Τα δημοσιονομικά θα καθορίσουν τη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης

 

«Ο Προϋπολογισμός του 2020, έχει ως στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης μεγέθυνσης, τη δημιουργία πολλών και καλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης έρευνας «Προϋπολογισμός των Πολιτών» από ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

 

«Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο δείκτης εμπιστοσύνης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο υψηλότερο σημείο από το 2007. Αυτό σημαίνει, ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης» εκτίμησε ο κ. Σταϊκούρας. «Πολλοί, πριν από κάποιους μήνες, υποστήριζαν ότι δε θα μειωθούν οι φόροι το 2020. Όμως μειώνονται» σημείωσε.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις ως τώρα δράσεις της κυβέρνησης, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ και υπερασπίστηκε τη «μη ταξική πολιτική» που ακολουθεί η κυβέρνηση, προχωρώντας σε ελαφρύνσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πιο αδύναμα και μικρομεσαία στρώματα.

 

«Δε μας αρκεί να αυξήσουμε τον όγκο του πλούτου της χώρας, θέλουμε να έχει στέρεα χαρακτηριστικά η ανάπτυξη και θέλουμε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Πρέπει όλοι μαζί πολιτικό σύστημα και κοινωνία να συγχρονιζόμαστε και να πάμε μπροστά τη χώρα. Νομίζω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πάμε τη χώρα πιο ψηλά».

 

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθεί και πόσο η εισφορά αλληλεγγύης, ο υπουργός απάντησε ότι το πόσο και το πότε θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσιονομικών μέσα στο τρέχον έτος.

 

«Είμαστε ακόμη στον Ιανουάριο. Αυτό που ισχύει, είναι η δήλωση που έχει κάνει και ο κ. πρωθυπουργός και εγώ. Όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί ο δημοσιονομικός χώρος μέσα στο 2020 – και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος – θα προχωρήσουμε σε μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το πόσο, το πότε, θα εξαρτηθεί από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου και από την ασφάλεια επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων».

 

Σε άλλη αναφορά του, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι είναι διαφορετική η φιλοσοφία της κυβέρνησης από άλλες στο παρελθόν, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των πλεονασμάτων.

 

«Υπάρχουν δύο συλλογιστικές. Η μία είναι μαζεύω και μετά και πάω και δίνω. Όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος αυτός διανέμεται. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέλεξαν στο τέλος του χρόνου να δώσουν κάποια χρηματικά ποσά. Εμείς ακολουθούμε άλλη τακτική. Ήρθαμε και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ. Σε όλη την κοινωνία. Μετά μειώσαμε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Ο υπουργός ανέφερε και άλλες παρεμβάσεις, όπως ενισχύσεις σε κοινωνικές ομάδες, στην ενίσχυση της άμυνας για και πρόσθεσε: «Όταν δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος – με ασφάλεια, το τονίζω, με ασφάλεια – αυτός διανέμεται στην ελληνική κοινωνία κατά τον βέλτιστο τρόπο». Η προσπάθεια, γίνεται λοιπόν προς αυτήν την κατεύθυνση: «Πάμε να πείσουμε τους θεσμούς, όταν δημιουργείται υπερπλεόνασμα να μεταφέρεται στην επόμενη χρονιά, όχι να προσπαθούμε να αποδείξουμε αν είμαστε στο 3,5% ή στο 3,6%».

 

Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως οι τελικές του διατάξεις θα παρουσιαστούν στο τέλος του άλλου μήνα. «Θέλουμε να κάνουμε μια ολιστική προσέγγιση σε αυτό που λέγεται λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση η χώρα στο νομοθετικό επίπεδο, αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα. Οι διατάξεις εκτιμώ ότι θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

 

Σε σχέση με την αξιοπιστία των στοιχείων, ο υπουργός σημείωσε πως η διαφάνεια του ελληνικού Προϋπολογισμού είναι στο υψηλότερο επίπεδο σε όλη την Ευρώπη, και αυτό είναι μια επιτυχία για τη χώρα. «Έχουμε κάνει τρομερή δουλειά την τελευταία δεκαετία για τη διαφάνεια, και αυτό είναι πέρα και πάνω από κόμματα».

 

Επεσήμανε επίσης, ότι σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις, το μακροοικονομικό διεθνές περιβάλλον βελτιώνεται και μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη χώρα μας.

 

Αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και η κυβέρνηση προσπαθεί να το αντιμετωπίσει στη χώρα μας. «Προσπαθούμε να κάνουμε εκείνες τις παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν το μη εμφανές κομμάτι της οικονομίας να μπει στην οικονομία. Το θέμα είναι να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο – και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Σας έφερα το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ».

 

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο προφίλ εξωτερικού χρέους και στην εξυπηρέτησή του, επεσήμανε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη να βγει φέτος για δανεισμό στις αγορές, αλλά θα το κάνει, έστω και για μικρά ποσά, γιατί «πρέπει να επικοινωνούμε με τις αγορές». Σημείωσε ακόμη, ότι μεγάλη βαρύτητα έχει η υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων: Σε συνεργασία με το ΥΠΑΝ γίνεται προσπάθεια να τρέξει το πρόγραμμα εμπροσθοβαρώς, με ώριμα έργα, με τους κατάλληλους μηχανισμούς.

 

«Μια προσπάθεια είναι να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ δύσκολο θέμα, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Είναι το μεγάλο ζήτημα απορροφητικότητας των πόρων και αξιοποίησης των πόρων στον τελικό δέκτη» επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ