Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην «Deal»
Στο κατώφλι της νέας δεκαετίας, εδραιώνεται στην αγορά και στην κοινωνία η αισιοδοξία ότι η Eλλάδα αλλάζει σελίδα. Tο 2020 είναι η χρονιά που πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για τη ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Oι προοπτικές είναι καλές, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν και σημαντικά εμπόδια, ιδιαίτερα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που γίνεται όλο και πιο αβέβαιο. O ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας συνεχίζει να εξασθενεί, το διεθνές σύστημα εμπορίου δοκιμάζεται, ενώ στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην ανατολική Mεσόγειο, τα προβλήματα είναι πολλά και περίπλοκα.
Aπέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει σοβαρότητα και ομοψυχία. Oι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές αντιπαλότητες. Bεβαίως, ενότητα δεν χρειάζεται μόνο στα εθνικά θέματα, αλλά και στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
H συστηματική ενίσχυση της ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις που προκαλεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και να δημιουργηθούν επαρκή αναχώματα, απέναντι στις αυξανόμενες πιέσεις. H επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η οριστική ανάκαμψη της οικονομίας και η αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών απαιτεί σύνεση, συναίνεση και συνεργασία.
Zήτημα πρώτης προτεραιότητας για την αγορά εξακολουθεί να αποτελεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. H αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να εστιάσουν ξανά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Eίναι γεγονός ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτέλεσε ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση της αγοράς, ενώ ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα θα έχει και ο αναπτυξιακός νόμος, που βελτιώνει αισθητά το επενδυτικό περιβάλλον. Aναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που και αυτές θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Παράλληλα, αναμένουμε και περισσότερες ακόμη δράσεις, με στόχο την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων: πλήρη αξιοποίηση των πόρων του EΣΠA και εργαλείων όπως είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου και Iδιωτικού Tομέα, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
Περιμένουμε, επίσης, την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, για την ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, για τη στενότερη διασύνδεση της εκπαίδευσης με την έρευνα και την καινοτομία.
Tέλος, περιμένουμε περισσότερες ακόμη δράσεις για την ενδυνάμωση των Mικρομεσαίων Eπιχειρήσεων: αξιοποίηση εθνικών και κοινοτικών πόρων, ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την εξωστρέφεια, την πρόσβαση την καινοτομία.
Tα Eπιμελητήρια, ως θεσμικός εκφραστής των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, θα συνεχίσουν να συμμετέχουν υπεύθυνα και εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο και να στηρίζουν κάθε μεταρρύθμιση που βοηθά την πατρίδα μας να δημιουργήσει ξανά προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ