Τείχος για την προστασία της αξιοπρέπειας αλλά και την οικονομική πολιτική της Ελλάδας έστησε ο Επίτροπος της ΕΕ Όλι Ρεν.
Μάλιστα ο Επίτροπος της ΕΕ τόνισε σε έντονο ύφος πως οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης δεν πρέπει να μιμηθούν το παράδειγμα της Φινλανδίας αξιώνοντας σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για την δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας.
Αφού η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν στους όρους την Τρίτη έγινε γνωστό ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θέλουν να λάβουν παρόμοιες εγγυήσεις, κάτι που ίσως καθυστερήσει σημαντικά την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας.
«Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου.
Οι απαιτήσεις της Φινλανδίας διατυπώθηκαν μετά την άρνηση ενός εθνικιστικού κι ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, των Αληθινών Φινλανδών, να ενταχθούν στην κυβέρνηση παρότι αύξησε τα ποσοστά του στις εκλογές του Απριλίου. Οι θέσεις του επηρέασαν σημαντικά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο.
Ο Αλταφάζ επισήμανε ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας απομένει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. «Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη» σε τεχνικό επίπεδο, τόνισε.
Πρόσθεσε ότι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο δανεισμό της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι αγορές μετά τη νευρικότητα που επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες και την ραγδαία αύξηση των σπρεντ των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.
Καταδεικνύοντας ότι η Επιτροπή θέλει η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί πριν από τα τέλη του Αυγούστου, ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι «όσο πιο σύντομα γίνετε σαφείς για τα ζητήματα αυτά, τόσο περισσότερο θα συμβάλλετε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλους τους παράγοντες των αγορών».