Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και οι προκλήσεις που παραμένουν τέθηκαν στο επίκεντρο της 5ης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, σηματοδοτώντας τη λήξη της αξιολόγησης.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων – κλειδιά που τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος με τον ESM, αναφέρουν, τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί η στενή επικοινωνία με την Αθήνα.
Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:
«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισκέφθηκαν την Αήνα από τις 22 έως τις 24 Ιανουαρίου για την 5η μεταπρογραμματική αποστολή στην Ελλάδα. Στελέχη του ΔΝΤ συμμετείχαν στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης (PPM). Στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετείχαν στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης. Η προετοιμασία της αποστολής έγινε με τεχνικές συζητήσεις την περασμένη εβδομάδα.
Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τις βασικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει και τις προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικών. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αξιολόγηση της εφαρμογής συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων για τα τέλη του 2019 οι οποίες αναφέρονται στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup του Ιουνίου του 2018, καθώς και στη γενική δέσμευση να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι μεταρρύθμισεις-κλειδιά οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας του ESM.
Η στενή επικοινωνία για τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και τις προκλήσεις θα συνεχιστεί σε τακτική βάση. Η 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα».
Κυβερνητική ικανοποίηση για τα ραντεβού με τους θεσμούς
Τo Εurogroup του Μαρτίου αποτελεί τον πρώτο κρίσιμο σταθμό για τη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου, λύνοντας τη χέρια της κυβέρνησης στον σχεδιασμό των επόμενων μειώσεων φόρων. Ο ορίζοντας στο μέτωπο των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει πλήρως πριν τον Οκτώβριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2021.
Ο κύκλος επαφών ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα, με τις εκτιμήσεις αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών να μεταφέρουν την αίσθηση ότι «πήγε καλά». Αργότερα σήμερα αναμένεται η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης από τους θεσμούς.
Στο τραπέζι βρέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα που σχετίζονται με την αξιολόγηση, από τις αλλαγές στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, τις αποκρατικοποιήσεις και το ασφαλιστικό.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους σήμερα ότι τόσο το υπουργείο όσο και οι θεσμοί δεν έχουν θέσει το παραμικρό δημοσιονομικό ζήτημα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι σχέσεις Βρούτση – Σταϊκούρα είναι εξαιρετικές.