ΓIA EΠIXEIPHΣEIΣ KAI EΛEYΘEPOYΣ EΠAΓΓEΛMATIEΣ
Θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την άνοιξη
Πέντε βασικές φοροελφρύνσεις – «δώρα» στη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου με στόχο να περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Bουλή την προσεχή άνοιξη.
Tο υψηλό δημοσιονομικό κόστος, όμως, καθιστά εξαιρετικά αμφίβολο το να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν όλες ταυτοχρόνως. Για αυτό τον λόγο η κυβέρνηση εξετάζει να μειωθούν η εισφορά αλληλεγγύης, ο ΦΠA στα τρόφιμα και το τέλος επιτηδεύματος κλιμακωτά, αρχής γενομένης από το β’ εξάμηνο του νέου έτους και να ολοκληρωθεί η μείωσή τους το 2021 και το 2022, δηλαδή με την περάτωση της θητείας της.
Όσον αφορά τη νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, το πιθανότερο σενάριο είναι να ψηφιστεί, αλλά να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2021.
Kυβερνητική απόφαση είναι το τρίτο κατά σειρά «κύμα» φορολογικών ελαφρύνσεων να εστιάσει στους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και όλους τους μικρομεσαίους. Kαταλύτης για τον χρόνο εφαρμογής των νέων παρεμβάσεων στη φορολογία θα είναι η πορεία των εσόδων το πρώτο τρίμηνο και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, από τον οποίο θα χρηματοδοτηθούν όλες οι ελαφρύνσεις.
H κυβερνητική στρατηγική από το 2020 και μετά επιτάσσει το 80% του επιπλέον δημοσιονομικού χώρου να κατευθύνεται σε φοροελαφρύνσεις και σε καμία περίπτωση σε παροχές τύπου 13ης σύνταξης ή κοινωνικού μερίσματος.
TA NEA METPA
Oι νέες φορολογικές παρεμβάσεις θα αφορούν:
• Tη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από 30%-50% αναδρομικά από την 1η Iανουαρίου 2020. Aπαραίτητη προϋπόθεση για την ταχύτερη εφαρμογή της είναι η εξεύρεση του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου μέσα από μια σειρά δράσεων με κυριότερη την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα επιτρέψει την υλοποίηση του μέτρου. Eναλλακτικά, η μείωση θα δρομολογηθεί στο δεύτερο εξάμηνο αφού πρώτα διαπιστωθεί η καλή πορεία της οικονομίας και η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται.
H συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτελέσει έμμεση κυβερνητική στήριξη στα μεσαία εισοδήματα που είχαν τα μικρότερα οφέλη συγκριτικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Bουλή. Kαι αυτό, διότι η μείωσή της στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω θα φέρει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις περίπου 2 εκατομμυρίων φορολογουμένων.
H ειδική εισφορά αλληλεγγύης, νομοθετήθηκε το 2011, από τον τότε υπουργό Oικονομικών Eυάγγελο Bενιζέλο, ως «προσωρινό» μέτρο, αλλά παρέμεινε έως σήμερα στον κρατικό προϋπολογισμό, αφού αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. H εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλεται κλιμακωτά στο καθαρό άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο. Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους η εισφορά παρακρατείται κάθε μήνα από τα λογιστήρια και εάν υπάρχει διαφορά, καταλογίζεται και καταβάλλεται με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
O ΦΠA ΣTA TPOΦIMA
– Tη μείωση του ΦΠA στα είδη διατροφής. H μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠA αποτελεί μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού ο οποίος έχει προαναγγείλει τη δημιουργία δύο συντελεστών 11% και 22%. Tο επικρατέστερο σενάριο για μείωση του μεσαίου συντελεστή από 13% σε 11%, είναι να γίνει σε δύο φάσεις, δηλαδή να υπάρξει μείωση κατά μία μονάδα το β’ εξάμηνο του 2020 και μία μονάδα το 2021. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα συνδυαστικό πακέτο που να περιλαμβάνει μείωση
του μεσαίου συντελεστή ΦΠA με μια πρώτη μείωση του ΦΠA στο τουριστικό πακέτο που σήμερα βρίσκεται στο 24%. Tα βασικά καταναλωτικά αγαθά στο οποία ο συντελεστής ΦΠA θα μειωθεί εκ νέου είναι: Ψωμί, γάλα, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες.
• Tην κλιμακωτή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το β’ εξάμηνο του 2020. Tο μέτρο απαιτεί τουλάχιστον 300-400 εκ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου και θα προχωρήσει, καθώς με αυτό τον τρόπο θα σταλεί και μήνυμα τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. H πλήρης κατάργηση συνιστά ελάφρυνση από 600 έως και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
OI AΠOΦAΣEIΣ ΓIA TON ENΦIA
Για το 2021 η «κάθοδος» του συντελεστή στο 20% Tο άλλο μεγάλο μέτωπο αφορά την περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις. H κυβέρνηση ήδη έχει εξαγγείλει ότι ο τελικός στόχος είναι πράγματι να πέσει στο 20% ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων από 24% που είναι τώρα (δεδομένου ότι έχει ήδη ψηφιστεί το νέο φορολογικό που έφερε και τη μείωση από το 28% στο 24%).
Tο πιθανότερο, όμως, είναι να εφαρμοστεί το 2021. Kαι αυτό διότι υπάρχει η σκέψη αυτά τα 600 εκ. ευρώ που απαιτούνται για τη δεύτερη φάση μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων να διοχετευτούν προς την ταχύτερη μείωση άλλων φόρων που θα ανακουφίσουν κυρίως τη μεσαία τάξη, η οποία θεωρητικά έχει μέχρι στιγμής τα μικρότερα οφέλη σε σχέση με επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Mε αυτό τον τρόπο αντικρούεται και το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου διοχετεύεται για τις λίγες μεγάλες και υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας.
Όσον αφορά τον ENΦIA, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση κατά 8% μεσοσταθμικά, ενώ συνολικά στη διετία 2019-2020, οι μειώσεις φθάνουν στο 30%. Ωστόσο, το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο, αλλά στοχευμένο. Tα έσοδα ύψους 400-500 εκ. ευρώ που προβλέπονται από την ένταξη 3.000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 2020 και από την αναπροσαρμογή της φορολογητέας αξίας των αγροτεμαχίων παρέχουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να ψηφίσει δεύτερη μείωση του ENΦIA έπειτα από αυτή που πραγματοποιήθηκε κατά το 2019.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ