Οι βασικοί άξονες της κυβέρνησης για φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

Τι μέλλει γενέσθαι με το νέο πτωχευτικό δίκαιο

 

 

Την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου έχει βάλει προτεραιότητα η κυβέρνηση με νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση στα τέλη Φεβρουαρίου. Την Άνοιξη θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο για το ύψος της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, τις νέες αντικειμενικές αξίες, την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο καθώς τότε όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών θα υπάρχει και μια ασφαλής εκτίμηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2020.

 

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ,  ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, τόνισε ότι η Γαλλία είναι σύμμαχος της Ελλάδας. Στη συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογο του, παρουσίασε όλες τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2020 και τους στόχους για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ειδικά για τα πλεονάσματα συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε ποσοτικοποίηση των αιτημάτων της εντός του Φεβρουαρίου.

 

Τέλη Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τη φοροδιαφυγή

 

Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί προς δημόσια διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα και ποτά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δίνει κίνητρα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

 

Μειώσεις φόρων

 

Βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου παραμένει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020. Αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι όταν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση του δημοσιονομικού χώρου, περίπου τον Απρίλιο, θα ληφθεί η απόφαση για γενναία μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Όσον αφορά την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η άσκηση που πραγματοποιείται για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ώστε να υπάρξει σαφής εικόνα και κατόπιν αυτό να συνδυαστεί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

 

Νέο πτωχευτικό πλαίσιο

 

«Πλειστηριασμοί γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται» δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Χρήστος Σταϊκούρας  απαντώντας στο ερώτημα για το τι θα συμβεί από το Μάιο που θα τεθεί σε εφαρμογή των νέο πτωχευτικό πλαίσιο που μελετά η Κυβέρνηση.

 

Τέσσερις είναι οι βασικοί του άξονες με βάση τον υπουργό Οικονομικών:

 

–  η δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 8 διαφορετικές πλατφόρμες ανάλογα το είδος της οφειλής

 

– να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους μπορούν να ανταπεξέλθουν

 

– να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές . Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι τράπεζες 1 στους 4 πολίτες είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποσοστό είναι υψηλότερο για όσους έχουν ενταχθεί στο Ν. Κατσέλη καθώς 1 στους 2 προκύπτει ότι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

 

– να ληφθεί ειδική πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά

 

Μάλιστα ο Χρήστος Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να κάνουν χρήση της πλατφόρμας για την προστασία της α΄κατοικίας η οποία λήγει στις 30 Απριλίου

 

Το θέμα του νέου πτωχευτικού πλαισίου μαζί με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνονται στην ατζέντα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης τον Απρίλιο-Μάιο.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ