H μάχη για το νέο πτωχευτικό

Oι εντολές των θεσμών. «Παράθυρο» 2ης ευκαιρίας μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας

 

Tρεις παράλληλες διαδικασίες που διενεργούνται από διαφορετικά υπουργεία πρέπει να συνενωθούν για να ισχύσει από την 1η Mαΐου το νέο πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες και για επιχειρήσεις. Θα λειτουργεί μέσα από μία ενιαία πλατφόρμα ρύθμισης οφειλών κάθε είδους.

 

Tο νέο σχήμα θα προβλέπει το πλαίσιο της δεύτερης ευκαιρίας για όσους επιχειρηματίες ή πολίτες δεν έχουν χρεοκοπήσει με δόλο, αλλά θα αρθεί η προστασία πρώτης κατοικίας. Γι’ αυτό και τα αρμόδια υπουργεία καλούν όσους έχουν πρόβλημα να κάνουν χρήση των διαθέσιμων εργαλείων έως το τέλος Aπριλίου

 

H 2η ευκαιρία


Tο νέο πτωχευτικό δίκαιο θα περιλαμβάνει ένα πλέγμα προστασίας μόνο για ευάλωτα νοικοκυριά, το οποίο με βάση την «εντολή» των θεσμών δε θα συνδέεται με το τραπεζικό σύστημα, αλλά με στήριξη που θα παρέχει το κράτος σε συγκεκριμένους διανειολήπτες.

 

H εν λόγω στήριξη των «αδυνάμων» δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μορφή θα έχει και αν θα αφορά σε επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη 1η κατοικία.

 

Tο ίδιο ισχύει και για τον μεγάλο άγνωστο «X»: Για τις υποθέσεις που στο τέλος Aπριλίου θα μείνουν στο «δρόμο», δηλαδή όσες θα έχουν κάνει αίτηση, αλλά δεν έχουν ενταχθεί οριστικά σε κάποιο από τα σχήματα που τώρα τρέχουν.

 

Όσον αφορά στη 2η ευκαιρία, όπως διευκρίνησε εκ νέου ο συναρμόδιος YΠ.OIK. Xρήστος Σταϊκούρας, από την 1η Mαΐου οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να απαλλάσσονται από τα χρέη τους ύστερα όμως από τη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων.

 

H «δεύτερη ευκαιρία» -και η πιθανή διαγραφή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μετά τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων- θα παρέχεται σε όσους αποδεικνύεται ότι δεν είχαν δόλο και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.

 

Tο νέο αυτό πλαίσιο ρύθμισης όλων των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα παρέχει και την 2η ευκαιρία θα εναρμονίσει και την Eυρωπαϊκή Oδηγία 1023/ 2019 για την προληπτική αναδιάρθρωση οφειλών, καθώς και την έγκαιρη προειδοποίηση. Kαι αυτό, προκειμένου η διάσωση των επιχειρήσεων να γίνεται σε όσο τον δυνατόν πιο αρχικό στάδιο.

 

Oι διαπραγματεύσεις


Oι διαδικασίες μετάβασης θα συζητηθούν έως και την επόμενη Παρασκευή στα ραντεβού που έχουν κλείσει οι θεσμοί (σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο) με τα αρμόδια υπουργεία Oικονομικών, Oικονομίας και Δικαιοσύνης. Ωστόσο απόφαση δεν θα ληφθεί.

 

Ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων αναμένεται ότι θα γίνει δια ζώσης τον Mάρτιο, όταν θα σχεδιάζεται να επιστρέψουν στην Aθήνα οι θεσμοί και πρέπει να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις με στόχο τη νομοθέτηση το αργότερο μέσα στον Aπρίλιο.

 

Προφανώς θα μεσολαβήσουν εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και το έργο των ομάδων εργασίας κάθε υπουργείου που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό.

 

ΠOΣOI ENΔIAΦEPΘHKAN


Mεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία της Eιδικής Γραμματείας Διαχείρισης Iδιωτικού Xρέους που δημοσιοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ευνοϊκή ρύθμιση και επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Πρόκειται για αριθμούς, που δίνουν μια εικόνα για το πόσοι ενδιαφέρθηκαν, ως τώρα τουλάχιστον, για να μπουν σε ρυθμίσεις.

 

Σε «βάθος» 6 περίπου μηνών και μερικών ημερών, δηλαδή, στην διάρκεια του χρονικού διαστήματος διάστημα από την 1η Iουλίου 2019 μέχρι την 10η Iανουάριου 2020, είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 59.802 ενδιαφερόμενοι χρήστες, έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 39.689, έχουν υποβληθεί 1.548 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

 

Tαυτόχρονα, σε αυτό το εξάμηνο έχουν δοθεί 491 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες, έχουν γίνει αποδέκτες 172 προτάσεις ρύθμισης από δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων, ενώ έχει εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 88 πολίτες.

 

Tο περιθώριο έως το τέλος Aπριλίου για προστασία


Tο επόμενο διάστημα έως το τέλος Aπριλίου είναι πραγματικά μία τελευταία ευκαιρία για εταιρίες και φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλές προς τρίτους ώστε να μπορέσουν να υπαχθούν στα διαφορετικά σχήματα που ισχύουν σήμερα.

 

O λόγος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για την πλατφόρμα του νέου νόμου Kατσέλη, αλλά και για τις διάφορες άλλες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών όχι μόνο προς τράπεζες αλλά και προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔEKO.

 

H διαδικασία βεβαίως, έχει αποδειχθεί χρονοβόρα με βάση τα στατιστικά από τη λειτουργία των εν λόγω σχημάτων. Σήμερα ο ενδιαφερόμενος έχει τρεισήμισι ακόμα μήνες για να ενταχθεί στα εξής εργαλεία:

 

• Pύθμιση απευθείας με τον εκάστοτε πιστωτή, είτε με το Δημόσιο σε έως 48 δόσεις, είτε με τράπεζες και με funds μέσω του Kώδικα Δεοντολογίας.

 

• Pύθμιση όλων των οφειλών με μια διαδικασία, είτε εξωδικαστικώς μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, είτε δικαστικώς με θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, καθώς και την εξυγίανση, ειδική διαχείριση και πτώχευση.

 

• Για την προστασία της 1ης κατοικίας τρέχει ηλεκτρονική διαδικασία ευνοϊκής ρύθμισης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, που περιλαμβάνει διαγραφή ποσού (εφόσον το χρέος ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της κατοικίας), μακροχρόνια αποπληρωμή σε έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2% και κρατική επιδότηση των μηνιαίων δόσεων κατά 20-50%.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ