Την αντίθεσή της στη συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας αναφορικά με την παροχή εγγυήσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, εξέφρασε η Αυστρία, ζητώντας και η ίδια εγγυήσεις, σε περίπτωση που οι χώρες της Ευρωζώνης εγκρίνουν το ελληνοφινλανδικό deal.
«Το μοντέλο των εξασφαλίσεων πρέπει να είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ο Χάραλντ Βάιγκλάιν, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Φινλανδίας Helsingin Sanomat.
Ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου τόνισε επίσης πως δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει τη χορήγηση εξασφαλίσεων, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει.
Στο «χορό» των εγγυήσεων
Το «χορό» τον άνοιξε η Φιλανδία μετά η Αυστρία, και τώρα η Ολλανδία και η Σλοβακία δήλωσαν ότι θέλουν εγγυήσεις για τα δάνεια τους στην Ελλάδα, μετά τη σχετική συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ.
Οι τρεις χώρες, αναφέρει το πρακτορείο, δήλωσαν ότι οι θέσεις τους δεν είναι καινούργιες και απηχούν την άποψη ορισμένων άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Στις τρεις αυτές χώρες, μαζί με τη Φινλανδία, αντιστοιχεί μόνο το 11% περίπου του νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ύψους 109 δις. ευρώ, που αποφασίσθηκε στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου.
Η θέση Βενιζέλου
Μετά την απαίτηση και άλλων χωρών της ευρωζώνης (Ολλανδία, Αυστρία κλπ) να τους παράσχει η Ελλάδα εμπράγματες ή άλλες εγγυήσεις, όπως έγινε με τη Φινλανδία, ο υπουργός των Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προέβη στην
ακόλουθη δήλωση:
«Όπως είχα δηλώσει προχθές, το χρηματοοικονομικό σχήμα στο οποίο έχουμε καταλήξει στις συζητήσεις μας με τους Φινλανδούς τελεί υπό την έγκριση των υπολοίπων κρατών-μελών της ευρωζώνης.
Η σχετική συζήτηση άρχισε σήμερα στο επίπεδο της τεχνικής ομάδας εργασίας και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα στο επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών (Euro Working Group). Στο μεταξύ, βρίσκομαι εδώ και μέρες σε επαφή με ομολόγους μου».
»Η Ελλάδα ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης σέβεται απολύτως και εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011.
Έχουμε δείξει την καλοπιστία και την ευελιξία μας, προκειμένου να βοηθήσουμε όχι μόνο στην εφαρμογή του νέου ελληνικού προγράμματος, αλλά και στην εκπομπή ενός καθαρού, θετικού μηνύματος, ως προς την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί τη νέα φάση της κρίσης, που δεν είναι μόνο ή κυρίως ελληνική».
»Όσο διεξάγεται αυτή η δύσκολη και λεπτή διαπραγμάτευση, είναι τουλάχιστον επιπόλαιο και ανεύθυνο δυνάμεις της αντιπολίτευσης να προτρέχουν, να κινδυνολογούν ή να επιχαίρουν γιατί υπάρχουν προβλήματα, λες και αυτό είναι καινούργιο ή απροσδόκητο».
»Το να επενδύει κάποιος πολιτικά στην αρνητική εξέλιξη είναι όχι μόνο κατώτερο του επιπέδου εθνικής ευθύνης στο οποίο πρέπει να κινούμαστε, αλλά και πολιτικά αδιέξοδο. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να κερδίσει από μια αρνητική εξέλιξη που, εις πείσμα όσων επενδύουν σε αυτή δεν θα υπάρξει, αρκεί εμείς να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι ως έθνος».
«Στην πραγματικότητα τις πληρώνουν οι άλλες χώρες μέλη. Δεν μπορούμε να δούμε πώς αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βάιγκλάιν.