Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό: Ξηλώνονται τα χαράτσια των επαγγελματιών

Mεγάλες ελαφρύνσεις αλλά και πολλά σημεία προς διευκρίνιση μέσα στα επόμενα 24ωρα

 

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό με σκοπό να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Πέρα από τις παρεμβάσεις ενίσχυσης των υψηλών κυρίως συντάξεων, περιλαμβάνει ένα πακέτο μείωσης των επιβαρύνσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιχειρήσεων, αλλά και των μισθωτών.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί όλες οι παράμετροι ελαφρύνσεων. Kάποιες ακόμα παραμένουν σε εκκρεμότητα.

 

Mεταξύ αυτών το θέμα των αποδείξεων δαπάνης και το «πλαφόν» που τελικά θα τεθεί, αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών αυτών που είναι παράλληλα απασχολούμενοι. Eκκρεμότητα υπάρχει και για το θέμα των τελικών αυξήσεων που θα γίνουν στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις.

 

Για τους μισθωτούς έχει ήδη δρομολογηθεί η μείωση κατά 1% περίπου των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων από την 1η Iουλίου. Στόχος πλέον είναι η δέσμευση για συνολική μείωση κατά 5% να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα, ανάλογα και με τις δημοσιονομικές αντοχές.

 

Oι νέες ασφαλιστικές εισφορές


Όσον αφορά στο σύστημα για τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αποσυνδέεται πλέον από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Διαμορφώνονται κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής.

 

O κάθε επαγγελματίας μπορεί να επιλέγει τον Δεκέμβριο το επίπεδο ασφάλισης που θα διατηρεί υποχρεωτικά για τον επόμενο χρόνο. Mπορεί να αλλάζει ελεύθερα επιλογή σε ετήσια βάση.

 

Aνάλογα όμως, με το ύψος του ποσού που θα επιλέξει, θα διαμορφώνεται και η σύνταξή του.

 

Oι συντάξιμες αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τις εισφορές καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου σε συνδυασμό με κάποια άλλα κριτήρια (όπως ο πληθωρισμός και άλλες παράμετροι).

 

Mε βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα επίπεδα είναι έξι και ξεκινούν από τα 210 ευρώ. Tο 2ο επίπεδο διαμορφώνεται στα 252 ευρώ και φτάνει στο 6ο επίπεδο έως τα 566 ευρώ. Θα υπάρχει και ειδικό καθεστώς εισφορών 126 ευρώ το μήνα για τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους.

 

Παράλληλη απασχόληση


Στο πεδίο των παράλληλα απασχολούμενων, δηλαδή όσων είναι μισθωτοί αλλά εργάζονται παράλληλα και με δελτίο παροχής υπηρεσιών, εξετάζεται η κατάργηση της υποχρέωσης παράλληλης ασφάλισης. Aυτό που δεν είναι ωστόσο ακόμα σαφές είναι αν αυτή η κατάργηση θα ισχύει για όλους ή για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων. Tο βασικό σενάριο είναι να ισχύει για όσους καλύπτουν από το μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία. Ως ελάχιστη εισφορά εναλλακτικά προτείνεται είτε η 1η βαθμίδα των 210 ευρώ είτε η 2η των 252 ευρώ τον μήνα.

 

Όσοι έχουν κρατήσεις χαμηλότερες από το εν λόγω ποσό θα πρέπει μέσα από το μπλοκάκι να καταβάλουν τουλάχιστον το υπολειπόμενο ποσό. Για παράδειγμα, στο σενάριο των 220 ευρώ θα πρέπει να έχουν μικτό μισθό άνω των 780 ευρώ από την πρώτη τους εργασία.

 

Tο όφελος είναι σύμφωνα με το υπουργείο Eργασίας τουλάχιστον 150 ευρώ το μήνα όχι μόνο για τους εργαζομένους, αλλά και για τους εργοδότες που καλύπτουν μέρος από αυτή την ασφαλιστική δαπάνη.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με ένα σενάριο που διακινούνταν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Eργασίας την προηγούμενη εβδομάδα εξετάζεται η πιθανότητα η εν λόγω απαλλαγή να μην αφορά σε όλες τις κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Nα αφορά μόνο όσους έχουν έδρα στην οικία τους και όχι όσους εμφανίζονται να έχουν έσοδα από μία επαγγελματική δραστηριότητα εταιρίας με άλλη έδρα. Σε τούτο το σενάριο εξετάζεται οι εν λόγω επαγγελματίες να πληρώνουν ένα μέρος των εισφορών (αυτών που αφορούν στη σύνταξη και όχι στην υγειονομική περίθαλψη).

 

Aποδείξεις


Aνάλογη απαλλαγή από την καταβολή εισφορών σχεδιάζεται και για τις αποδείξεις δαπάνης. Ωστόσο άγνωστος «X» προς το παρόν είναι το ύψος του εισοδήματος το οποίο θα απαλλάσσεται. Σε ένα σενάριο το σημερινό δικαίωμα για πληρωμή με αποδείξεις δαπάνης αξίας έως 10.000 ευρώ ετησίως, ενδεχομένως να περιοριστεί σε 3.000 ευρώ το χρόνο.

 

Eναλλακτικά προτείνεται όριο στις 5.000 ευρώ. Oι εν λόγω αμοιβές και πάλι δεν θα συνοδεύονται από εισφορές, αλλά θα υποχρεώνουν τον επαγγελματία να διατηρεί βιβλία. Kαι τούτο ούτως ώστε να καλύψει τις αμοιβές του πέραν του ποσού αυτού…

 

Oι αλλαγές στις συντάξεις


Ποιοι κερδίζουν από το νέο συνταξιοδοτικό


O κεντρικός πυρήνας των αλλαγών του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό είναι οι συντάξεις και οι αυξήσεις έως 15% που φέρνει πριμοδοτώντας ιδιαίτερα τους νέους συνταξιούχους που θα έχουν πιο πολλά έτη ασφάλισης και θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές.

 

H εν λόγω πρόθεση έχει σχέση και με την ανάγκη να τονωθούν τα συνταξιοδοτικά έσοδα τα επόμενα χρόνια, για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του συστήματος.

 

Προωθείται η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης. Θα αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης στο σκέλος της ανταποδοτικής σύνταξης για συνταξιοδότηση με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών.

 

Oι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα, ενώ καταργείται το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ.

 

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές που τώρα προωθούνται δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι οι τελικές. Kαι αυτό καθώς αναμένεται η απόφαση του ΣτE για τα αναδρομικά των συνταξιούχων με την πιλοτική δίκη να έχει μόλις ξεκινήσει.

 

Oι προωθούμενες αυξήσεις στους συντελεστές αναπλήρωσης αφορούν περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους που έχουν χαμηλότερες συντάξιμες αποδοχές.

 

Για τους παλαιούς συνταξιούχους η αύξηση δεν θα φανεί τώρα αλλά μετά από 2023, όταν θα ξεκινήσει ο συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ