Ηχηρό όχι στο ευρωομόλογο είπαν εχθές κατά τη διάρκεια της συνάντησής του Μέρκελ και Σαρκοζί.
Αντιθέτως, αυτό που προτείνουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, είναι η λύση της ευρωκυβέρνησης μιας και οι δυό τους τα «βρήκαν» στο να ακολουθήσουν κοινή δημοσιονομική πολιτική με ενιαίο φορολογικό σύστημα αλλά και η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, συνταγματικό «φρένο» χρέους και αναβάθμιση του ελεγκτικού ρόλου της Κομισιόν, προτάσεις η οποίες στην ουσία σηματοδοτούν έναν οικονομικό «γάμο» Παρισιού-Βερολίνου με πρώτο βήμα την κοινή φορολογική – οικονομική πολιτική.
Ωστόσο παρ’ όλο που το ευρωομόλογο απορρίφθηκε από τους δύο ηγέτες, δεν αποκλείστηκε ως λύση στο μέλλον, εάν τα προτεινόμενα μέτρα αποτύχουν… Όπως είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη συνάντησή τους στο μέγαρο των Ηλυσίων, δεν πιστεύει πως «το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα». Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε «μεγάλο κίνδυνο» τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν «επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης της Ευρώπης».
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Η αναβολή των αποφάσεων για το ευρωομόλογο ανήκει στα αρνητικά σημεία της χθεσινής συνάντησης όσον αφορά την Ελλάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο Παρίσι και Βερολίνο χθες επιβεβαίωσαν τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για το πακέτο διάσωσης της χώρας μας, ενώ στα θετικά συγκαταλέγεται και η υιοθέτηση φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Πρόκειται για μέτρο που θα προτείνουν οι δύο ηγέτες τον Σεπτέμβριο, και όπως είπε η γερμανίδα καγκελάριος αποτελεί πλέον «προφανή αναγκαιότητα».
Επίσης, η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων, με στόχο τον κοινό «βηματισμό» της Γαλλίας και της Γερμανίας. Στόχος των παρεμβάσεων είναι, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει μια αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012, ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν έναν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις.
Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου, οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού, ώστε οι προτάσεις να είναι κοινές, πρόσθεσε ο Σαρκοζί.