Τι είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Σύμφωνα με όσα είπε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, στην 28η Agrotica οι επενδύσεις που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση των αγροτικών και περιβαλλοντικών υποδομών στην Ελλάδα είναι πάνω από 10 10 δισ. ευρώ.
Δεν παρέλειψε να ενημερώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(ΕΤΕπ), προκειμένου να χρηματοδοτήσει σχετική μελέτη και «εντός των επόμενων ημερών ή και εβδομάδων» θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε υψηλό επίπεδο.
Οι επενδύσεις είναι αναγκαίες προκειμένου -μεταξύ άλλων- να διασφαλιστεί το νερό στις σωστές ποσότητες για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο Κωνσταντίνος Σκρέκας, στη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε η “Οικοανάπτυξη” στην 28η διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων, AGROTICA.
Εθνικό σχέδιο για την διαχείριση του νερού
Τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φροντίζει για την κατάρτιση εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση του νερού, με στόχο το περιβαλλοντικό όφελος, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας για τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και λέγοντας ότι “το νερό λιγοστεύει και θα συνεχίσει να λιγοστεύει” πρόσθεσε ότι από τα 24 εκατ. στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, τα 12 εκατ. είναι αρδευόμενα και από αυτά (τα 12 εκατ.) ούτε τα μισά καλύπτονται απο κλειστά δίκτυα άρδευσης.
Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι οι αγρότες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι έχουν ανάγκη για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ αναφερόμενος στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ 2021-2027) τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα».
Τα κύρια θέματα είναι η κλιματική αλλαγή -με τις επιπτώσεις της να φαίνονται ήδη στη χώρα μας από τις αποζημιώσεις που δίνει ο ΕΛΓΑ, οι οποίες έχουν αυξηθεί και «κάθε χρόνο σπάμε ρεκόρ στις φυσικές καταστροφές”- αλλά και η μεγάλη πρόκληση με το θέμα του νερού, για την οποία “καταρτίζεται μελέτη για το τι θα κάνουμε με το νερό που χάνεται».