Έφτασε τα 253 τρισεκατ. δολάρια το 2019, αναμένεται να ξεπεράσει τα 257 φέτος – οι κίνδυνοι
Μοιάζει με ένα μπαλόνι το οποίο φουσκώνει συνέχεια. Το μέγεθός του είναι πλέον τρομακτικό και οι ανοχές του «υλικού» που το περιβάλλει, μάλλον μικρές. Υπάρχει κίνδυνος να σκάσει αυτό το «μπαλόνι», πυροδοτώντας μια νέα, παγκόσμια κρίση χρέους; Ο λόγος για το παγκόσμιο χρέος, το οποίο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομίας (IIF) έφτασε, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019, στο επίπεδο- ρεκόρ των 253 τρισ. δολαρίων. Και αναμένεται, το τρέχον έτος, να μεγαλώσει κι άλλο…
Το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται έτσι σε υψηλά όλων των εποχών, σε ένα επιπεδο άνω του 322% σε σχέση με το output, στο τρίτο τετράμηνο του 2019. Ο ρυθμός αύξησής του, αν υπολογίσουμε ότι στο δεύτερο τετράμηνο του εξεταζόμενου έτους, ήταν 250,9 τρισ. δολάρια, δείχνει ότι για φέτος πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω αύξηση. Κάτι που και το IIF επισημαίνει στην έκθεσή του:
«Ωθούμενο από τα χαμηλά επιτόκια και τις χαλαρές οικονομικές πολιτικές, υπολογίζουμε ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα 257 τρισ. δολάρια στο πρώτο τετράμηνο του 2020, οδηγούμενο κυρίως από το χρέος του τομέα εκτός χρηματοπιστωτικών- οικονομικών υπηρεσιών».
Το IIF group, το οποίο δημιουργήθηκε ως ένας σύνδεσμος χρηματοπιστωτικών ινστιτούτων που ενώθηκαν ως «απάντηση» στην κρίση χρέους της δεκαετίας του 1980, εξηγεί ότι τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό όλων των εποχών σε χώρες όλου του κόσμου, έκαναν ευκολότερο και πιο ελκυστικό για εταιρίες, ιδιώτες και κυβερνήσεις τον δανεισμό και, άρα να προκύψει περισσότερο χρέος. Όμως, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα του δανεισμού, τόσο μεγαλύτερο είναι και το ρίσκο της χρεοκοπίας που υπάρχει για ιδιώτες, εταιρίες και χώρες, σε περίπτωση που προκύψει ένα μη ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.
Με τις γεωπολιτικές συνθήκες ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή να δείχνουν ιδιαίτερα εύθραυστη ειρήνη και τον οικονομικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και -εσχάτως- ΕΕ, τις πιέσεις που προκαλούν γεγονότα όπως το Brexit, αλλά και τον απρόβλεπτο παράγοντα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, το ρίσκο για να προκύψει ένα stressed οικονομικό περιβάλλον για την παγκόσμια οικονομία -η οποία, παρεμπιπτόντως, επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης- είναι μεγάλο.
Σε όρους κρατικού χρέους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία σημείωσαν υψηλά όλων των εποχών το τρίτο τετράμηνο του 2019, ενώ η συσσώρευση χρέους κυρίως από τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα ανέβηκε ξανά το έτος που πέρασε, σημειώνοντας μια στροφή… 360 μοιρών σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, τονίζει το IIF. «Μετά από μια επιβράδυνση, το 2017/18, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πίεσης για απομόχλευση, η συσσώρευση χρέους στην Κίνα ξανανέβηκε το 2019, ιδίως στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα», αναφέρεται στην έρευνα.
Το κινέζικο εταιρικό και ιδιωτικό χρέος είναι κάτι που απασχολεί αρκετούς οικονομολόγους, οι οποίοι λένε ότι τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα έχουν ανέβει με μη βιώσιμο ρυθμό, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομικά προβλήματα τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Κάποιοι άλλοι ειδικοί διαφωνούν ωστόσο, με το επιχείρημα ότι, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Κίνας είναι κρατικό, είναι και διαχειρίσιμο. Το ιδιωτικό και κρατικό χρέος της Κίνας βρίσκεται σήμερα σε υψηλό όλων των εποχών, στο 55% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ το σύνολο του κινεζικού χρέους πλησιάζει το 310% του ΑΕΠ, ένα από τα υψηλότερα των αναδυόμενων αγορών.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ