Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν ελληνικά προϊόντα

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Eurostat που κατατάσσει την Ελλάδα πέμπτη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης σε εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Αυτό προκύπτει με τα στοιχεία της Eurostat στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2011. Με βάση τα επίσημα στοιχεία ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος εκτιμά πως η συνολική πορεία των ελληνικών εξαγωγών (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα αυξηθεί κατά 39,7%.

 

Αντιθέτως οι εισαγωγές εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 11,9% και το εμπορικό έλλειμμα θα σημειώσει μείωση κατά 33,1%.

 

Παρ΄όλα αυτά όμως ενώ συνεχίζονται τα «άλματα» των ελληνικών εξαγωγών – αξίας 8,3 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο 2011 – τα καθημερινά προβλήματα για τους έλληνες εξαγωγείς παραμένουν και αφορούν κυρίως στην εντεινόμενη έλλειψη ρευστότητας και στην γραφειοκρατία.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την πορεία του ευρωπαϊκού εξωτερικού εμπορίου εμπορευματικών συναλλαγών και στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2011, η χώρα μας βρίσκεται στην 20η θέση της εξαγωγικής κατάταξης της ΕΕ-27, οριακά υψηλότερα από την Βουλγαρία και την Λιθουανία.

 

Στο ίδιο διάστημα οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση συνολικά κατά 18,4%, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 37%.

 

Κι ως εκ τούτου η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των οικονομιών της ΕΕ-27 που σημειώνει την υψηλότερη θετική μεταβολή στην πορεία των εξαγωγών τους το εξεταζόμενο διάστημα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 βρίσκονται κατά 18,6% πάνω από το αντίστοιχο διάστημα του 2007 (που ήταν το υψηλότερο των τελευταίων ετών), γεγονός που καταδεικνύει την ολική επαναφορά των ελληνικών εξαγωγών σε θετική τροχιά.

Σχεδόν το 50% των ευρωπαϊκών εξαγωγών συνεχίζει να προέρχεται από τις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας (μερίδιο 24,3%), της Ολλανδίας (μερίδιο 11%), της Γαλλίας (μερίδιο 10%) και της Ιταλίας (μερίδιο 7%) ενώ η χώρα μας συνεισφέρει με 0,5% στις ευρωπαϊκές εξαγωγές (το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 η συνεισφορά των ελληνικών εξαγωγών ήταν 0,4% στην ΕΕ-27).

 

Σε επίπεδο εισαγωγών, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές το εξεταζόμενο διάστημα συνολικά αυξήθηκαν κατά 18,5%.

 

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η μόνη χώρα που σημειώνει πτώση των εισαγωγών της και συγκεκριμένα κατά 20%, γεγονός που έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες για το εμπορικό έλλειμμα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι δύο οικονομίες της ΕΕ-27 που σημειώνουν την μεγαλύτερη μείωση στο εμπορικό τους έλλειμμα, κατά 44%.

Το εμπορικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται στα 8,2 δισ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.

 

Εν τω μεταξύ, ενώ συνεχίζονται οι υψηλές επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών τα καθημερινά προβλήματα για τους έλληνες εξαγωγείς παραμένουν.

 

Πρόκειται για την έλλειψη ρευστότητας, τη γραφειοκρατία, την αθέτηση των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στις επιχειρήσεις, την πιστοποίηση και την ανάγκη εξορθολογισμού του φορολογικού συστήματος. Καθώς και η αρνητική δημοσιότητα της χώρας μας ή αλλιώς «το “κακό όνομα” που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους 18 μήνες για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.

 

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών είναι αδύνατο να συνεχιστεί αν δεν σταματήσουν να μπαίνουν διαρκώς προσκόμματα στο εγχείρημα της εξωστρέφειας.

 

«Οι έλληνες εξαγωγείς ζητούμε την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, την περιστολή της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την ορθολογικοποίηση της φορολογίας και την επιβολή ελέγχου και εποπτείας στην αγορά», σημειώνει ο ΣΕΒΕ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ