Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην ολλανδική Βουλή με θέμα το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Reuters, η συζήτηση συνεχίζεται, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ικανοποιήθηκαν από τις εξηγήσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μέγεθος του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα.
Η σημερινή συζήτηση θα δείξει, προσθέτει το Reuters, αν τα τρία κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν την παροχή βοήθειας, θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια θέση. Η στήριξή τους είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μειοψηφίας του κόμματος των Φιλελευθέρων με το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στηρίζεται για να κυβερνά στο ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας, ο αρχηγός του οποίου, ο Γκέρτ Βίλντερς, τάσσεται κατά των προγραμμάτων βοήθειας.
Ρούτε: Προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγων η δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, έθεσε ως προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγων θέτει τη δυνατότητα επιβολής αυτόματων κυρώσεων στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν τηρούν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους.
“Δεν μπορούμε να έχουμε μία μεταβιβαστική ένωση, όπου το χρήμα ρέει από το Βορρά προς το Νότο.
Οι χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες πρέπει να τιμωρούνται”, δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας: “Βρίσκω όλη τη φημολογία για τα ευρωομόλογα εκτός γραμμής, αν δεν αντιμετωπισθεί πρώτα αυτό το θέμα (σ.σ.: των αυτόματων κυρώσεων)”.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ολλανδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν είναι οπαδός των ευρωομολόγων ή της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι συνεχίζεται στην ΕΕ η συζήτηση σχετικά με την επιβολή αυτόματων κυρώσεων. “Γίνεται ακόμη συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις αυτόματες κυρώσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γέγκερ δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση ότι αυτό που υποστηρίζει και προωθεί στην Ευρώπη είναι η ύπαρξη μίας αρχής που θα επιβλέπει τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσθέτοντας: “Αυτό είναι διαφορετικό από ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκδίδει συλλογικά χρέος”.