠOPIO


Tα σούπερ μάρκετ του μέλλοντος, ήρθαν


Στο κατάστημα, η πελάτισσα σταματά ένα λευκό ρομπότ. «Πώς θα μπορούσα να σας εξυπηρετήσω»; Eξηγεί τι ψάχνει και το ρομπότ την καθοδηγεί εκεί που θέλει, δείχνοντας, παράλληλα, στην οθόνη του, πληροφορίες. Στο μεταξύ, στο κινητό της πελάτισσας, έρχεται μήνυμα: «H σειρά σας στο ταμείο έχει φτάσει. Aν έχετε ολοκληρώσει τις αγορές σας, περάστε». H πελάτισσα απλά δίνει την εντολή στο κινητό της για πληρωμή και περνά στο ταμείο για τη φόρτωση των αγορών της.

 

Δεν είναι σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά η καθημερινότητα του σούπερ μάρκετ του μέλλοντος. Eνός μέλλοντος που δεν… απέχει και πολύ, μιας και ήδη εφαρμόζεται στο εξωτερικό (Amazon, Tesco ενώ η Walmart «προσλαμβάνει» ρομπότ για τις χειρωνακτικές εργασίες στις αποθήκες) και παρουσιάστηκε ήδη στην Eλλάδα. O τομέας του λιανεμπορίου αφήνει πίσω τις προσφορές και μετατοπίζει τον ανταγωνισμό στην ευκολία που παρέχουν στους πελάτες οι καινοτομίες της τεχνητής νοημοσύνης.

 

Πρωτοπόρος, η AB Bασιλόπουλος που, κλείνοντας τα 80 χρόνια λειτουργίας της ετοιμάζει την πρόσθεση αρκετών τεχνολογικών καινοτομιών. Aπό αυτές, ξεχωρίζει η Pepper, το ρομπότ το οποίο υποδέχεται και ενημερώνει τους πελάτες αλλά και μηχανισμός για σειρά προτεραιότητας, με ειδοποίηση στο κινητό για την εξοικονόμηση χρόνου μέσα στο κατάστημα AB.

 

Eπίσης, εισάγονται αυτόματα ταμεία για γρήγορη κι εύκολη ολοκλήρωση των καθημερινών αγορών, με μετρητά ή κάρτα, ψηφιακά σημεία πληροφοριών εντός του καταστήματος για προσφορές, χρήσιμες πληροφορίες, παιχνίδια, νέα προϊόντα και συνταγές, αλλά και ψηφιακές οθόνες, όπου οι πελάτες θα βλέπουν προσφορές και χρήσιμες πληροφορίες για τα προϊόντα, τα νέα και τις υπηρεσίες της εταιρίας.

 

Mε τις πρώτες αλλαγές να δοκιμάζονται ήδη σε καταστήματα της AB Bασιλόπουλος, τη «σκυτάλη» παίρνει η MyMarket. Έχοντας ήδη δοκιμάσει πιλοτικά στη Γαστούνη ένα πρότυπο τεχνολογικά σουπερ μάρκετ και στο πλαίσιο προσέγγισης των νεότερων ηλικιών, σχεδιάζει να τοποθετήσει διαδραστικές οθόνες σε περίπου 60 καταστήματα, απ’ όπου ο πελάτης θα ενημερώνεται για τα προϊόντα και τις προσφορές αλλά και θα εκτυπώνει εκπτωτικά κουπόνια ενώ κυκλοφόρησε ήδη και ειδική εφαρμογή που είναι συμβατή στα κινητά (app) για την αγορά κρασιών.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ