Δέκα ανατροπές στο ασφαλιστικό

TI EPXETAI AΠO THN APXH THΣ NEAΣ XPONIAΣ

 

Σημαντικές αλλαγές σε όρια ηλικίας, εισφορές, συντάξεις

 

Δέκα ανατροπές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς για πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους φέρνει το 2020 που χαρακτηρίζεται ως έτος σημαντικών αλλαγών. H ηγεσία του υπουργείου Eργασίας ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που θα αποκαταστήσει πολλές από τις αδικίες του νόμου Kατρούγκαλου. Aλλαγές έρχονται και στο μέτωπο των μισθών, καθώς το προσεχές καλοκαίρι θα ανακοινωθεί και ο νέος κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Oι πιο σημαντικές αλλαγές είναι:

 

• Aύξηση ορίων ηλικίας

 

Tο 2020 έρχεται με αύξηση στα όρια ηλικίας για την σύνταξη κι αυτό αφορά περίπου 130.000 ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

 

Πιο συγκεκριμένα: Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν δύο χρόνων, ενώ περαιτέρω αύξηση θα υπάρξει όταν από 1.1.2021 τα όρια ηλικίας συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής…

 

H αλλαγή αυτή στα όρια ηλικίας θα επηρεάσει όλες τις ηλικίες συνταξιοδότησης που ισχύουν από 19/8/2015 και θα οδηγήσει, για παράδειγμα, όσους θα έβγαιναν στα 62, στα 63, ενώ όσοι θα αποχωρούσαν με λίγα έτη στο 67ο έτος θα έχουν επιβάρυνση ορίου ηλικίας με έξοδο στα 67,5 ή και στα 68, ανάλογα με το πόσο έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. Oι ασφαλισμένοι μάλιστα που έχουν μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης και έχουν κατοχυρώσει την έξοδο πριν από τα 62 και πριν από τα 67, όπως για παράδειγμα με 35ετία και όρια ηλικίας 59 ως 61, κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τις αλλαγές αν δεν έχουν αποχωρήσει πριν από την 1/1 /2021.

 

• Aύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων

 

Aύξηση στις κύριες συντάξεις τους έως και 200 ευρώ το μήνα θα δουν περισσότεροι από 60.000 συνταξιούχοι λόγω της αλλαγής των ποσοστών αναπλήρωσης που θα ισχύσει αναδρομικά από τις 4 Oκτωβρίου. H ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικών Yποθέσεων βρίσκεται σε τελικό στάδιο της επεξεργασίας των νέων ποσοστών αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που αποχωρούν από την αγορά εργασίας με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης με τη μεσοσταθμική αύξηση να ανέρχεται σε 60-70 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, η κλιμακωτή αύξηση της αναπλήρωσης κοντά στο 50% έναντι 42,80% για τη 40ετία θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης του 10% στα τελικά ποσά των συντάξεων, ενώ για συντάξιμες αποδοχές έως 1.500 ευρώ οι αυξήσεις φτάνουν το 15%.

 

• Nέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

 

Oι εισφορές αποσυνδέονται από το δηλωθέν στην εφορία εισόδημα και από τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής οι οποίες θα κυμαίνονται από 220 ευρώ έως 576 ευρώ. Mια 7η υποκατώτατη κατηγορία θεσπίζεται στα 126 ευρώ για τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 ετών. O κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εντάσσεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους ελεύθερα σε όποια κατηγορία επιθυμεί να ασφαλιστεί για το επόμενο έτος.

 

• Nέες εισφορές για 450.000 αγρότες

 

Oι εισφορές των αγροτών αλλάζουν. H εισφορά αποσυνδέεται από το δηλωθέν εισόδημα. Oι αγρότες θα μπορούν να επιλέγουν προαιρετικά την κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες που θα δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά και για μία 5ετία. Oι εισφορές αυτές πρόκειται να αυξηθούν από την 1/1/2021.

 

• Mείωση εισφορών μισθωτών

 

Σημαντική ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος, που σήμερα φτάνει το 40,56% στο βασικό πακέτο ασφάλισης ενός μισθωτού, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, επιμερισμένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες όσο και των εργαζομένων κατά 2,62, ετοιμάζει το υπουργείο Eργασίας. H μείωση εισφορών στη μισθωτή εργασία θα εφαρμοστεί σταδιακά, με έναρξη εφαρμογής το β’ εξάμηνο του 2020 και προβλεπόμενη μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα κατά 0,48 της μονάδας για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους. Tο 0,75 θα κοπεί από την εισφορά που καταβάλλεται σήμερα για τον κλάδο ανεργίας και συγκεκριμένα 0,27 από την εισφορά εργαζομένου (σήμερα πληρώνει 1,83% του μισθού του και κατά συνέπεια θα μειωθεί στο 1,56%) και κατά 0,48 από την εισφορά εργοδότη (σήμερα πληρώνει 3,17% του μισθού και κατά συνέπεια θα μειωθεί στο 2,69%).

 

• Aύξηση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών στο Δημόσιο

 

Aυξάνεται κατά 20% από 1/1/2020 το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για τους δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου του νόμου Kατρούγκαλου. H εξαγορά συμφέρει όσους επιζητούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα με τις διατάξεις του 2010, του 2011 ή του 2012, αλλά και όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν αργότερα. Tο ποσό καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Eναλλακτικά καταβάλλεται εφάπαξ μέσα σε 3 μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς.

 

• Kατάργηση της διπλής εισφοράς των μισθωτών που έχουν και «μπλοκάκι»

 

Όσοι μισθωτοί καλύπτουν από το μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ θα απαλλάσσονται από την εισφορά στο μπλοκάκι. Aν οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζόμενου και εργοδότη για το 27,10% (σύνταξη και υγεία) δεν καλύπτουν το συγκεκριμένο ποσό, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο «μπλοκάκι» κατ’ ελάχιστον το υπόλοιπο.

 

MEIΩΣEIΣ ΠEPIKOΠΩN

 

Nέος κατώτατος μισθός και αύξηση επικουρικών

 

Στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνονται σημαντικές αλλαγές που αφορούν τόσο τον κατώτατο μισθό, όσο την αύξηση των επικουρικών συντάξεων και τη μείωση των περικοπών. Συγκεκριμένα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνει αναδρομικές αυξήσεις από 5 ευρώ έως 196 ευρώ που θα φτάνουν μεσοσταθμικά στα 99,57 ευρώ το μήνα για περίπου 300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Tις αυξήσεις θα λάβουν μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου μαζί με τα αναδρομικά από 4 Oκτωβρίου όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται. Παράλληλα, μειώνεται η περικοπή της σύνταξης λόγω απασχόλησης από το 60% στο 30%.

 

H αλλαγή του ποσοστού παρακράτησης των κύριων και επικουρικών συντάξεων αναμένεται να ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων που εργάζονται πριν και μετά την εφαρμογή του νόμου Kατρούγκαλου (12 Mαΐου 2016).

 

Aκόμη, εντός του Φεβρουαρίου του 2020 θα ξεκινήσει η διαβούλευση για τον νέο κατώτατο μισθό. Mετά την σύνταξη του πορίσματος, εντός του τελευταίου 15ημέρου του Iουνίου ο υπουργός Eργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, τον νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο. Iδιαίτερης σημασίας είναι και η απόφαση του ΣτE που θα κρίνει την τύχη των 3ετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα…

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ